Aman çocuklara dikkat !

Aman çocuklara dikkat !
Güncelleme:

Bazı televizyon dizileri, çocukların gelişimini de olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Sabah gazetesi yazarı Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu'nun, geçtiğimiz haftalarda yayınlanan 'Dizi filmler mi, ahlak mı ikilemi?' başlıklı yazısı büyük yankı uyandırmıştı. Yazısında, son dönemlerde çekilen dizi filmlerle ilgili eleştirilerini dile getiren Hatipoğlu'nun yazısına birçok ünlü de destek vermişti.

SAĞLIKLI AİLE DİZİSİ YOK
Yapımcı ve senarist Birol Güven, oyuncu Salih Kalyon ve şarkıcı Yeşim Salkım da, günümüz dizilerinin çocukların üzerindeki olumsuz etkilerine değinmişti. Birol Güven, "Çocukların televizyon izlediği saatlerde öyle hikayeler anlatılıyor, öyle sahneler yayınlanıyor ki; insan gözlerine inanamıyor. Yayıncının, yapımcının çok seçici olması gerekiyor" derken, Salih Kalyon ise şöyle konuşmuştu: "Dizilere baktığımda, amacın; toplum değerlerini aşağıya çekmek, değer yargılarını çürütmek olduğunu görüyorum ve üzülüyorum. Çocuğumuzla izleyeceğimiz sağlıklı bir aile dizisi göremiyoruz."

BİRLİKTE İZLİYORLAR
Geçtiğimiz aylarda ikinci çocuğunu dünyaya getiren Yeşim Salkım da aynı durumdan şikayet etmişti: "Ben aileleri suçluyorum. Anne ve babalar, çocuklarının neyi seyredip neyi seyretmeyeceğine karar vermeli. Bir çocuğun saat 21.00'den sonra ayakta olması doğru değil. Anne-babalar, kendi rahatları için çocuklarını yanlarına oturtup dizi izletiyorlar. Oysa asıl fedakarlığı onlar yapmalı." Uzmanlar da, dizilerin çocuklar üzerinde olumsuz etkide bulunabileceğine dikkat çekerek, bu konuda aileleri ve yetkilileri uyarıyor...

UZMANLAR ANNE-BABALARI UYARIYOR

BELGİN TEMUR (PEDAGOG)
DİZİLERE PEDAGOJİK DENETİM ŞART!

Televizyon izlemenin, çocuklar üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğu biliniyor. Çocukların gerçek yaşam deneyimleri henüz çok yetersizdir ve izledikleri bu yaşamlar, onlar için yaşam deneyiminin yerini tutabilir. Şiddet, kavga, cinayet, intikam ve öfke izleyen çocuklar, hem bu davranışlara karşı duyarsızlaşır hem de kendilerine bu davranış ve tepkileri model alırlar. Yetişkinler için hazırlanmış film, dizi türü programların hiçbir şekilde çocuklara izlettirilmemesi gerekir. Çocukların da izleme ihtimali düşünülerek, hazırlanan tüm programların da pedagojik denetimden geçmesi şart!

BENGİ SEMERCİ (PSİKİYATRİST)
SORUMLULUK ANNE VE BABAYA KALIYOR

Medyanın her türlü yayınının, çocuk ve ergenler üzerinde etkisi tartışılmaz. Çocuklar; izledikleri ve herkes tarafından beğenilen kahramanların, olumlu olduğu kadar olumsuz özelliklerini de taklit ederler. Bu tür diziler çocukların uyku saatlerine denk geldiğinde, sorumluluk anne-babalara kalmaktadır. Çocuğu için gerekli, yararlı ya da tam tersi olan programları seçebilecekleri konusunda uyarılmaları ve eğitilmeleri, çocukları korumak için gereklidir. Ayrıca yayın kurumlarının ve yapımcıların kendi öz denetimlerini sağlamaları da toplumsal sorumluluklarıdır. (Günaydın)