Ankara'da tavşan partisi iddiası

Ankara'da tavşan partisi iddiası

Ankara kulislerinde konuşulan 'tavşan partisi formülü' iddiasına MHP başkan adaylarından Sinan Oğan'dan ilginç bir yanıt geldi.

Ankara kulislerinde MHP'de Genel Başkan adaylığını açıklayan Meral Akşener’in MHP’den dışlanması durumunda, yeni bir oluşumun içinde olabileceği ve gönlü kırgın MHP’lileri de bu çatı altına çağıracağı iddia ediliyor.

Ancak, olası erken seçime girmeye olanak sağlamak için ‘sıfırdan teşkilatlanmak yerine’ var olan bir partinin yönetimini devralabilecekleri de ifade ediliyor. Siyasette, seçime girmek için yapılan bu işbirliğine ‘tavşan parti formülü’ deniliyor. Bu tavşanın, Demokrat Parti olacağı da iddialar arasında.

İLK AÇIKLAMA DP'DEN

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, son günlerde medyada yer alan ve partisine ilişkin, "tavşan parti" ifadelerinin kullanılmasına tepki göstererek, "Bu tür zihin jimnastiklerinde ilk akla gelebilecek yapı tabiatıyla 70 yıllık geçmişiyle Demokrat Parti. Öte yandan kullanılan 'tavşan parti' ifadesi çok hoş değil." dedi.

Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı medya kuruluşlarında yer alan, "Eski MHP Milletvekili Meral Akşener'in, olağanüstü kurultay toplayarak, MHP'nin başına geçmeyi hedeflediği, bu hedef tutmazsa 'tavşan parti' olarak DP'nin başına geçeceği" yönündeki haberleri dikkatle takip ettiklerini belirtti.

Uysal, "Bu tür zihin jimnastiklerinde ilk akla gelebilecek yapı tabiatıyla 70 yıllık geçmişiyle, Demokrat Parti. Öte yandan kullanılan 'tavşan parti' ifadesi çok hoş değil. 70 yıllık bir geçmişi olan bir partiye kalkıp böyle bir ifade kullanmak çok doğru bir şey değil." diye konuştu.

Gültekin Uysal, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Biz siyasette olan biteni, diğer partilerdeki gelişmeleri nezaket dairesi içerisinde izliyoruz. DP, yapısı itibarıyla ister, AK Parti ister MHP ister başka partiler olsun oy geçişkenliği en yüksek parti. AKP'nin Menderes ve Özal vurgusuyla bu büyük misyonun geçmişini yağmalama gayretlerini, zaman zaman MHP de dahil olmak üzere, CHP'nin bize yönelik tasarruflarını görüyoruz. Bu manada bulunduğumuz yerin anlamını da biliyoruz. Bu sebeplerle Sayın Akşener ile ilgili bu tür isnatlar olur, Meral Hanım'ın geçmişte Doğru Yol Partisi'nde görev yapması dolayısıyla, siyaset kürsüsüne DYP ile çıkmış olmasından dolayı tabiidir yorumlar. Meral Akşener Hanım bugün için başka bir partinin genel başkan adayıdır, aynı zamanda üyesidir. MHP'nin içinde bulunduğu bu sürece yönelik ne bizim ne iktidar partisinin ne de başka muhalefet partilerinin şu aşamada yorumda bulunması doğru değil."

"Bizim temel iddiamız ve temel bakışımız şu, Türkiye'de bugün şizofrenik bir durum var. Bu şizofrenik duruma itirazı olan herkesi elbette her daim Demokrat Parti'ye davet ediyoruz." ifadesini kullanan Uysal, partisinde olağan kurultay sürecinin başladığını, tarihin kesinleşmediğini ancak sonbaharda kongreyi toplayacaklarını bildirdi.

MHP GENEL BAŞKAN ADAYI SİNAN OĞAN'DAN AÇIKLAMA

Bu iddiaların ardından Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan'dan ilginç bir mesaj geldi. Sinan Oğan şu mesajı paylaştı:

screenshot_7-019.jpg

 TAVŞAN PARTİ FORMÜLÜ NEDİR?

Seçime, erken seçime girmeye olanak sağlamak için "sıfırdan teşkilatlanmak yerine" var olan bir partinin yönetimini devralma şeklinde yapılan iş birliği, "tavşan parti" formülü olarak ifade ediliyor.      
Siyasi Partiler Kanunu'nun 36. maddesinde, "Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunması şarttır." hükmü yer alıyor.