Bakan espiri yapıyor galiba !

Bakan espiri yapıyor galiba !

Bakan Şimşek: 100 TL'lik benzinin 60 TL'si Maliye'ye geliyor

Bakan Şimşek, vergi rekortmenlerine plaket verilmesi dolayısıyla düzenlenen törende, vergi yükünün Türkiye'de iddia edildiği kadar yüksek olmadığını söyledi.

OECD ülkelerine bakıldığında, toplam vergi ve primlerin milli gelire oranınında ortalamanın yüzde 34 olduğunu belirten Bakan Şimşek, Türkiye'nin ortalamasının ise yüzde 27,4 olduğunu ifade etti.

Şimşek, 2002 yılında 100 liralık benzinin 70 lirasının maliyeye geldiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Yani vergi yükü 2002'de yüzde 70'di. Herkes sürekli bir şekilde vergileri artırdığımızı düşünüyor. Ama 2013'te, yani bugün 100 liralık benzin isteseniz 60 lirası maliyeye geliyor. Eskiden 70 lirası maliyeye geliyordu ama bu da yüksek. İşte algının bir kaynağı bu. Diğer bir kaynak da motorin. Aynı şekilde 2002 yılında yine vergi yükü yüksekti. Şimdi de yüksek ama bayağı düştü. Yüzde 59'dan yüzde 50'ye kadar düştü. Alkollü içkiler üzerindeki vergileri artırdık. O ad bu algıyı besliyor. Örneğin bira üzerindeki vergilerde yüzde 27 ile ikinci sırada. Tütün ürünlerinin vergilerini artırdık, yüzde 81,7'ye kadar çıkarttık. Özellikle tütün bağlamında söylüyorum vatandaşımız hiç içmezse, bize vergi gelmezse, ondan dolayı memnun oluruz. Amacımız sigaradan maksat halk sağlığı''