PUTİN'DEN BOMBA AÇIKLAMA: SIRTIMIZDAN VURULDUK !

PUTİN'DEN BOMBA AÇIKLAMA: SIRTIMIZDAN VURULDUK !
Güncelleme:

Türkiye-Suriye sınırda Rus uçağının düşürülmesi ile ilgili Putin'den ilk açıklama..

TSK, Türk hava sahasını ihlal eden bir uçağın 5 dakikada 10 kez uyarıldığını ve angajman kuralları çerçevesinde iki F-16 ile Suriye sınırında düşürüldüğünü duyurdu. Cumhurbaşkanlığı 'Rus uçağı olduğu tahmin ediliyor' dedi. Olayı doğrulayan Rusya, 'Türk hava sahası ihlal edilmedi, uçak yerden açılan ateş sonucu düştü' açıklamasını yaptı. Uçağın düşürülmesine ilişkin Reuters'a bilgi veren Türk bir askeri yetkili, uçağın Türk F16'ları tarafından vurulduğunu söyledi. Ancak yetkili, düşürülmeden önce uyarılan uçağın, hangi ülkeye ait olduğuna ilişkin bir açıklama yapmadı.

PUTİN: SIRTIMIZDAN BIÇAKLANDIK

Ürdün'de Kral Abdullah ile bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rusya ve Ürdün terörle mücadelede güçlerini birleştirecek. Ordu ve istihbarat yetkilileri bu doğrultuda çalışıyor" dedi.

Ürdün Kralı Abdullah ise Rusya’ya SU-24 tipi Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle taziyelerini iletti. Abdullah, "IŞİD’le mücadele için güç birliği yapılması şart. Eylemlerimizi sadece Suriye ve Irak ile sınırlı tutmamalıyız" diye konuştu.

"Rus uçağının Suriye’de düşürülmesi olayı terörle mücadele çerçevesinin dışına çıkıyor. Şimdi sırtımızdan da bıçaklandık, terörle mücadele eden uçaklarımız sırtından vuruldu" diyen Putin'in konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle:

* Uçak Suriye topraklarında, Türkiye sınırından 4 kilometre ileride bir bölgeye düştü. Saldırı esnasında, 6000 metre yükseklikte ve Türkiye topraklarından 1 kilometre uzaklıkta bulunuyordu.

* Rus uçağı ve pilotları, Türkiye için hiçbir şekilde tehdit teşkil etmedi. Bu çok açık.

* Uçaklarımız Lazkiye’nin kuzeyinde IŞİD’le mücadele operasyonu gerçekleştiriyordu. Burası çoğu Rusya kökenli (Çeçen) militanların yoğun biçimde konuşlandığı dağlık bir bölge. Bu bağlamda uçaklarımız, teröristlere önleyici saldırılar düzenleme görevini yerine getiriyordu.

* Suriye’de düşürülen Rus uçağı, IŞİD’le savaş görevini yerine getiriyordu. Teröristlere önleyici vuruşlar gerçekleştiriyordu.

* Üstelik biz ABD ile bu tür olayların önlenmesi konusunda anlaşma imzalamıştık. Türkiye de ABD öncülüğündeki koalisyon dahilinde güya terörle mücadele eden ülkelerden biri.

* Uçağın düşürülmesinin Türk-Rus ilişkilerine ciddi sonuçları olacaktır.

* Rusya, Türkiye’ye sadece komşu olarak değil, aynı zamanda dost bir ülke olarak yaklaşmıştır. Böyle bir adım kimin işine yarardı bilemiyorum ama bizim buna ihtiyacımız yok.

* Türkiye, Rus uçağının düşürülmesinden sonra acilen Rusya ile iletişim kurmak yerine, sanki uçağı Rusya düşürmüş gibi NATO’ya başvurdu.

* Uçağımızın düşürülmesiyle ilgili tüm yaşananları analiz edeceğiz.

'TÜRK ATAŞE SAVUNMA BAKANLIĞI'NA ÇAĞRILDI'

TASS haber ajansı, Türkiye'nin Moskova'daki askeri ataşesinin Rusya Savunma Bakanlığı'na çağrıldığını aktardı.