Reza Zarrab davasında flaş gelişme !

Reza Zarrab davasında flaş gelişme !
Güncelleme:

Reza Zarrab'ın New York'ta görülen davasının bir sonraki duruşması 6 Eylül 2016 Salı günü yapılacak.

ABD’de tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın dünkü duruşmasında 7 ay sonrasına yani 23 Ocak 2017’ye jürili yargılama tarihi belirlendi. 10 dakika süren duruşmada, dava sözlü savunma için ise 6 Eylül’e ertelendi.

Zarrab 23 Ocak 2017’ye kadar başsavcılıkla anlaşmazsa suçlu olup olmadığına 3 hafta içinde yani şubatta karar verilecek. Zarrab’ın avukatı, geçen hafta kefalet başvuruları yargıç tarafından reddedilse de New York’taki son duruşmada müvekkilinin suçsuz olduğunu savunmaya devam edeceğini açıkladı ve eğer arada savunma ve başsavcılık arasında bir anlaşma olmazsa, Zarrab’ın 23 Ocak 2017’de jüri karşısına çıkarılmasına karar verildi. Önce 16 Haziran için planlanan ancak daha sonra tarafların mutabakatıyla 20 Haziran’a kaydırılan duruşmada davanın hâkimi Richard Berman, Zarrab için 18 Mayıs’ta yapılan 50 milyon dolarlık kefaletle yargılanma başvurusunu geçen hafta reddettiğini hatırlattı. Berman, “Bunu yaparken, davanın daha hızlı ilerlemesi için bir ihtiyaç doğmuş olabileceğini kabul ediyorum ve benim buna hazır olduğumu bilmenizi isterim” dedi. Ardından planlandığı gibi taraflardan davanın jürili savunması için bir tarih vermelerini istedi.

TEMYİZİ DÜŞÜNÜYORUZ

Duruşmada ilk sözü Zarrab’ın avukatı Brafman aldı. Ve o da söze Berman’ın reddettiği kefalet başvurusuna ilişkin değerlendirmeyle başlayarak, “Mahkemenin kararını gözden geçiriyoruz ve şu aşamada bir temyiz başvurusu yapıp yapmamayı düşünüyoruz. Henüz yapmadık, ancak elbette eğer yaparsak mahkemeyi ve savcılığı bilgilendireceğiz” dedi. Zarrab’ın kefalet talebinin reddiyle ilgili temyiz başvurusu yapılırsa, bunun 2. Temyiz Dairesi’nde görüleceği öğrenildi. Kaynaklar başvurunun yüzde 90 yapılacağını ama bundan Zarrab lehine karar çıkmasının beklenmediğini aktardı.

Brafman, başsavcılıkla “yargılama sürecinin hızlandırılması konusunda mutabakat sağladıklarını” belirterek, Zarrab aleyhine başsavcılık tarafından hazırlanan iddianamenin düşürülmesi için 15 Temmuz’a kadar bir dilekçe vereceklerini söyledi. Böylece Zarrab’ın suçsuz olduğunu savunmaya devam edeceklerini de gösterdi. Brafman, varılan mutabakat sonucu başsavcılığın 5 Ağustos’a kadar bu dilekçeye cevap vereceğini, 19 Ağustos’ta ise kendilerinin başsavcılığın cevabına karşı yeni bir dilekçe sunacaklarını ifade etti. Yargıç Berman da verilen tarihleri takvimine işleyerek sözlü savunma için 6 Eylül’e yeni bir duruşma tarihi belirledi.

ANLAŞMA NASIL OLUR

Reza Zarrab’ın önünde bundan sonra iki yol var:  Pazartesi günkü duruşmada olduğu gibi avukatı Zarrab’ın suçsuz olduğunu savunmaya devam edecek ve 23 Ocak’ta jürili yargılama başlayacak. Böylece Zarrab hakkında öne sürülen dört ayrı suçlamadan her biri için suçlu olup olmadığına vatandaşlardan oluşan bir jüri karar verecek. Bu suçların herhangi birinden suçlu görülmesi halinde de Zarrab, hâkimin belirleyeceği bir cezaya çarptırılacak.  Zarrab, jürili yargılama riskine girmeden başsavcılıkla başlayacak müzakerelerde suçlu olduğunu kabul edip başsavcılık ve Zarrab’ın avukatları arasında varılacak mutabakat sonucu belirlenecek bir cezaya çarptırılacak. Bu müzakerelerde tespit edilecek cezada da, Zarrab’ın başsavcılığa vereceği bilgiler, itirafçı olmayı kabul edip etmeyeceği gibi koşullar etkili olacak.