Bakan Çavuşoğlu'ndan Dendias'a sert tepki

Bakan Çavuşoğlu'ndan Dendias'a sert tepki
Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Türkiye ziyareti sonrasında yapılan ortak basın toplantısında gergin anlar yaşandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'ya resmi ziyarette bulunan Yunan mevdikaşı Nikos Dendias ile ortak basın toplantısı düzenledi.

İşte Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Toplantıların pozitif atmosferde samimi şekilde gerçekleşmesinden memnuniyet duyuyorum. Yapıcı diyalog yoluyla sorunların çözüleceğini inanıyorum. Sorunlara 3. taraftan çözüm aramak doğru bir yaklaşım değildir. Provokatif söylemlerden uzak durulmalıdır.

Ege'de görüş ayrılıklarımız var. Sürecin yeniden başlaması önemli. Terörle mücadele konusunu da samimi şekilde ele aldık.

FETÖ, PKK, DHKP-C ile mücadele daha iyi iş birliği görmek arzumuzdur.

Bugünkü görüşmede ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldı. Bugün ege ve Akdeniz'deki sorunlarımızı da samimi şekilde değerlendirdi. Evet görüş ayrılıklarımız var ama sürecin yeniden başlaması önemli. Doğu Akdeniz'de biz her zaman hakça paylaşımdan yana olduk. O yüzden Recep Tayyip Erdoğan AB'ye birçok öneride bulundu.

Ticari ve ekonomik ilişkilerimize iki komşu ülke olarak önem veriyoruz. Atılabilecek adımları ele aldık. Uçak seferlerinin başlamasını önemli buluyoruz, aynı zamanda sınır kapılarının açılması da iki ülke için önemlidir. Tır şoförlerimizin son zamanlarda yaşadığı sıkıntıları bugün Dendias ve heyetine aktarma imkanımız oldu.
Terörle mücadele konusunu da samimi şekilde ele aldık. Terörle mücadele daha etkin bir işbirliği görmek istiyoruz. Yasa dışı göç konusu hem Yunanistan'ın hem de Avrupa'yı ilgilendiren sorun. Bu sorun önümüzdeki yıllarda da devam edecek gibi görülüyor.

Bugün Niko'yla da ay sonunda Cenevre'de buluşmak üzere teyitleştik. Herkesin bu toplantıya açık fikirlerle gelmesi önemli. Ticari ve ekonomik ilişkilerimize iki komşu ülke olarak önem veriyoruz.

Biz Türkiye olarak, özellikle AK Parti iktidara geldiğinden bu yana Rum vatandaşlarımızın sorunları konusunda diyalog içinde pek çok olumlu uygulamayı hayata geçirdik. Aynı yapıcı yaklaşımı Batı Trakya Türkleri dahil oradaki soydaşlarımız için bizim de beklememiz gayet doğaldır. Her iki ülkedeki azınlıkların huzur ve refah içinde olması bizlerin de yararınadır.

"İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELERİN BAŞLAMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUM"
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın açıklamalarından satır başları:

Öncelikle Başkan sayın Erdoğan'a ve eski dostum sana teşekkür etmek istiyorum. Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmeyi açık ve samimi ortamda gerçekleştirdik. son derece verimliydi ve yakınlaşma olan tüm konularda ve uzlaşamadığımız tüm konuları masaya yatırdık.
İki ülke arasında iletişim kanallarının açık tutulması önemli. Ülkelerimizin üye oldukları NATO ve BM kuralları çerçevesinde de bunu sürdürmeliyiz. İstikşafi görüşmelerin başlamasını iki ülke dışişleri bakanlarının arasındaki görüşmelerin başlamasını memnuniyetle karşılıyorum.

"EKONOMİ BİRLİĞİMİZİ İYİYE GÖTÜREBİLİRİZ"
Bugün birçok konuya değindik ve Çavuşoğlu ile mutabık kaldık. Bu çerçevede ümit ediyoruz ki geçmiş yıllarda var olan ekonomi işbirliğimizi daha ileriye götürebiliriz. Aramızdaki ekonomik iş birliğini de geliştirerek ilişkileri iyi yöne çekebiliriz ve son 20 aydır devam eden olumsuz havayı kaldırabiliriz.

"ORTAMI GEREN SÖYLEMLERDEN UZAK DURULMALI"
Ortamı geren söylemlerden uzak durmalıyız. İlişikiyi geliştirmekteki koşul odur. Son zamanlardaki eylemler güven ortamı oluşturmada engel teşkil ediyor.

Yalan haber kışkırtıcı söylemlerde uzak durulması isteğinde bulundu. Bu söylemler ilişkimizde engel teşkil ediyor. Birçok bölgesel konuyu ele aldık bunlardan biri Kıbrıs konusu. Cenevre'de gerçekleşecek görüşmeye her iki tarafın da olumlu gelmesini istiyoruz.

"YUNANİSTAN, TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYOR"
Türkiye AB ilişkilerini de ele aldık. Yunanistan, Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz. Biz buna inanıyoruz ancak buna karar veremeyiz. Türk halkının büyük kısmı ülkesinin AB'ye girmesinden yana. Vize serbestesi gibi önemli konuları ele almaya hazırız. Biz yapıcı tavır takındık ama ihlal edilemez bir kural var. Bütün üye ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli. Türkiye bizim egemenlik haklarımızı ihlal etmeye devam ederse masa üzerindeki önlemler gündeme gelecektir.

DENDIAS: AYASOFYA KARARININ DEĞİŞTİRİLMESİ BEKLENTİMİZ VAR
Göçmen ve mülteci konusyla ilgili olarak bu Avrupa ile Türkiye arasında bir konu. Bu 2018'de imzalanan anlaşmadan kaynaklanıyor. Yeni bir anlaşmadan bahsettik ama anlaşmaların başarılı olması için gerekli eylemlerin yapılması gerekli. Son dönemde mülteci konusunun Türkiye tarafından kullanılmasını dile getirdim. Aynı zamanda Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi konusunu gündeme getirdim.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN DENDIAS'A YANIT
Bakan Çavuşoğlu, Dendias'ın ardından tekrar söz aldı ve Dendias'a sert sözlerle tepki gösterdi.

Bakan Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

Yunanistan'ı itham edici bir söylemde bulunmadım. İlk görüşmenin daha pozitif olmasını istiyorduk ama son derece kabul edilemeyen söylemlerde bulundu. Türkiye sınırları ihlal etmiyor, Kıbrıs'ta attığımız adımlar haklarımızı korumaya yönelik. Buraya gelip Türkiye'yi suçlarsanız bunların cevabını veririm.

"GÖÇ KONUSUNU NE AVRUPA'YA KARŞI NE DE YUNANİSTAN'A KARŞI KULLANDIK"
Anlaşmalar konusunda farklı düşünebiliriz, Libya ile olan anlaşmaları aynı düşünmüyoruz. Avrupa Birliği'nin kınaması bir şey fark etmez çünkü birliğin deniz yetki alanında yetkisi yok. Göç konusunu ne Avrupa'ya karşı ne de Yunanistan'a karşı kullandık. Biz insani değerlere sahip çıktık ama Avrupa Birliği mütabakata sadık kalmadı.

"AĞIR İTHAMLARDA BULUNURSANIZ BEN CEVABINI VERMEK ZORUNDAYIM"
Siz Türkiye'yi suçlamaya çalışıyorsunuz ben bunları kabul etmem. İkili olarak görüş ayrılıklarımızı azaltmaya ve iş birliğini geliştirmeye hazırız. Ama basın önünde benim ve milletime ağır ithamlarda bulunursanız ben de bunun cevabını vermek zorundayım.