Erdoğan: Atatürk Kültür Merkezi'nin projesi hazır

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, spor ve sanat camiasına verdiği iftar yemeğinde Atatürk Kültür Merkezi'nin projesinin bittiğini söyledi.

Sanatçı ve sporcular ile iftar programında bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin projesi şu anda bitti. Gerek yan gerekse arka taraftaki boşlukları da oraya dahil etmek suretiyle yıkıp orayı yeniden hakikaten çok ama çok güzel bir eseri İstanbul'umuza kazandıracağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarabya Köşkü'nde sanatçı ve sporcular ile bir araya geldiği iftar programında yaptığı konuşmasında, "Bugün Ege Denizi açıklarında meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremden etkilenen yerleşim yerlerindeki tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi ifade ediyorum." dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

"Allah'a hamdolsun, herhangi bir ölüm söz konusu değil. Maddi hasarlar, bunlar telafi edilir fakat bu konularda da her zaman için hazırlıklı olmamızın gereğini hatırlatmak istiyorum. Onun için de imardı, kaçak yapılaşmaydı, bunların ne kadar önemli olduğunu hatırlatmakta fayda mülahaza ediyorum. Aynı şekilde Yunanistan tarafında da depremden etkilenen komşularımıza da buradan geçmiş olsun diyorum."

KÜLTÜRÜ, SANATI, SPORU BELLİ KESİMLERİN TEKELİNDE TUTULMAZ"

Erdoğan, "Kültürü, sanatı, sporu belli kesimlerin tekelinde tutma saplantısının ülkemize hiçbir faydası olmadığı gibi, tam tersine bu tavır her alanda üzüntü verici bir sığlığa yol açmıştır." diye konuştu.

"SANATÇILARIN DEVLET MEMURU OLMASINI DAHİ DOĞRU BULMUYORUM"

"Teessürle belirtmem gerekir ki Türkiye'nin gücü ve kapasitesiyle kültür, sanat ve spor alanında bulunduğumuz yer uyumlu değildir." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:

İrfandan yoksun bir kültür, sanat ve ahlaktan yoksun bir sporla hiçbir yere varamayız. Bu yaklaşımla bırakınız dünya çapında isimlere ve eserlere sahip olmayı, milletimizin asgari beklentilerini dahi karşılayamayız. Şimdi birileri hemen diyecek ki 'efendim siz devleti temsil ediyorsunuz, şikayet değil, icraat makamındasınız' bu sözün anlamı, 'kültürü, sanatı, sporu niye yönetmiyorsunuz' ithamıdır. Bana göre bu da bir başka yanlış bakış açısıdır. Devlet kültürde, sanatta, sporda yöneten değil, destekleyen, teşvik eden konumunda olmalıdır.

Çünkü devletin bizzat üstlendiği her iş ister istemez bürokrasiye, hantallaşmaya, verimsizleşmeye mahkumdur. Hatta daha ileri giderek söylüyorum, prensip olarak sanatçıların devlet memuru olmasını dahi doğru bulmuyorum. Ama ülkemizin çorak kültür sanat ikliminde, özellikle klasik Türk müziği, Türk halk müziği, folklor, hatta opera ve tiyatro gibi sanat dallarında devletin çekilmesinin yol açacağı boşluğun şu anda doldurulamayacağını biliyorum. Şartlar uygun hale geldiğinde tüm sanatçıların faaliyetlerini kendi özgür dünyalarında icra etmelerinin en doğrusu olduğunu düşünüyorum.

"TAKSİM'DEKİ O SAĞLIKSIZ VE ÇİRKİN YAPIYI YIKIP..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Ülkemize böyle bir eseri (Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi) kazandıran anlayışı, Taksim'deki o sağlıksız ve kesinlikle çirkin yapıyı yıkıp yerine daha güzel bir eser kazandırmak istediği için uzun yıllar boyunca yerden yere vurdular. Ne sanatçı düşmanlığımız, ne sanata saygısızlığımız kaldı. Halbuki biz hem İstanbul'a hem de kültür sanat dünyamıza yakışır bir eseri ülkemize kazandırmak için çalıştık. Harbiye Kongre Merkezi bunun bir örneğidir. Oradaki Muhsin Ertuğrul neydi, biz onu şu anda ne hale getirdik? Şimdi inşallah Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'ni aynı mimari gruba yaptırdık, proje şu anda bitti. Gerek yan gerekse arka taraftaki boşlukları da oraya dahil etmek suretiyle yıkıp orayı yeniden hakikaten çok ama çok güzel bir eseri İstanbulumuza kazandıracağız." diye konuştu.

"DEVLET SANATTA, SPORDA YÖNETEN DEĞİL DESTEKLEYEN, TEŞVİK EDEN OLMALI"

Erdoğan, "Şimdi birileri hemen diyecek ki 'Efendim siz devleti temsil ediyorsunuz, şikayet değil, icraat makamındasınız.' Bu sözün anlamı; 'Kültürü, sanatı, sporu niye yönetmiyorsunuz?' ithamıdır. Bana göre bu da bir başka yanlış bakış açısıdır. Devlet kültürde, sanatta, sporda yöneten değil, destekleyen, teşvik eden konumunda olmalıdır." dedi.

BÜYÜME RAKAMLARI

Erdoğan, iyi gidildiğini, bugün büyüme rakamlarının açıklandığını ifade ederek, Türkiye'nin ilk çeyrekte yüzde 5 büyüme yakaladığını hatırlattı.

Bunun çok çok önemli bir büyüme rakamı olduğunu, dünyada şu anda birinci sırada büyüme rakamında Çin'in olduğunu belirten Erdoğan, ikinci sırada ise Hindistan, üçüncü sırada da Türkiye ve Endonezya'nın bulunduğunu kaydetti.

Erdoğan, hedefin 2017 sonuna kadar bu büyüme oranını artırarak devam ettirmek olduğunu dile getirerek, bu şekilde devam ettirilmesi halinde 2023 hedefinin rahatlıkla tutturulacağını söyledi. 

Buna inandığını belirten Erdoğan, "Burada tabii gücümüz sizlersiniz. Gücümüz gençlik. Genç nüfusumuz bu noktada çok çok önemli. İftarımıza iştirakleriniz için sizlere teşekkür ediyorum. Rabbimden bizleri ramazan ayına ulaştırdığı gibi, sağlıkla huzurlu esenlikle bayrama da kavuşturmasını niyaz ediyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

Programa, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın yanı sıra, aralarında sanatçılar İbrahim Tatlıses, Bülent Ersoy, Emel Sayın, Orhan Gencebay, Ajda Pekkan, Mustafa Keser, Uğur Işılak, Cengiz Kurtoğlu, Ayberk Pekcan, Murat Yıldırım, Hakan Peker, Hande Yener, Kutsi, oyuncular Nurettin Sönmez, Cemal Hünal, Hakan Ural, Necati Şaşmaz, Paralimpik Oyunları'nda masa tenisi branşında altın madalya kazanan Abdullah Öztürk, milli rallici Burcu Çetinkaya ile milli voleybolcu Neslihan Demir gibi isimlerin bulunduğu, sanat ve spor dünyasından isimler katıldı.

Seçiniz...