Dünyanın beklediği zirve bitti ! İşte ilk açıklamalar

Dünyanın beklediği zirve bitti ! İşte ilk açıklamalar
Güncelleme:

ABD Başkanı Trump ile Rusya lideri Putin'in Helsinki'deki görüşmesinde ilk açıklamalar yapıldı.

ABD Başkanı Trump ve Rusya lideri Putin, Helsinki'de bir araya geldi. Amerikalı muhalifler ve Avrupa, dünya gündeminin birinci sırasına yerleşen zirveyi endişeyle izledi.

Ortak basın toplantısında iki lider de çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, iletişimin süreceğini ifade etti.

Dünyanın beklediği zirve bitti ! İşte ilk açıklamalar - Resim : 1

Rusya ve ABD’nin liderleri bugün Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bir araya geldi. Dünya nefesini tuttu ve bu zirveden çıkacak sonucu merak ediyor.

Görüşme öncesinde gazetecilere konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’yla iyi geçinmelerinin  kötü değil, iyi bir şey olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise dünyada çözülmesi gereken çok sayıda mesele olduğunun altını çizdi. İki ülke arasındaki ilişkileri ve bu meselelerin bazılarını görüşeceklerini ifade etti.

 Yaklaşık 2 saat süren görüşme sona erdi. Trump görüşme sonrasında Putin'le başbaşa görüşmesinin "iyi bir başlangıç" olduğunu vurguladı.

İki taraf daha sonra ortak basın toplantısında görüşmenin içeriğine dair açıklamalar yaptı.

Dünyanın beklediği zirve bitti ! İşte ilk açıklamalar - Resim : 2

Nükleer silahsızlanma ve terörle savaş 

Toplantıda Putin, ilişkilerde güç bir dönemden geçildiğini, ancak Trump'la yaptığı görüşmenin verimli olduğunu söyledi.

"Nükleer silahların kısıtlanması konusu ele alındı" diyen Putin, silahsızlanma ve terörizm konularında iki ülkenin de adım atmasının önemini vurguladı:

"Biz ancak birlikte çalışırsak bütün zorlukların üstesinden gelebiliriz. Büyük nükleer güçler olarak büyük bir sorumluluk düşüyor üzerimize. İstikrarın sağlanması ile kitle imha silahlarının kısıtlandırılması için bazı fikir alışverişlerinde bulunduk, bu konulara müzakerelerimiz içerisinde büyük önem verdik.

Birlikte çalışmamızın son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Silahsızlandırma konusuna vurgu yapmak istiyorum. Start anlaşmasının son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Uzayın silahlardan arındırılmış olması da son derece önemli.

Dünyanın beklediği zirve bitti ! İşte ilk açıklamalar - Resim : 3

Terörle mücadele işbirliğimizin devam etmesi ve siber güvenlik için de birlikte çalışılmasının altının çizilmesi gerekiyor. Geniş bir çerçeve içerisinde işbirliğinin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Başkan Trump ile terörle mücadele çalışma grubunun ortaya konulması için Trump'a yeni bir teklifte bulundum."

Suriye ve Kore için işbirliği çağrısı

Putin, Suriye konusunda etkin işbirliği için bütün koşulların uygun olduğunu iddia etti. Kore'de barış için de adım atmaya hazır olduklarını söyledi:

"Suriye konusunda tabi ki barış ve ülke içerisinde yeniden yapılanma konusundaki işbirliğimiz, bizim ilk başarılı çalışmamız olabilir. Rusya ve ABD yapıcı bir şekilde birlikte çalışabilir. Bu konuda liderlik rolünü üstlenebilir. Suriyeli halkın evlerine dönmesini sağlayabilir. Bunu yapabilmek için her türlü şeye sahibiz. Ama hem Amerikan hem Rus ordusu etkin ve doğru bir iletişimle işbirliği sağlamak zorunda. Bunun içinde doğru kanalların açılması gerekiyor. Tehlikeli olayların yaşanmaması için iletişim kanallarının açık olması gerekiyor.

Suriye'de teröristlerin ortadan kaldırılması durumu da 1974 anlaşmasına da uygun şekilde gerçekleştirilmiştir. Bu Golan tepelerinde barışın sağlanmasına yol açacaktır. Bu Suriye ve İsrail arasındaki barışı da güçlendirecektir. Sayın Başkan bu görüşmelerde buna özellikle parmak bastı.Rusya bu konuda gerekli adımları atacaktır. Bu durum Rusya'nın da çıkarınadır.

Kalıcı barış için gerekli adımları atarak BM Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde Kore durumunun da çözülmesi için adım atmaya da hazırız. Biz ABD'nin almış olduğu kararlar konusunda bizim duruşumuzu da biliyorlar. Ancak İran nükleer anlaşmadan çekilmesi kararını değerlendirmek istiyorum. İran nükleer programının barışçıl olması konusunda yükümlülüğünü yerine getirmiştir. Aynı şekilde anlaşmaların gerçekleştirilmesi konusunda ABD Ukrayna konusunda da önemli adımlar atabilir. Aynı şekilde ekonomik işbirliği konusunda her iki ülkenin de tabii büyük çıkarına olacaktır."

Putin, ABD'de Trump'ın Başkan olduğu seçimlere müdahale etmediklerini bir kez daha ifade etti:

"Rusya hiçbir zaman ABD seçimlerine ve içişlerine asla karışmamıştır, karışmayacaktır. Ortak siber güvenlik çalışma grubumuzla bunlar değerlendirebilir. Tabii ki çok net şekilde kültür alanındaki insani konulardaki işbirliğimizin de tekrar ortaya konması konusunda fikir birliğine vardık. Amerikalı kongre üyeleri ülkemize gelmişti. Tarihi bir durumdu. Eskiden son derece sıradan olan bir durumun özel hale geldiğini görüyoruz. Bu konuda Sayın Başkan Trump’a fikir sunduk. İkili ilişkiler konusundaki iki ülkenin ve tarihimizi bilen uzmanlardan oluşan konseyin kurulması gerekmekte. Bütün sıkıntıları, eski tıkanıklıkları, bütün konuları çözmüş değiliz, ama bir başlangıç oldu. Bu işbirliği atmosferi, Finlandiya liderlerine de teşekkür etmek istiyoruz. Finlandiya’ya sıkıntı çıkardığımızın farkındayım, çok teşekkür ediyorum"

Trump da görüşmeden memnun

ABD Başkanı Donald Trump da görüşmenin verimli geçtiğini vurguladı. Ortak sorunların diplomasi ve işbirliğiyle çözülmesi gerektiğini söyledi:

"Düşmanlık ve birbirimize sırtımızı dönmektense, diyalog kurmak tamamen yeğlediğim bir diplomasi türü. İki ülke arasında çok iyi bilinen anlaşmazlık var. Bunu derinlemesine konuştuk. Dünyamızın problemlerini de gündeme getirdik. Bu problemlerle nasıl başa çıkabileceğimizi konuştuk. Diplomasinin bir kenara bırakılıp, düşmanlığın sesinin yükseldiği durumlarda neler olduğunu gördük geçmişte. Bu ilişkiler İkinci Dünya Savaşı sonrasının çok daha ilerisine taşınacak.

ABD ve Rusya önceden bir diyalog gerçekleştirebiliyordu. Soğuk Savaş zamanında bile ilişkiler bu denli kötü değildi. Ancak bu toplantıda bu durum değişti. 4 saat önce bu durum değişti, ben gerçekten buna yürekten inanıyorum.

Ben ABD Başkanı olarak dış politika konularında kararlar alabiliyorum. Bütün o eleştirilere karşın ben yapıcı diyaloglara inanıyorum, fırsatlara inanıyorum, ben yeni yollardan yürümeye inanıyorum. Politik riskler almayı, barışı riske atmaya tercih ederim her zaman.

Ben ABD Başkanı olarak, Amerika için en iyi olanı her zaman yeğlerim.Bugün toplantıda sayın Putin ile Rusya’nın seçimlere müdahalesini de konuştuk. Uzun bir süre bu konuda konuştuk. Ve sayın Putin, gerçekten bu konuda ilginç bir fikirle geldi, az önce kendisi de söyledi. Aynı zamanda insanlığın karşısındaki en büyük tehdit olan nükleer silahlarla ilgili de konuştuk. Bence hepimiz aynı şekilde düşünüyoruz. Herkes nükleer silahlanmaya karşı burada. Hepimiz nükleer silahlardan arınma konusunda bir taahhüt yapmış durumdayız."

Ortak basın toplantısı öncesinde bir kişiyi attılar!

Ortak basın toplantısı öncesinde 'protestocu' olduğu belirtilen bir kişi salondan atıldı.

Twitter diplomasisi sürüyor!

Trump, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, "ABD'nin yıllardır süren  ahmaklığı ve akılsızlığı, şimdi de cadı avı nedeniyle Rusya ile ilişkiler hiçbir  zaman bu kadar kötü olmamıştı." ifadelerini kullanmıştı.

Rusya Dışişleri Bak vanlığı da Trump'ın mesajına yanıt olarak sosyal  medyadaki resmi hesabından "Katılıyoruz" ifadesini paylaşmıştı.

Avrupa merakla izliyor!

Zirve, hem Rusya'nın seçimlere müdahale ettiğine ilişkin soruşturmanın  12 Rus istihbarat görevlisi hakkında iddianame hazırlanması sonucu  yoğunlaşması  hem de ABD ile geleneksel müttefiki Avrupa ilişkilerinin kötüleştiği bir döneme  denk geldi.

Dün yaptığı açıklamada Avrupa Birliği'ni (AB) "düşman" olarak  niteleyen Trump'ın Rusya için de daha önce "Düşmanımız değil, rakibimiz" dediği  biliniyor. Daha önce Putin'e hayranlığını dile getiren Trump'ın Moskova yönetimi  ile yakınlaşması Avrupa'da eleştiriliyor.

Milliyet