Akit yazarından çarpıcı tespit: AK Parti'de metal yorgunluğu var

Akit yazarından çarpıcı tespit: AK Parti'de metal yorgunluğu var
Güncelleme:

AK Parti'ye yakın isimlerin başında gelen Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, referandum sonuçlarıyla ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Dilipak'a göre sorun metal yorgunluğundan kaynaklanıyor.

Dilipak'ın yazısındaki o bölüm:

Seyahatim sırasında Gezici’nin kamuoyu araştırma raporunu gözden geçirdim.. Hemen söylemeliyim AK Partide bir metal yorgunluğu var.. Yenilenmeye ve canlanmaya ihtiyacı var.. Erdoğan’ın partiye dönüşü bir cansuyu anlamı taşıyor.. Özellikle de gençlik, üniversite öğrencileri, 27 yaş altı sorunlu. 35 yaş altında HAYIR, EVET’ten fazla.. Referandum sürecindeki söylem bu kesimi harekete geçirmeye yetmiyor.

Sadece gençler değil emekli, esnaf, öğrenci, memur kesimde HAYIR’cılar EVET’çilerden fazla. Üniversite mezunlarının % 66’sı HAYIR’cı. İşsizler de HAYIR’cılar, terörle mücadele Türkiye’nin öncelikli konusu diyenler arasında da EVET’çiler fazla. EVET diyenlerin büyük çoğunluğu devletin gücü ve bekası için EVET demişler. HAYIR diyenler de HAYIR diyerek “Tek Adam”cılığa karşı çıktıklarını söylüyorlar. EVET’çiler dindar, HAYIR’cılar Atatürkçü-Laik olarak tanımlıyor kendini daha çok. Atatürkçülerin % 23’ü EVET derken, dindarların % 17’si HAYIR demiş.

AK Partililerin % 5.4’ü hayır derken CHP’lilerin % 4,5’i evet demiş. MHP’lilerin % 34’ü EVET’çi, % 51.9’u HAYIR’cı, % 14’ü kararsız. Solcular ve Kürt milliyetçileri çok büyük ölçüde HAYIR’cı.

Erdoğan’ı destekleyen AK Partililerin bir bölümü de HAYIR demiş. Bunlar bu yetkilerin Erdoğan sonrası başkalarının eline geçmemesini düşünmüşler.. Aslında madem toplumda % 50’yi buluyorlar, o zaman anayasayı da değiştirebilirler, başka şeyler de yapabilirler.. Ama anlaşılan bu propaganda toplumda etkili olmuş.

İlginç bir rakam daha vereyim. Daha önce, “Darbe olmasın, özgürlük, refah ve insan hakları” talepleri ile AB’ye % 74’e varan bir destek vardı. Bugün AB üyeliğine seçmenin % 55’i HAYIR diyor. Sebep çok açık. Teröre ve darbeye destek veren bir AB var. Ekonomiyi olumsuz yönde maniple ediyorlar. FETÖ, DEAŞ, PKK, PYD de destek veriyorlar. Böyle bir algı var. İslamofobik oldular. İsrail’i destekliyorlar, Kıbrıs konusunda Türkiye’nin karşısında yer alıyorlar. Gezi’cilere destek veriyorlar. Ermeni konusunda Türkiye’ye karşı tavır içindeler.

Bugün seçim olsa AK Parti tek başına % 49, CHP % 26, MHP ve HDP’nin % 1 ile % 10 gibi bir oy alması bekleniyor.

Meral Akşener’in ANAP’vari bir örgütlenme ile % 13’e varan bir oy alabileceği ifade ediliyor. Buna AK Partiden % 5, MHP’den % 6, FETÖ, CHP, HDP’den % 1-2 oy alabileceği değerlendiriliyor..

SP’nin kendi oy gücü yok, hatta tabanda HAYIR’cı olmalarına tepki var ama, SP’nin tavrı FETÖ’cülere yaramış. “Hocacılar” da bunu kullanmışlar. Birileri parti içinde “Reis’çi”, “Hoca’cı” diye hizip oluşturmak için çalışmış anlaşılan. Bu kesim de Reisin öne çıkmasını istemiyordu. Gelecek 10 yıla “Hoca”nın damgasını vuracağını zannediyorlardı. AK Parti içinde de kraldan fazla kralcılar var.. Aslında bunların bazılar Reis’çi, Hoca’cı filan da değil, öyle bir hava ile kendilerine bu tür oluşumların içinde bir yer bulma ve bu markayı kullanma gayreti içindeler.. Bunlar işadamları arasında da var, bürokraside de varlar. Parti içinde de varlar.. Bunlar sadece Reisçi, Hocacı filan da değiller, hemşehricilik de yapabilirler, tarikatçılık, mezhepçilik de yapabilirler.. Ne bileyim, imam hatipçilik de yapabilir ya da kendilerini bir başka şeye de nisbet edebilirler..

Yeni Akit