Bilim insanlarından ALS hastaları için çığır açacak adım

Bilim insanlarından ALS hastaları için çığır açacak adım
Güncelleme:

Avustralyalı bilim insanları, kan damarları içinden kablo geçirerek insan beynini Windows 10 işletim sistemli bilgisayara bağlamayı başardı.

Independent’ın haberine göre, Melbourne Üniversitesi’nden bilim insanları, kan damarları içinden kablo geçirerek insan beynini Windows 10 işletim sistemli bilgisayara bağlamayı başardı.

Araştırmacılar, söz konusu başarıyı boyundaki şah damarına elektrodlar yerleştirip bunları beyindeki primer motor kortekse iterek elde etti.

Elektrodlar buraya ulaştığında kan damarının duvarına yerleşerek beyin sinyallerini saptayıp bilgisayara geribeslemesini yapabildi.

İlk olarak 2016'da kuramsallaştırılan yaklaşım, dejeneratif bir hastalık olan ALS (amyotrofik lateral skleroza) hastası iki kişi üzerinde başarıyla denendi.

Katılımcılar, beyinlerine bağlı bilgisayarların farelerini düşünceleri yoluyla kontrol edebildi. Çalışmanın sonuçları geçen hafta Journal of NeuroInterventional Surgery'de çıkan bir makalede yayımlandı.

Makalede "Katılımcılar çok sayıda fare tıklama işlemini kontrol etme çabasına yönelik, kablosuz iletilen elektrokortikografi sinyalini kullanmak amacıyla makine öğrenimi destekli eğitim aldı. Katılımcılar, imleç yönlendirme için bir göz takibi sistemini de kullanarak, gündelik hayata dair işleri gerçekleştirmede yardımcı edimleri Windows 10 işletim sistemini kullanarak yönetmeyi başardı." diye belirtildi.

TEK BAŞLARINA EVDE KULLANDILAR

İlk katılımcı beyin-bilgisayar arayüz teknolojisini 86 gün sonra evinde gözetim olmaksızın kullanmayı başarırken, ikinci katılımcı 71 gün gözetimin ardından sistemi evde kullanmayı başardı.

Yeni yöntem, Elon Musk'ın Neuralink girişiminin sunduğu gibi daha önce test edilmiş beyin-bilgisayar arayüzlerine göre daha az invaziv (vücut bütünlüğüne müdahale eden operasyonlar) bir yaklaşım sunuyor.

Söz konusu teknolojinin bu seneki sunumlarından birinde Musk, kafatasından parça alarak yerleştirilebilen bir çip tanıtmıştı.

TEDAVİ AMAÇLI KULLANILACAK

Melbourne Üniversitesi'ndeki araştırmacılar yöntemlerini Synchron şirketi vasıtasıyla ticarileştirmeyi planlıyor.

Çalışmanın başyazarı ve Synchron'un genel müdürü Doç. Dr. Thomas Oxley, Wired'a açıklamasında "Bu motor sistemi, felçli kişilere tedavi sunacak" diyerek şöyle devam etti "Beynin diğer bölgeleri üzerinden çalışmaya başladığımızdaysa bu teknolojinin beynin işlem kapasitesini nasıl genişleteceğini göreceğiz.

 

Kaynak Yeniçağ: İnsan beynine bunu da yaptılar. Kan damarının içinden kablo geçirdiler. Komplo teorileri gerçek oldu