CHP'li Tanal'ın iddialarına sert tepki

CHP'li Tanal'ın iddialarına sert tepki

CHP'li Mahmut Tanal'ın iddialarına Maliye Bakanı Ağbal'dan sert tepki geldi.

TBMM Genel Kurulunda Maliye Bakanı Naci Ağbal ile CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal arasında "vergi affı" tartışması yaşandı.

Genel Kurulda 2016 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine geçilmesinin ardından, beyan düzeltme talebiyle söz alan CHP'li Tanal, bazı şirketlere ilişkin vergi affı iddialarında bulundu.

Bunun üzerine sataşma gerekçesiyle söz isteyen Maliye Bakanı Naci Ağbal, Tanal'ın asılsız ve iftira niteliğinde iddialarda bulunduğunu belirtti.

Tanal'ın, bir tutanak göstererek idarenin haksız ve hukuksuz bir şekilde alması gereken bir vergiyi almadığı iddiasında bulunduğunu anlatan Bakan Ağbal, şöyle konuştu:

"Bu verginin haksız yere alınmadığını gösterecek elinizde ne delil var? Dolayısıyla burada idare önüne gelen bir meselede tamamen hukuki bir yorum yaparak sonuca varmış. Bu sonuca varırken de bu tutanağı imzalayan arkadaşlarımızın hepsi şerefiyle, namusuyla işini yapan arkadaşlar. Uzlaşma müessesesi netice itibariyle yazılan bir raporun değerlendirilmesi sonucunda mükellef ile idare arasında bir noktada uzlaşmayı sağlamaktır. Burada gidip kasıtlı bir şekilde bilerek ve isteyerek belli bir mükellefin dosyasını bulup oradaki bir rakama bakıp bir sonuç çıkarmak kesinlikle yalan, iftira ve çamur atmadır. Bütün bu iddialar geçersizdir."

Bakan Ağbal, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bir vergi inceleme raporu yazılır. Bu rapor yazıldıktan sonra idare bu rapora kanunlara, tebliğlere uygun mu diye bakar. Rapor eğer mevzuata uygun olsaydı bu vergi alınırdı. Mevzuata uygun olduğunu kim iddia ediyor da kendi kendinizde hem hakim hem savcı olup burada hüküm kuruyorsunuz. Dolayısıyla temcit pilavı gibi aynı konuyu bir şey olmadığı halde getirip var gibi söylemek bir kere en basit anlamda insanın kendisine saygısı olmadığını gösteriyor. Siz hukukçusunuz. İddia makamı iddiasını ispatla mükelleftir. İspat edemezseniz müfterisiniz."

Yeniden söz alan Tanal, vergi davalarıyla ilgili bir kitaptan alıntı yaparak, "Ben mi, siz mi, bu kitabı yazan öğretim üyesi mi yalan söylüyor?" diye sordu.

Yeniden söz alan Ağbal, "Eğer bir kitap okuyacaksanız o kitabı okuyacak bilgi seviyesine ulaşmanız lazım, yoksa yanlış hükümler çıkarabilirsiniz. Oradaki yazarın söylediği genel uygulama. Buradaki sınır idarenin uygulamalarında mutlak uyulması gereken alt sınır olarak ifade etmenizi olsa olsa ben cehalete veririm. Ben de iftira atabilirim. Sayın Tanal kaç tane mahkemeye, hakime rüşvet verdiniz de dava kazandınız, açıklayın" dedi.

Tartışmanın sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, birleşime ara verdi.

"Bu anlamda üzgünüm"

Aranın ardından Bakan Ağbal, siyasi eleştirilere açık olduğunu belirterek, "Yapılan eleştirilerden dolayı teşekkür ediyorum. Konuşmam sırasında konuya açıklık getirmek bakımından bazı sözler sarfettim. Sayın Mahmut Tanal'ın şahsında kullandığım cümleler bağlamında bir düşüncem olamaz. Bu anlamda üzgünüm. Bütün konuşmalarımızı siyasi eleştiri sınırları içinde yapmamız daha doğru olur" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da tezlerinin arkasında olduğunu vurgulayarak, "Siyasi maksatla söylediğim cümlelerle eğer bazı arkadaşları kırdıysam, amacını aştıysa, ben özür diliyorum" dedi.