İkinci el otomobilde hareketlilik: Fiyatlarda son durum ne?

İkinci el otomobilde hareketlilik: Fiyatlarda son durum ne?
Güncelleme:

ÖTV Matrah düzenlemesi ile birlikte ikinci el otomobilde satışlarda hareketlilik başladı.

Geride bırakmaya hazırlandığımız 2022 yılında otomotiv pazarı sıfır araç tedarikinde yaşanan sıkıntılar ve tüm dünyadaki enflasyonist ortam nedeniyle iniş ve çıkışların yaşandığı bir dönem geçirdi. Yıla, ocak ve şubat aylarındaki durgunlukla başladıklarını söyleyen DOD Yöneticisi Erol Gündoğan, “Özellikle ikinci çeyrekte yaşanan hareketlilikle birlikte haziran ayı sonunda, bir önceki yıla oranla yüzde 35’lik büyüme ile toplam 3.1 milyon adetlik bir satış adedine ulaştık.” dedi.

Belirsizliğin sona ermesiyle hareketlilik

Kasım ayı son haftasında açıklanan ÖTV matrah güncellemesinin belirli modellerle sınırlı kalması nedeniyle fiyatlar üzerinde beklenen etkiyi yaratmadığına dikkat çeken Erol Gündoğan, yine de pazardaki belirsizliğin sona ermesiyle hareketliliğin başladığını söyledi. Taleplerini öteleyen veya ÖTV indirimi bekleyen tüketicilerin sıfır araçlardaki tedarik sorunu nedeniyle ikinci el otomobil satın almaya yöneldiğini aktaran Gündoğan, “Kasım ayındaki 580 binlik satışla birlikte yılın ilk 11 ayında 5.6 milyon adetlik satış gerçekleşti. Hareketliğin aralık ayında da devam ettiğini bununla birlikte toplam pazarın bir önceki yıla oranla yaklaşık %5,5 artışla 6.3 - 6.4 milyon adet seviyesinde kapanacağını öngörüyoruz” dedi.

“Temmuz ayından bu yana ötelenen talep var”

Gündoğan, kredi kullanım maliyetlerinin yüksekliği, krediye ulaşabilirliğin ise düşük olması, dünyanın içinde bulunduğu enflasyonist ortam sonucu otomobil fiyatlarının her geçen gün yükselmesi gibi etkenlerin satışları olumsuz etkilediğini belirtti. Gündoğan 2023 yılı için şunları söyledi: “Ukrayna-Rusya savaşı, yarı iletken madde ve çip krizi, sıfır araç tedarikinde yaşanan sıkıntıların 2023 yılında azalarak da olsa devam edeceğini gösteriyor. Hem sıfır araç pazarında yaşanan tedarik kısıtları, hem de temmuz ayından bu yana ötelenen talepler ile birlikte 2023 yılında ikinci el pazarında hareketlilik devam edecektir. Özellikle tüketicilerin uygun maliyetli krediye ulaşımı konusunda yaşadığı engeller ortadan kaldırılırsa pazarın ilk 6 ay sonunda 3,5 – 4 milyon adet seviyesinde olacağını öngörüyoruz.”

Son 2 haftada yüzde 3 artış oldu

Yılın son günlerinde pazarın hareket kazandığını ifade eden Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş, "ÖTV matrah düzenlemesinin açıklığa kavuşması, kısa vadede yeni bir düzenleme gelmesinin çok mümkün olmadığı yönünde tüketici nezdinde oluşan düşünce, sektörde ciddi bir hareketliliğin başlamasına neden oldu. Vatandaşımızda enflasyonist ortam sebepli bugün almadığı aracı yarın daha yüksek bir fiyata alacağı kanaati hakim. Fiyatlarda ciddi azalma olmadığı gibi,%2.5-%3.5 oranında artış gözlemliyoruz. Sıfır km araçta arzın yetersiz oluşu da bu süreçte etkili oluyor." dedi.

Satın alma ve yürütme maliyetleri

Pandemi sonrası tüm ülkelerde "güçlü bir ekonomi için ihracatı en üst düzeye çıkaran ve ithalatı en aza indiren bir politikanın" hakim olduğunu belirten Karakaş, "Bu politik ve ekonomik iklimin olduğu ortamda ciddi bir vergi indirimi beklemek hayalcilik olur. Tüm bu gelişmelerin ışığında biz ikinci el araç sektöründe ciddi bir hareketlilik ve fiyatlarda yukarı yönlü bir hareket beklemekteyiz." açıklamasını yaptı.