Barfikste dünyanın 1 numarası oldu

Barfikste dünyanın 1 numarası oldu

Akdeniz Oyunları ile geri dönüş yaptığı minderdeki yükselişini sürdüren milli cimnastikçi Ümit Şamiloğlu, barfikste dünya sıralamasının zirvesine çıktı- Şamiloğlu: "Her şey çok güzel gidiyor. Kariyerimi olimpiyat madalyasıyla sonlandırmak istiyorum"- "Peg

ANKARA (AA) - İLKNUR ÇETİNBAŞ - Türk cimnastiğinin yetiştirdiği önemli sporculardan Ümit Şamiloğlu, yükselişinin tadını çıkarıyor.   

Dünya Kupası şampiyonluğu ve Avrupa üçüncülüğünün ardından uzun süre sakatlıklarla boğuşan milli barfiksçi, 2013 Akdeniz Oyunları ile geri dönüş yaptığı kariyerine emin adımlarla devam ediyor. Yaşının ilerlemesine ve 4 yıllık araya rağmen Akdeniz Oyunları'nda Türkiye'ye barfiksteki ilk altın madalyasını kazandıran 35 yaşındaki Şamiloğlu, kendi kategorisinde dünya sıralamasının zirvesine çıktı.

Almanya'da geçen ay yapılan Artistik Cimnastik Dünya Kupası'nda altın madalya alarak dünyanın 1 numarasına yükselen milli sporcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her şeyin istediği gibi gittiğini söyledi.

2013 yılında adeta yeniden doğduğunu dile getiren Şamiloğlu, "Federasyon yönetiminin değişmesiyle benim için yeni bir dönem başladı. Dört yıl çok sıkıntı çektim. O kadar yıl araya rağmen yeni yönetim bana güvenerek şans ve destek verdi. Spordan artık koptuğum bir dönemdi, yaşım 33 olmuştu ama demek ki hala bir şeyler varmış. Her şey çok güzel gidiyor. Kariyerimi olimpiyat madalyasıyla sonlandırmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

 

- "Bu yıl olimpiyatlara katılmak için son şansım"

Federasyon yönetiminin uluslararası arenada güçlendiğini, bunun da sporculara yansıdığını belirten Şamiloğlu, "Bu yıl olimpiyatlara katılmak için son şansım. 2016 Rio Olimpiyatları'ndan sonra sporu bırakacağım" dedi. 

Sezona iyi bir başlangıç yaptıklarını anlatan Şamiloğlu, "Cimnastiğin 'grand slam'i diyebileceğimiz Dünya Kupası'nı kazandık. Bu, cimnastikteki en prestijli kupalardan biri. Tekrar dünyanın dikkatini üzerimize çektik. Cimnastikte adı olmayan bir ülkeden şampiyon çıkınca insanlar çok şaşırıyor. Sosyal medyayı takip ediyorum. 'Bu Türkler nereden çıktı' yorumları yapılıyor" diye konuştu.

Kasım ayında İngiltere'da yapılacak Dünya Şampiyonası'nda olimpiyat vizesi için mücadele edeceğini kaydeden milli sporcu, şöyle devam etti:

"Cimnastikte puan toplama yok. Olimpiyat için tek şansınız var o da Dünya Şampiyonası. İngiltere'den madalyayla dönmek istiyorum. 13-19 Nisan'da Fransa'da Avrupa Şampiyonası var. Haziran ayındaki Avrupa Oyunları'na takım olarak gitme hakkı kazandık. Sezon yoğun ama hazırız, çok çalışıyoruz."

Federasyonun her imkanı istemeden sunduğunu belirten Şamiloğlu, "Son yıllarımda da olsa bunu görme şansı yakaladığım için çok şanslıyım. Bizden sonra gelenler daha da şanslı olacak" dedi.  

 

- "Aramızda 12-13 yaş fark var"

Takım arkadaşlarıyla arasında 12-13 yaş fark olduğuna dikkati çeken Şamiloğlu, bazen onlara ayak uydurmakta zorluk çekse de uyumlu bir takım olduklarını söyledi.

Yaşından dolayı kendisi için uluslararası camiada "küllerinden doğdu" yorumları yapıldığını dile getiren Şamiloğlu, "Yaşım 35, 25 yıldır cimnastikçi yapıyorum. Takımda benim kariyer sürem kadar yaşı olmayan arkadaşlarım var. Gayet iyi anlaşıyoruz ama tabii farklı olduğumuz alanlar oluyor. Daha çok ağabeylik yapıyorum" diye konuştu.

Dünyaca ünlü Sloven cimnastikçi Aljaz Pegan'dan destek aldığını belirten ay-yıldızlı sporcu, "Pegan sporu 39 yaşında bıraktı. Pes etmek istediğimde hep gözümün önüne o geldi. Federasyonumuz da sağ olsun bana yardımı olması için onunla iş birliği yaptı. Dönem dönem gelip bana tecrübelerini aktarıyor. Pegan, 35 yaşında dünya şampiyonu olmuştu. Ben de bu yıl tıpkı onun gibi 35 yaşımda dünya şampiyonu olmayı hedefliyorum" ifadelerini kullandı. 

 

- "Sebat ettim, sonucunu aldım"

Potansiyelini bildiği için bırakıp gitmenin kendisi için çok zor olduğunu vurgulayan Şamiloğlu, bu nedenle en zor günlerinde bile cimnastikten tamamen kopamadığını söyledi.

Sebat ettiğini ve sonucunu aldığını kaydeden Şamiloğlu, 2008 Pekin ve 2012 Londra Olimpiyatları öncesi, her iki elemede de sakatlandığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugüne kadar elemelere bile katılamadım yani. Benim amacım hiçbir zaman olimpiyatlara katılmak olmadı, olimpiyat madalyası almak oldu. Çünkü katılırsam madalya alacağımı biliyordum ama sakatlıklar buna izin vermedi. Bu yıl yine aynı şeyi yaşayacağımı düşünmüyorum."

AA