Koronavirüs ile kan grupları arasında ilişki var mı? Bilim insanları açıkladı

Koronavirüs ile kan grupları arasında ilişki var mı? Bilim insanları açıkladı
Güncelleme:

ABD’li bilim insanları bazı kan gruplarının yeni tip koronavirüsten daha fazla etkilendiğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

200’ün üzerinde ülkede ve bölgede görülen yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle vaka sayısı 14 milyona, ölü sayısı ise 600 bine yaklaştı. Diğer taraftan salgının başlangıcından bu yana geçen 7 ay içinde Covid-19’un gizemi hala bilim insanları tarafından tam olarak çözülebilmiş değil. Yapılan bazı bilimsel araştırmalar da zaman geçtikçe bir diğerini çürütebiliyor. Bunlardan biri ise corona virüsün farklı kan gruplarını değişik şekillerde hasta ettiği teorisi.

EN RİSKLİ "A", EN AZ RİSKLİ "O" İDDİASI

Geçen ay ABD’de Kaliforniya merkezli biyoteknoloji şirketi 23andMe'nin 750 bin kişinin verilerini incelediği raporda Covid-19 karşı en riskli kan grubunun A, en az riskli grubun ise “0” olduğu belirtilmişti. Söz konusu teori, farklı ülkelerde yapılan çeşitli araştırmalarla da desteklenmişti.Avrupa'da yapılan bir araştırmada ise bazı genetik faktörler ile A tipi kan grubuna sahip olanların, corona virüsü yüzde 45 daha şiddetli yaşadığı öne sürülmüştü.

"İSTATİSTİKİ OLARAK DOĞRU OLABİLİR, ANCAK TIP BİLİMİ İÇİN YETERLİ DEĞİL"

Ancak,  ABD’de yer alan Massachusetts  General Hospital ve Beth Israel Deaconess Hospital tarafından geçen hafta yayımlanan bir araştırmada kan grupları farklı olan insanların Covid-19’dan değişik düzeylerde hastalandığına dair bir bulguya rastlamadıklarını belirtti. Araştırmacılar daha önce yapılan çalışmaların hakemli dergilerde onaylanmadığı ve küçük gruplar üzerinde ya da laboratuvar koşullarında gerçekleştirilmemiş olduğunu belirtti.

Diğer taraftan dünyadaki en yaygın kan grubunun “0” olduğunu, ardından ise “A” tipinin geldiğini belirten uzmanlar, Covid-19’un ölüm oranın yüzde 1 olduğu düşünülünce istaitistiki olarak böyle bir sonuca varılabileceğini, ancak tıp biliminde anlam ifade edebilmesi için farklı araştırma yöntemlerinin kullanılması gerektiğini açıkladı.

Prof. Dr. Ateş Kara açıkladı; A ve 0 kan grubu olanlar dikkat!Prof. Dr. Ateş Kara açıkladı; A ve 0 kan grubu olanlar dikkat!

Kan grupları ile Kovid-19 arasındaki bağ kanıtlandı!Kan grupları ile Kovid-19 arasındaki bağ kanıtlandı!