Vali yardımcısı devletten yardım istedi !

Vali yardımcısı devletten yardım istedi !
Güncelleme:

Afganistan'ın Helmand kentine yapılan Taliban saldırıları için Vali yardımcısı hükümetten yardım istedi.

Afganistan'ın Helmand kentinin Vali Yardımcısı Muhammed Can Resulyar, ülkenin Devlet Başkanı Eşref Gani'ye, Taliban'a karşı harekete geçmesi için Facebook'tan seslendi: Helmand düşmek üzere ve sizin buraya gelmenize ihtiyacımız var.

Afganistan’ın Helmand kentine aylardır saldırılarını sürdüren Taliban, Sangin ilçesini ele geçirdi. Taliban’ın saldırılarına karşı yardım isteyen Vali Yardımcısı Muhammed Can Resulyar ise sıra dışı bir yönteme başvurdu.

Başka bir şekilde kendisine ulaşamadığı için Facebook hesabından Devlet Başkanı Eşref Gani’ye seslenen Resulyar, “Helmand düşmek üzere ve sizin buraya gelmenize ihtiyacımız var” ifadesini kullandı. İki gün içinde 90 güvenlik görevlisinin Taliban militanları tarafından öldürüldüğünü vurgulayan Resulyar, bölgedeki yabancı askerlerin durumu kontrol altına alamadığını vurguladı. Vali yardımcısı, “Güvenlik kuvvetlerimize gıda ve mühimmatı zamanında sağlayamıyoruz, yaralıları tahliye edemiyoruz, şehit olan askerleri savaş alanından alamıyoruz ve yabancı kuvvetler üslerinden durumu izleyip destek vermiyor” dedi.  

İsminin açıklanmasını istemeyen Helmand polis yetkilisi, yaptığı açıklamada, kentin Sangin ilçesinin gece geç saatlerde Taliban kontrolüne geçtiğini, burada görevli yüzün üzerindeki asker ve polisin ilçenin yakınında bir askeri tesiste ablukaya alındığını söyledi. İlçenin düşmesi sırasında bazı siviller ve güvenlik güçlerinin hayatını kaybettiğini belirten polis yetkilisi, ölen ve yaralananların kesin sayısı konusunda henüz bilgiye sahip olmadığını bildirdi.

Helmand kentinden Afganistan Senato Meclisi Üyesi Haşim Alokozai ise Sangin ilçesindeki tüm askeri, polis ve istihbarat tesisleri ile kaymakamlık binasının Taliban elinde olduğunu, takviye güçlerin daha ilçeye ulaşmadığını duyurdu. Taliban Sözcüsü Kari Yusuf Ahmadi yaptığı yazılı açıklamada, Helmand kentinin Sangin ilçesini tamamen ele geçirdiklerini, çok sayıda polis ve askeri öldürdüklerini iddia etti.

Helmand Vali Yardımcısı Mohammad Can Resulyar dün yaptığı açıklamada, Helmand'da daha fazla asker sevk edilmemesi durumda kentin Sangin ve Gereşk ilçelerinin de Taliban kontrolüne geçebileceğini bildirmişti. İki hafta önce de Helmand kentinin Hanşin ilçesi Taliban'ın kontrolüne geçmişti. Taliban'ın etkin olduğu vilayetlerden Helmand'ın Navzad, Dişu ve Bağran ilçeleri daha önce örgüt tarafından ele geçirilmişti.