Trump açık açık itiraf etti: ''Suriye'de YPG'ye yardım ediyoruz!''

Trump açık açık itiraf etti: ''Suriye'de YPG'ye yardım ediyoruz!''
Güncelleme:

Suriye'den büyük ölçüde çıktıklarını açıklayan ABD Başkanı Trump'ın, terör örgütü PKK'nın bölgedeki uzantısı YPG'yi kast ederek, "Kürtler'e yardım için orada bulunuyoruz" demesi dikkat çekti.

ABD Başkanı Trump 11 Eylül öncesi dış politikaya döndüklerini açıklayarak, "Irak’taki Amerikan askeri sayısını 2 bine düşüreceğiz" derken, Suriye’den de büyük ölçüde çıktık ama petrolü koruyoruz. Kürtler’e yardım ediyoruz” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, 3 Kasım’da yapılacak seçimlere az zaman kala dış politika alanında attığı adımlar ve aldığı kararlara değindi.

 Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Trump’ın gündeminde ilk olarak 11 Eylül saldırılarının ardından ABD’nin başlattığı terörle savaşta 2001 yılında işgal ettiği ve 19 yıldır savaşın sürdüğü Afganistan vardı.

Başkan Trump 11 Eylül saldırılarının yıldönümünden bir gün önce düzenlediği basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun bu akşam Afganistan’da Taleban’la barış görüşmelerine katılmak üzere Katar’ın başkenti Doha’ya gideceğini açıkladı.

Pompeo’nun ziyaretini tarihi olarak niteleyen Başkan Trump, Afganistan’da “Şubat ayından bu yana hiç can kaybı yaşanmadığına ilişkin bu sabah bir rapor geldi. Şubat ayından bu yana hiçbir ölüm ve sorun yaşanmadı” dedi. Taleban’la görüşmeler için de “Bir süredir müzakere ediyoruz. İyi anlaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Taleban’ın serbest bırakılmasını istediği altı mahkumun da Afganistan’ın başkenti Kabil’den Doha’ya gittiği belirtiliyor. Afgan güçlerine yönelik saldırılarla suçlanan mahkumların Katar’ın başkentinde Kasım ayı sonuna kadar gözetim altında tutulacakları, gerekirse yeniden Kabil’e gönderilebilecekleri kaydedildi.

"IRAK'TAKİ ASKER SAYISINI 2 BİNE DÜŞÜRECEĞİZ"

ABD Başkanı, Irak’taki Amerikan askeri sayısını çok yakın zamanda iki bine düşüreceklerini söyledi.

Daha önce ABD’li bir yetkili Irak’taki asker sayısının önümüzdeki iki üç aylık süre içinde 3.500’e düşürüleceğini belirtmişti.

"SURİYE'DE KÜRTLERE YARDIM EDİYORUZ"

Başkan Trump Afganistan ve Irak’ın ardından sözü Suriye’ye getirdi. “Suriye’den büyük ölçüde çıktık. Ama petrolü koruduk. Petrolü koruyan askerlerimiz var. Sayıları fazla değil. Kürtler’e yardım ediyoruz. Petrol bizde olduğu için hayatlarını daha güzel hale getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

"ORTADOĞU'YA BARIŞ GELEBİLİR"

ABD Başkanı 15 Eylül’de Beyaz Saray’da imzalanması beklenen İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki normalleşme anlaşmasına da değindi. Trump başka bir ülkenin daha anlaşmaya katılmak isteyebileceğini belirtti ancak ülke ismi vermedi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’la görüştüğünü ve kendisiyle diyaloga başladıklarını belirten Trump, “Kısa zaman içinde başka ülkelerin de bu anlaşmaya katılacağını duyacaksınız. Ortadoğu’ya barış gelebilir” dedi.

Önümüzdeki hafta Beyaz Saray’da düzenlenecek imza törenine İsrail ve BAE heyetlerinin katılması bekleniyor. Trump yönetimi yetkilileri İsrail ile ilişkilerin normalleşmesini öngören anlaşmaya Bahreyn ve Umman gibi diğer Körfez ülkelerinin de katılması için çaba gösteriyor.

Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçiliği ise Suudi Büyükelçi’nin ya da başka bir temsilcinin önümüzdeki hafta yapılacak imza törenine katılıp katılmayacağı konusunda bir açıklama yapmadı.