Konya'dan IŞİD’e militan devşiriyorlar

Konya'dan IŞİD’e militan devşiriyorlar
Güncelleme:

CHP’li Kart, “IŞİD’e militan kazandırma toplantıları yapılıyor” dediği kentle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Türkiye yapılanmasıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen CHP’nin hukukçu vekillerinden Atilla Kart, Konya’da “Hoca” denen bazı kişilerin bir kitabevinde topladıkları gençlere Cihat’ın anlam ve önemini anlattıklarını ve Emniyet’in de bu toplantılardan haberdar olduğunu söyledi. Bu gençlerin Suriye’ye geçmesinin sağlandığını belirten Kart, “Kâbe yıkılacak, İstanbul alınacak” propagandasıyla, Anıtkabir, Mevlana Müzesi ve Hacı Bektaş Veli Türbesi’nin hedef alındığını belirtti.
Mağdur ailelerden gelen bilgileri, kendi gözlem ve değerlendirmeleriyle anlatan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, özetle şunları söyledi:

“Konya’daki N... Kitapevi’nde; M..., U.B, İ.K, S.Y, B.M, isimli Hocalar gençleri toparlayıp ‘Cihat’ın’ anlam ve önemini anlatıyorlar. Bu yolla kendilerine ulaşılan kişi sayısı Konya ve civarında 3 bine ulaşmış durumdadır. Cihanbeyli’den 17 kişi katılmış olup, 8’i ölmüştür. Hadim’den 12, Bozkır’dan 50 kişi IŞİD saflarındadır. Konya Çayırbağı’ndan 12 kişi katılmış, 6’sı ölmüştür. Karadiğin Köyü’nden katılanlardan 10 kişi ölmüş durumdadır. Bu gençleri eğiten, ‘Cihat’ adı altında yönlendiren Hoca’lar ismen Emniyet tarafından da bilinmektedir. İstanbul’da toplantılar tertipleyip, açık havada bayram namazı kılıp, ‘Cihat’a’ diye bağıranlar; Konya’da Hocacihan’da ‘Hicret’e gidin’ diye gösteri yapıyorlar. Konya’da her Cumartesi akşamı ‘T..... Dergisi’nin sorumluluğunda toplantılar yapılmaktadır. Eğitim merkezinin Dershaneler Sokağı’nda olduğu ifade edilmektedir.

EMNİYET’İN HABERİ VAR

Bu toplantılardan Emniyet’in haberi vardır. Altınapa Barajı civarında bayram namazı kılınmıştır. Siyah renkli iki bayrak arasında bu namaz kılınmıştır. 29-30 Temmuz 2014 tarihlerinde yapılan faaliyetlerden söz ediyorum. Konya ağırlıklı olarak, Hoca’lar eliyle silah ticareti yapıldığı, toplanan paralar ve silahların IŞİD’e aktarıldığına dair daha evvelden de kamuoyuna yansıyan bilgilerin olduğu bilinmektedir. Kilis üzerinden, bu gençler Suriye’ye geçirilmektedir. Yapılan propagandalarda; Kâbe yıkılacak, İstanbul alınacak denilerek; Anıtkabir, Mevlana Müzesi ve Hacı Bektaş Veli Türbesi hedef alınarak; Türkiye’nin kafir memleket olduğu propagandası dile getirilmektedir.

DEVLET SESSİZ 

Konyalı aileler, evlatlarından korkar hâle geldiklerini ifade etmektedirler. 18 ila 35 yaş arasındaki bu çocuklara 3-4 ay eğitim verilip, Suriye’ye savaşa gönderiliyorlar. Şu anda Gaziantep’te, Kilis’te, Urfa Ceylanpınar hastanelerinde 600’e yakın yaralı var. Konya Emniyeti’nin bu süreci bildiği halde, icrai anlamda bir tedbiri almadığı görülmektedir. Aileler devletten yardım beklemektedirler.

Hükümetin silah ve mühimmat sevkiyatı konusundaki politikalarını, Suriye’deki çatışmalara dahlini bu aşamada tartışmıyoruz. Bunun ötesinde yaratılan bir iklimden söz ediyoruz. Bu iklim sonucundadır ki, gençlerimiz ‘Cihat’a’ gidiyoruz duygusuyla, eğitilmekte ve silahlandırılmaktadır. Devlet ise, bu sürece müdahale etmemektedir. Önleyici uygulamalar ve istihbari çalışmalar yapmak konusunda, devletin zaafiyet ve ihmal içinde olduğu görülmektedir.”

“Bu üç merkez korunmalı”

IŞİD’in Anıtkabir, Mevlana Müzesi ve Hacı Bektaş Veli Türbesi’ni hedef alan saldırı hazırlığı içinde olduğu iddialarını anımsatan Kart, şöyle dedi: “Bu üç merkezin; Türkiye’nin ulusal ve kurucu değerleri, moral ve inanç değerleri yönünden önemi ve vazgeçilmezliği açıktır. Bu alanlara yönelik olarak gerçekleştirilebilecek saldırıların toplumsal sonuçları ve yaratacağı tahribatı tasavvur etmek istemiyoruz. Türkiye’nin tarihî, ulusal ve kültürel değerlerinin korunması konusunda, hükümeti, gerekli önlemlerin alınması için şimdiden uyarıyoruz. Ayrıca, Konya’da IŞİD ağırlıklı bir yapılanmanın aleniyet kazanmış olmasına ve bu yapılanmanın iki yıldan bu yana faaliyetini sürdürdüğü bilinmesine rağmen; örgüte yönelik olarak, istihbari ve adli çalışmalar neden yapılmamaktadır.”