Süveyş Kanalı'nda karaya oturan gemiye el koydular

Süveyş Kanalı'nda karaya oturan gemiye el koydular
Güncelleme:

Süveyş Kanalı'nda 24 Mart'ta karaya oturan ve deniz trafiğinin altı gün durmasına neden olan The Ever Given adlı gemiye Mısır tarafından el konuldu.

Süveyş Kanalı'nda 24 Mart'ta karaya oturan ve deniz trafiğinin altı gün durmasına neden olan The Ever Given, şimdi de Mısır hükümeti ile gemi sahibi Shoei Kisen Kaisha isimli şirket arasındaki anlaşmazlık nedeniyle sıkıştı. Gemiye el koyan kanal yetkililerinin, The Ever Given'in sahibi şirketten 916 milyon dolar tazminat talep ettiği ve yol açtığı zarar tazmin edilmeden geminin ilerlemesine izin vermeyeceği belirtildi.

"Gemiye resmen el konuldu" diyen Süveyş Kanalı Yönetimi Başkanı Osama Rabie, "Şirket hiçbir şey ödemek istemiyor" ifadelerini kullandı. Japonya merkezli Shoei Kisen Kaisha şirketinin filo yönetim departmanı müdürü Yumi Shinohara da, geminin demirlendiğin ve ayrılmasına izin verilmediğini söyledi.

The Ever Given isimli 400 metre uzunluğundaki dev konteyner gemisi, 24 Mart'ta Süveyş Kanalı'nda kıyıya çarparak kaza yapmıştı. Geminin kanalda sıkışması sonucu, kanalın iki yanında da uzun kuyruklar oluşmuş, deniz trafiği altı gün boyunca durmuştu. Günler süren çalışmaların ardından, 29 Mart'ta gemiyi yüzdürme çalışmalarının başarıyla sonuçlandı.