Asgari ücrette olay açıklama: ''Bazı zalim işverenler, satıcılar ve üreticiler var''

Asgari ücrette olay açıklama: ''Bazı zalim işverenler, satıcılar ve üreticiler var''
Güncelleme:

Milyonlarca çalışanın ve ailesinin dört gözle beklediği 2023 asgari ücret zammı öncesinde çok konuşulacak açıklama: "Bazı zalim işverenler, satıcılar ve üreticiler var. Asgari ücret lafı çıktığı zaman hemen zam yapmaya devam ediyorlar. "

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde herkesin gözü belirlenecek asgari ücret miktarına çevrildi. Pandemi ile birlikte başlayan ekonomide kötü gidişat enflasyon rakamlarının yukarı yönlü hareketi ile devam ederken, asgari ücretli çalışanların alım gücündeki düşüş ile devam ediyor. Gözler Aralık ayında bir araya gelecek Asgari Ücret Tespit Komisyonunda. Sendikalar ise asgari ücret ile ilgili görüşlerini kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor.

“ASGARİ ÜCRET KONUŞULDUKÇA ÜRÜNLERE ZAM GELİYOR”

Milli Gazete'den Mehmet Fahri Özkan'ın haberine göre, asgari ücretin belirlenmesi ile ilgili konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, toplantılar başlamadan önce ortaya atılan asgari ücret ile ilgili konuşmaların doğru olmadığını ifade ederek, “6 ay kala, 5 ay kala asgari ücret konuşulur mu? Umut mu satacağız? Emek mi satacağız? 5 ay kala herkes konuşuyor, yetkili yetkisiz. Konuşmanın ne faydası var? Konuşunca ne oluyor biliyor musunuz? Bazı zalim işverenler, satıcılar ve üreticiler var. Asgari ücret lafı çıktığı zaman hemen zam yapmaya devam ediyorlar. İktidarı muhalefeti fark etmez, asgari ücret konuşulduğu zaman yumurtaya, peynire, ete, süte zam gelmeye devam ediyor. Asgari ücreti, görüşmeler başladığı zaman çıkıp konuşurum. Şimdi niye konuşayım?” dedi.

Atalay, işçilerin gelir vergisi ile ilgili olarak ise sistemin adil ve sürdürülebilir olmadığına dikkat çekti.

“TALEP GELİRSE DESTEK VERİRİZ”

Geçen yıllarda Hak-İş’in Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun asli üyesi olmamasına rağmen ortak çalışma talepleri doğrultusunda çalışmalara katıldığını hatırlatan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yine talep gelmesi durumunda destek vereceklerini ifade etti.

Arslan, şunları söyledi:

"Hak-İş olarak asgari ücret konusundaki ilkelerimiz ortada belli. Bu ilkelerimiz ışığında önümüzdeki günlerde asgari ücretle ilgili ayrıntılı çalışmalarımız sonuçlanınca kamuoyuyla paylaşacağız. Ama şu anda asgari ücret komisyonunda belirlediğimiz bir rakam söz konusu değil.

Şunu biliyoruz ki Türkiye’deki asgari ücret gelişmiş batı ülkelerindeki asgari ücretten farklı. Orada istisnai bir ücrettir. Türkiye’de ise asgari ücret Türkiye’nin en büyük toplu iş sözleşmesi demektir. Yaklaşık çalışanların yüzde elliye yakını asgari ücretle çalışıyor. Bu rakam 6 buçuk, 7 milyona yaklaşıyor.

Dolayısıyla asgari ücretin belirlenmesi Türkiye’nin önemli bir kesimini ilgilendiriyor. Bunun hem işçi hem de işveren tarafından birlikte uzlaşı çerçevesinde üçlü bir yapıda inanıyorum ki Türkiye’nin yaşadığı gerçekler yüksek enflasyon, yaşadığımız hayat pahalılığı bütün bunları yan yana koyarak asgari ücretin belirlenmesi hususundaki kararlılığımızı tekrar buradan ifade etmek isterim.”