AHEF: ''Sağlıkta şiddet yasasının içi boş''

AHEF: ''Sağlıkta şiddet yasasının içi boş''
Güncelleme:

Son günlerde artan sağlıkta şiddet olayları toplumda büyük tepkiye sebep oldu. AK Parti de gelen tepkiler üzerine TBMM’ye Sağlıkta Şiddet kanun tasarısını sundu. Ancak hekimlerden bu kanuna büyük tepki geldi.

Sağlıkta Şiddet olayları her geçen yıl artıyor. Son olarak İstanbul’da 2 Ekim 2018 tarihinde hastası tarafından vurularak öldürülen Dr. Fikret Hacıosman’ın uğradığı şiddet toplumun tüm kesimlerini bir araya getirdi.

Aile Hekimleri başta olmak üzere tüm hekimler caydırıcı nitelikte sağlıkta şiddet yasasına acilen ihtiyaç olduğunu farklı platformlarda dile getirdi.

Sağlık sektöründen ve toplumdan gelen yüksek ses üzerine Adalet ve Kalkınma Partisi TBMM’ye Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı’nı sundu. Ancak yasa tasarısına Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu AHEF başta olmak üzere sağlık sektöründen büyük tepki geldi.

AHEF Başkanı Dr. Şenol Atakan, “bizim hekimler olarak beklediğimiz yasa kesinlikle bu değil. Bu yasa sağlıkta şiddeti önlemek şöyle dursun hekimleri daha da mutsuz edecek özellikler barındırıyor. Hekime görevi başında şiddet uygulayan bir birey en ağır şekilde cezalandırılmalı. Oysa ki şuanda ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılıyor. Yeni yasa tasarısında da durum bundan farklı değil. Görevi başında bir polisime, bir hakimimize ya da herhangi bir kamu görevlimize şiddet uygulayan birisi serbest kalabiliyor mu? Ama Aile Hekimine şiddet uygulayınca serbest kalıyor. Bu çifte standardın bu haksızlığın acilen düzeltilmesi lazım.”

Yasanın sadece adı doğru!

Söz konusu yasa teklifinin hekimlerin taleplerini sadece isim olarak karşıladığını belirten AHEF Başkanı Dr. Atakan, “Bu yasanın ismi doğru ama içeriği yetersiz. Hatta ve hatta mevcut sistemi de bozan bir yönü var. Örneğin yasa taslağının 30.maddesi bir bireyin aile hekimini, bireyin isteği olmaksızın Sağlık Bakanlığı tarafından değiştirme imkanı taşıyor. Bu madde baştan sona Aile Hekimliğinin başarısına ve devamlılığına vurulmuş bir darbe olacaktır. Aile Hekimliğinin ülkemizdeki başarısı ortadadır. Bizler bu başarının üzerine neler katabiliriz diye düşünürken, sektör temsilcisi olan bizlerin fikri dahi alınmadan hazırlanan bu yasa yaralara merhem olmayacağı gibi mevcut durumu daha da kötüye götürecektir. Acilen bu yasanın revize edilerek meclisimize sunulması gerekmektedir.” dedi.

AHEF Başkanı Dr. Atakan sözlerini şöyle sürdürdü; “Özetle bu tasarının bırakınız sağlıkta şiddetle ilgili bir yasal düzenleme olmayı, bizler açısından haber değeri bile taşımayacak kadar niteliksiz bir teklif olduğunu düşünmekteyiz. Caydırıcı nitelikte bir Sağlıkta Şiddet Yasası için AHEF olarak ülkemizdeki 24 bin Aile Hekimi adına Meclise sunduğumuz yasa teklifimizin dikkate alınmasını istiyoruz.”

Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından hazırlanan ve TBMM’ye sunulan yasanın önümüzdeki hafta içi mecliste görüşülmesi bekleniyor.