Doha'da Yapılacak "Petrol" Toplantısı

Doha'da Yapılacak "Petrol" Toplantısı

Goldman Sachs:- "Katılımcı ülkelerin üretimlerini dondurma kararı alması durumunda petrol piyasasında arz talep dengesinin oluşması zor"- "OPEC ülkeleri ve Rusya'nın petrol üretimi hala yüksek"- "Piyasada arz fazlasının düşmeye başlaması için petrol fiyat

NEW YORK (AA) - OPEC ve OPEC dışı ülkelerin gelecek pazar günü Doha'da düzenleyecekleri toplantının küresel petrol piyasasına denge getirmesinin zor olduğu bildirildi.

Küresel yatırım bankası Goldman Sachs, hazırladığı "Doha, her derde deva değil" adlı raporda, 17 Nisan'da Katar'ın başkenti Doha'da yapılacak ve dünyanın en büyük petrol üreticilerileriden Rusya ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra 10'un üzerinde ülkenin katılacağı toplantıyı değerlendirdi.

Raporda, katılımcı ülkelerin petrol üretimlerini ocak ayı seviyelerinde dondurma kararı alması durumunda, küresel petrol piyasasında arz talep dengesinin oluşmasının zorlaşacağı vurgulanırken, OPEC ülkeleri ve Rusya'nın petrol üretimlerinin hala yüksek olduğuna dikkat çekildi.

OPEC dışındaki ülkelerin bu yılın ikinci yarısında üretimlerinin azalarak petrol piyasasında arz fazlasının düşmeye başlaması gerektiği belirtilen raporda, bunun için petrol fiyatlarının düşük kalmaya devam etmesi gerektiğinin altı çizildi.

Raporda, Doha'da yapılacak toplantı öncesi piyasanın alınabilecek olası bir üretim dondurma kararını fiyatlandırmaya başladığı ve petrol fiyatlarının artışa geçtiği hatırlatılarak, bu durumun piyasada arz talep dengesini geciktireceği ifade edildi.

Goldman Sachs, küresel petrol piyasasında arz fazlasının azalması ve dünya genelinde talebin artması için petrol fiyatlarının bu yılın ikinci çeyreğinde varil başına ortalama 35 dolar olması gerektiğini bildirdi.

Haziran 2014'te varil başına 115 dolar olan petrol fiyatları, arz fazlası ve düşük talep nedeniyle Ocak 2015'te 30 doların altına gerilemiş, Şubat'ta Rusya, Suudi Arabistan, Venezüela ve Katar fiyatları yükseltmek için petrol üretim miktarlarını dondurma kararı alacaklarını duyurmuştu.