Kıbrıs Rum kesiminden Türkiye'ye şantaj

Kıbrıs Rum kesiminden Türkiye'ye şantaj
Güncelleme:

Kıbrıs Rus kesimi lideri Türkiye'nin 'AB' isteğini böyle şartlandırdı.

Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis, Ankara'nın “yükümlülüklerini yerine getirerek adayı tanımaması durumunda Türkiye'nin uzun süredir durmuş olan üyelik görüşmeleri için yeni fasıllar açılmasına onay vermeyeceğini” duyurdu.

Türkiye, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın karşı karşıya kaldığı en kötü insani kriz olan göçmen akınının engellenmesine yönelik yardımları karşılığında vatandaşlarının Haziran ayı itibariyle Avrupa'ya vizesiz seyahatini ve Avrupa Birliği'ne üyelik görüşmeleri için yeni fasılların açılmasını istiyor.

Anastasiadis, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Lefkoşa'da yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Başkan Tusk'a Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, görüşme çerçevesinde belirtildiği şekilde yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda Türkiye ile yeni fasılların açılmasına izin vermeyeceğimizi ilettim" dedi.

"HİÇBİR ÜÇÜNCÜ ÜLKE, AB ÜYESİ BİR ÜLKE KADAR ÖNEMLİ DEĞİL"

Anastasiades ile buluşmasının ardından Twitter üzerinden açıklama yapan Tusk, mülteci krizini çözmek için Türkiye ile işbirliğinin önemli olduğunu vurguladı. Tusk, ancak, krize yönelik işbirliğinin "AB'nin ortak ve kapsamlı stratejisinin tek ayağı olmadığını ve olmaması gerektiğini" de sözlerine ekledi.

Kıbrıs'ın diğer tüm AB üyesi devletler kadar önemli olduğunu vurgulayan Tusk, "Benim için hiçbir üçüncü ülke herhangi bir AB ülkesi kadar önemli olamaz" dedi. 

AB'nin tüm eylemlerinin Kıbrıs sorununun giderilmesine yönelik olduğuna işaret edenAvrupa Komisyonu lideri, yeni bir anlaşmanın Kıbrıs, AB ve bölgenin tamamı için "taze bir başlangıç" olacağına dikkat çekti.