Öğrencilerin KYK isyanı

Öğrencilerin KYK isyanı
Güncelleme:

KYK kriterlerinde yapılaKredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) 2014 Faaliyet Raporu’nda skandal bir uygulama deşifre oldu.n değişiklikler öğrencileri isyan ettirdi...

KYK yurtlarında önceliği olan anne babası boşanmış, malul aylığı alan, sınavda ilk 100’e giren ve ücretsiz barındırılan gençler, öncelik kapsamından çıkarıldı. Ancak ‘personel çocuğu’ önceliğine dokunulmadı.

Bugün gazetesinden Ömer Ozan'ın haberine göre yurtlara yerleştirmede önceliği bulunan  ‘anne babası boşanmış, malul aylığı alan, üniversite sınavında ilk 100’e giren ve ücretsiz barındırılan gençler’ öncelik statüsünden çıkarıldı. KYK, personel çocuğu önceliğine ise dokunmadı.

Her yıl üniversite sınavlarında başarılı olan öğrenciler, yurt ihtiyaçları için KYK’ya başvuruyor. KYK da, bu öğrencileri kamu kurumlarından aldığı bilgilere göre uygun yurtlara yerleştiriyor. Yerleştirme yapılırken ‘Öncelik Kodundan Faydalanan Öğrencilere’ ayrıcalık tanınıyor. Bu öğrenciler 12 farklı statüde değerlendiriliyor. En fazla dikkat çeken statülerin başında ise ‘Kurum Personel Çocuğu’ başlığı yer alıyor. 2011’den bu yana 4 eğitim-öğretim döneminde bu kontenjan ile yurtlara 870 personel çocuğu yerleştirildi.

BAŞARI KONTENJANI KALKTI

Resmi kayıtlarda personel sayısı 7 bin 425 olan KYK, 2013-2014 öğretim dönemi itibariyle anne baba kanunen boşanmışları öncelik kapsamından çıkardı. 2014-2015 itibariyle de malul aylığı alanlar, Ö̈SYM sınavında ilk 100’e girenler ve mahkeme kararı ile barındırılanlara tanınan öncelik hakkı ellerinden alındı. KYK, kurum personel çocuğu önceliğine ise dokunmadı.

EN FAZLA YARARLANAN GRUP

KYK, verilerine göre 2014 yılı itibariyle 17 bin 125 öğrenci öncelikli kodundan faydalanıyor. Öncelik statüsünden çıkarılan 4 gruptan üçünün yurtlardan en fazla yararlanan öğrenci grupları olması dikkat çekiyor.