Ünlü sanatçı NFT deneyi için binlerce eserini yakacak

Ünlü sanatçı NFT deneyi için binlerce eserini yakacak
Güncelleme:

İngiltere’nin en zengin sanatçısı Damien Hirst sanatı ‘para birimi’ olarak değerlendiren bir projesi kapsamında binlerce eserini yakacak.

İngiliz sanatçı Damien Hirs, sanat ve para biriminin sınırlarını yoklayan bir proje için 10 bin eser üretti. NFT’si de üretilen eserler satıldı, ardından alıcılardan eserin ya NFT’sini ya da aslını tercih etmeleri istendi. Alıcıların yarısı eserin aslını tercih etti. NFT’sini tercih eden diğer yarısının eserlerinin aslı ise sanatçı tarafından yakılacak.

 NFT’leri satın alanlara ise dikkatli karar vermeleri belirtilerek, iki seçenek sunuldu: Ya satın aldığınız eserin NFT’sini ya da aslını elinizde tutabilirsiniz, ikisine birden sahip olamazsınız. Projede karar verme aşamasına gelindi. 10 bin eseri satın alanların NFT veya eserin orijinali arasında seçim yapması için süre dün sona erdi. Ancak alıcılar 24 saat önce seçimini yaptı. 4 bin 180 kişi NFT’sini eserin aslıyla değiştirmeye karar verirken, 5 bin 820 kişiyse eserin NFT’sini elinde tutmaya karar verdi. Hirst’ün altı yıl önce başlattığı ‘The Currency’ (para birimi) adlı deneysel NFT projesinin son aşamasında eserin aslını seçmeyen yani NFT’yi elinde tutmayı tercih edenlerin eserleri ise yakılacak. Sanatçının başkent Londra’daki galerisinde 9 Eylül’den itibaren her gün belirli sayıda tablo ateşe verilecek. Newport Street Galeri’de eserlerin yakılması kamuoyu tarafından izlenebilecek.