"Gençler Başkanlık Sistemini Soruyor" Paneli

"Gençler Başkanlık Sistemini Soruyor" Paneli

AK Parti İstanbul Milletvekili Külünk:- "Çok başlılığın olduğu yerde disiplin ve hiyerarşi yoktur. Parlamenter sistemdeki çift başlı bir yönetim anlayışı başkanlık sistemi ile ortadan kaldırılacaktır"

ANKARA (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk "Çok başlılığın olduğu yerde disiplin ve hiyerarşi yoktur. Parlamenter sistemdeki çift başlı bir yönetim anlayışı başkanlık sistemi ile ortadan kaldırılacaktır" dedi.

Külünk, Keçiören Belediyesince Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi'nde düzenlenen, "Gençler Başkanlık Sistemini Soruyor" konulu panelde, başkanlık sistemine geçilmesi konusunda Türkiye'nin acele etmesi gerektiğini, parlamenter sistemin tıkandığını söyledi.

Mevcut anayasa ile yönetim sisteminin çok başlı hale geldiğini belirten Külünk, "Çok başlılığın olduğu yerde disiplin ve hiyerarşi yoktur. Parlamenter sistemdeki çift başlı bir yönetim anlayışı başkanlık sistemi ile ortadan kaldırılacaktır" diye konuştu.

Başkanlık sisteminin uzlaşma kültürünü kazandıracağının altını çizen Külünk, bu sistemin iyi yönetmek üzerine inşa edilen bir model olduğunu söyledi. Mevcut siyasal sistemin yeniden sorgulanarak gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Külünk, ''Ciddi bir tarihi tecrübemiz ve devamlılığı olan bir devlet geleneğimiz var. Geçmişimize bakarak geleceğimize büyük devlet, mutlu insan anlayışıyla yürümeliyiz'' ifadelerini kullandı.

Külünk, yasama organının ancak başkanlık sistemine geçilmesi halinde bugünkünden çok daha güçlü olacağına işaret ederek, başkanlık sisteminde bazı kesimlerin iddia ettiği şekilde "Başkanlık eşittir feodal sistem demek değildir" dedi.


-''Refaha birlikte çıkalım''


Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ise ülkenin geleceği için doğru kararları almak ve en ideal yönetim sistemiyle gelecek nesillere hazırlamak zorunda olduklarına vurgu yaparak, Türkiye'nin mevut parlamenter sistemle mesafe alamayacağını belirtti.

İstikrar için başkanlık modelinin hayata geçirilmesinin gerektiğini belirten Ak, şunları söyledi:

"Ülkemizin fıtratına ve tarihine baktığınızda güçlü liderlerle sıçramalar yaptığımızı görebilirsiniz. Alparslan, Kanuni, Atatürk, Menderes, Özal dönemleri buna en güzel örnektir. Hepsi kendi dönemlerinin güçlü liderleri olarak, memlekette halkına güven vermiş, büyük adımlar atmış, büyük hedefler koymuştur.

Özellikle gelişmiş ülkelerde seçilen bir liderin ülkenin büyümesini hızlandırdığı ve dünyada ülkesinin saygınlığını daha da arttırdığına şahit oluyoruz. Türkiye gibi gelişme sürecinde hızlı yol alabilecek bir ülkede karar sürecini hızlandıracak şekilde kurulan başkanlık sistemi kısa vadeden başlamak üzere çok iyi sonuçlar verebilir. Şimdi Türkiye liderini buldu açın o halde önünü ülkenin de önü açılsın feraha birlikte çıkalım."