Türk Toraks Derneği'nden yeni koronavirüs varyantıyla ilgili açıklama

Türk Toraks Derneği'nden yeni koronavirüs varyantıyla ilgili açıklama
Güncelleme:

Türk Toraks Derneği (TTD), yeni koronavirüs varyantı olan Eris virüsüyle ilgili açıklama yaptı.

Türk Toraks Derneği (TTD), dünyada milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüsün yeni varyantlarından olan ve hızla yayılarak 51 ülkede tespit edilen Eris virüsü (EG.5.1 subvaryantı) ile ilgili Türkiye'de henüz bir bildirim bulunmadığını ancak bu aşamada standart Covid-19 korunma önlemlerinin uygulanmasının büyük önem taşıdığını bildirdi.

Türk Toraks Derneği (TTD) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. B. Oya İtil, şunları söyledi:

"Covid-19 etkeni Sars-Cov-2 virüsü beklendiği gibi mutasyona uğramakta ve bu sürecin normal bir sonucu olarak varyantlar (bir ya da daha fazla mutasyon içerebilen genetik kod) ortaya çıkmaktadır. Covid-19 Omicron varyantının tüm dünyada yaygın hale gelmesiyle birlikte alt varyantlar da tanımlanmaya başlamıştır. Bir Omicron alt varyantı olan (EG.5) ilk olarak 17 Şubat 2023'te raporlanmış ve 19 Temmuz 2023'te 'gözlem altındaki varyant' olarak belirlenmiştir. Hem Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporunda 7 Ağustos 2023 itibariyle hem de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından 51 ülkeden (Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Kore Cumhuriyeti, Japonya, Kanada, Avustralya, Singapur, Birleşik Krallık, Fransa, Portekiz, İspanya gibi) EG.5 varyantı bildirilmiştir. EG.5 grubunda yer alan EG.5.1 subvaryantı resmi olarak olmasa da 'Eris' olarak adlandırılmakta ve bildirilen tüm EG.5 dizinlerinin yüzde 88’ini oluşturmaktadır."

"ÜLKEMİZDE BİLDİRİLMİŞ VAKA BULUNMUYOR"
Tüm Dünyadan bildirilen EG.5 varyant oranlarında haftalar içerisinde ciddi bir artış olduğunu dile getiren TTD Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ebru Çakır Edis ise konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Tüm Dünyadan bildirilen EG.5 varyant oranlarında haftalar içerisinde ciddi bir artış olmuştur. 19-25 Haziran 2023 haftasında yüzde 7,6 iken, 17-23 Temmuz 2023 haftasında EG.5 varyantın küresel yaygınlığı yüzde 17,4 olarak raporlanmıştır. Mevcut kanıtlara dayalı olarak, EG.5'in ortaya koyduğu halk sağlığı riski küresel düzeyde düşük olarak değerlendirilmektedir. EG.5, artan yaygınlık ve bağışıklıktan kaçış özellikleri göstermiş olsa da bugüne kadar hastalık şiddetinde herhangi bir değişiklik bildirilmemiştir. Aynı özellikler sebebiyle, artan görülme hızıyla birlikte bazı ülkelerde hatta global olarak baskın hale gelebileceği belirtilmektedir. Ülkemizde henüz bildirilmiş EG.5 varyant bulunmamaktadır. Standart Covid-19 korunma önlemlerinin uygulanması önem arz etmektedir."

Etiketler eris varyant korona
Ekranların sevilen dizisinde izleyiciyi ekran başına kilitleyen an! Diziden mi ayrıldı ? Ekranların sevilen dizisinde izleyiciyi ekran başına kilitleyen an! Diziden mi ayrıldı ? Okul çıkışı yine akran şiddeti! Ne yapıyorsunuz çocuklar ne yapıyorsunuz ? Okul çıkışı yine akran şiddeti! Ne yapıyorsunuz çocuklar ne yapıyorsunuz ? Epstein’in eski kız arkadaşı iğrençlikler kraliçesi Maxwell'den tüm dünyayı şoke eden hamle! Epstein’in eski kız arkadaşı iğrençlikler kraliçesi Maxwell'den tüm dünyayı şoke eden hamle! Yerin altından bu sefer tarih değil, rezalet fışkırdı! Yerin altından bu sefer tarih değil, rezalet fışkırdı! İş yerinde yüzde 61 zihinsel engelli çalışana korkunç işkence! İş yerinde yüzde 61 zihinsel engelli çalışana korkunç işkence! 2026'nın son erken genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi anketinden dikkat çeken sonuçlar 2026'nın son erken genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi anketinden dikkat çeken sonuçlar Kış geri geldi... Türkiye yeniden yağmur, kar ve dondurucu soğukların etkisi altında! Kış geri geldi... Türkiye yeniden yağmur, kar ve dondurucu soğukların etkisi altında! Araç sahiplerine bir kötü haber daha: Bir zam daha geliyor! Araç sahiplerine bir kötü haber daha: Bir zam daha geliyor! Tartıştığı arkadaşına fırça sapıyla kabusu yaşattı! Tartıştığı arkadaşına fırça sapıyla kabusu yaşattı! Ahmet Hakan ile Bakan Hakan Fidan arasında dikkat çeken mimikler! Ahmet Hakan ile Bakan Hakan Fidan arasında dikkat çeken mimikler!
Didem Arslan'da ilginç konuk... Evlilik vadiyle kandırılan Nazan'ın derdi yerine dövmeleri olay oldu Didem Arslan'da ilginç konuk... Evlilik vadiyle kandırılan Nazan'ın derdi yerine dövmeleri olay oldu Kurtlar Vadisi'nin unutulmaz karakteri hayatını kaybetti Kurtlar Vadisi'nin unutulmaz karakteri hayatını kaybetti Ölümle burun buruna geldi; büyük hatasından aldığı basit önlemle kurtuldu! Ölümle burun buruna geldi; büyük hatasından aldığı basit önlemle kurtuldu! Çocukları için İstanbul'u terk edip, her şeyini bırakıp toprağa sarıldı Çocukları için İstanbul'u terk edip, her şeyini bırakıp toprağa sarıldı Türkiye'nin 104 metrelik eşsiz güzelliğine ziyaretçi akını Türkiye'nin 104 metrelik eşsiz güzelliğine ziyaretçi akını Kandilli Rasathanesi deprem bildiren veri sistemini kapattı mı? Kandilli Rasathanesi deprem bildiren veri sistemini kapattı mı? İstanbul'da bugün çok sayıda ilçede onlarca mahallede elektrik verilemeyecek! İstanbul'da bugün çok sayıda ilçede onlarca mahallede elektrik verilemeyecek! Güzel şarkıcıya sosyal medyada iğrenç taciz! 2 yıla kadar hapsi istendi Güzel şarkıcıya sosyal medyada iğrenç taciz! 2 yıla kadar hapsi istendi İş insanı Kamil Yazıcı hayatını kaybetti İş insanı Kamil Yazıcı hayatını kaybetti Ankara'da kapı kapı dehşet gecesi: Annesini de, kızını da, eşini de öldürüp intihar etti! Ankara'da kapı kapı dehşet gecesi: Annesini de, kızını da, eşini de öldürüp intihar etti!