Darwin'in 1822-1882 yılları arasındaki tüm yazışmaları erişime açıldı

Darwin'in 1822-1882 yılları arasındaki tüm yazışmaları erişime açıldı
Güncelleme:

Cambridge Üniversitesi, evrim kuramının kurucusu Charles Darwin'e ait 15 binden fazla mektubu çevrimiçi erişime açtı.

Evrim kuramının kurucusu, biyolog ve doğa tarihçisi Charles Darwin'in 15 binden fazla mektubu çevrimiçi erişime açıldı.

Cambridge Üniversitesi'nin paylaştığı bilgilere göre, araştırmacılar yaklaşık elli yıldır Atlantik'in her iki yakasında Darwin'in yazdığı veya ona yazılan mektupların izini sürüyor. Darwin'in yaşamı ve düşünce gelişimi hakkında şimdiye kadarki en ayrıntılı bilgileri içeren mektuplar, 1822 ile 1882 yılları arasındaki yazışmaları kapsıyor.

Koleksiyonda, son altı yılda gün ışığına çıkan ve yeniden yorumlanan 400 mektup da yer alıyor. Bu mektuplar, Charles Darwin'in evrim kuramını oluşturmasına temel olan araştırma gezisine çıktığı İngiliz Kraliyet Donanması gemisi HMS Beagle'da olduğu dönemi, 'Türlerin Kökeni' adlı kitabını yazdığı süreci ve ölümünden hemen önceki yıllara kadar olan yaşamını ayrıntılarıyla gösteriyor.

DARWIN'DEN LAWSON TAIT'E MEKTUP

Darwin'in mektup yazdığı isimlerden biri de pelvik ve abdominal cerrahinin öncüsü Lawson Tait'e yazdığı mektup. Darwin mektubu ölümünden kısa bir süre önce, 13 Şubat 1882'de kaleme almış.

Mektupta şu ifadeler yer alıyor:

"Sevgili efendim, Doğum günümdeki nazik notunuz için size ve Bayan Tait'e teşekkür etmek için yazıyorum. Kendimi çok yaşlı bir adam gibi hissediyorum ve rotam neredeyse bitmek üzere.

Saygılarımla, Darwin."

Şubat 1882'de 73 yaşına giren Darwin, sağlığının kötüye gitmeye başladığı süreçte hâlâ botanik deneyler üzerinde çalışıyordu. 19 Nisan 1882'de hayatını kaybetmeden önce amonyak karbonatının klorofil ve kökler üzerindeki etkileri; yeni şeker kamışı çeşitleri ve Solanum Rostratum'da çapraz döllenme üzerinde çalışıyordu.