Emeklilerin kök maaşı için yeni rakam

Emeklilerin kök maaşı için yeni rakam
Güncelleme:

İktidarın milyonlarca emekliyi isyan ettiren kök maaş için yeni düzenleme hazırlığında olduğu ayrıca emekliye seyyanen ek zam yerine oransal zam yapılması için çalışmalar yapıldığı ortaya çıktı.

Yeni yıl A'dan Z'ye yeni zamlarla başlarken milyonlarca emeklinin de gözü emekli maaşı zamlarında... 

Emekliler seyyanen zam beklerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın masasında oransal zam formülünün olduğu konuşuluyor. Kök maaşları 7 bin 500 TL'ye tamamlananlar için de ayrı çalışma yapıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 3 Ocak'ta açıkladığı enflasyon rakamlarıyla birlikte memur ve emeklilerin de zam oranı belli olmuş ancak memur emeklisi ile SSK ve BağKur emeklilerin maaş zam farkı tepki çekmişti.

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarıyla memur ve memur emeklileri yeni yıl için yüzde 49,25 zamma hak kazanırken, işçi ve esnaf emeklileri için bu oran yüzde 37,57 olarak belirlenmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yapılan çalışmada SSK, Bağ-Kur emeklilerine verilecek refah payının seyyanen artış değil, yüzde 11.68'lik açığı kapatacak oransal bir düzenleme olduğu öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a sunulan bu çalışmanın, Kabine toplantısında da değerlendirilmesi bekleniyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranının yüzde 44-45 olabileceği belirtiliyor.

Kök maaşı düşük olan ve 7 bin 500 liraya tamamlananlar için de ayrı bir çalışma yapıldı.

Bu kapsamda, en düşük emekli maaşının 10 bin liranın biraz üstüne çıkarılarak 10 bin 250 lira gibi bir rakam olması durumunda bu kapsamdaki emekli sayısının 4 milyon 900 bin kişiden 5 milyon 200 bine yükseleceği hesaplanıyor.

Ancak emekli aylıklarına enflasyon verisi dışında yapılacak zam için yasal değişiklik gerekiyor. Bu nedednle de 17 Ocak tarihi bekleniyor. Çünkü TBMM 16 Ocak tarihine kadar tatilde olacak.

Eğer düzenleme TBMM'de de kabul görürse emeklilere maaş farkı ödenebilir. 

Emekli maaşı zammında işte masadaki 2 formül

Diğer yandan  AK Parti iktidarına yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinin haberine göre ise ekonomi yönetimi emeklilere refah payı verilmesi yönünde bir çalışma yapıyor.  Emekliler arasındaki zam farkı geçmiş yıllarda da gündeme gelirken bu genellikle 1-2 puan düzeyinde kalıyordu. Bugün ise Emekli Sandığı emeklileri ile SSK, Bağ-Kur emeklileri arasındaki zam farkı 11.68 puanı buluyor. 

En düşük emekli aylığının yükseltilmesine yönelik düzenleme de 16 Ocak'ta çalışmaya başlayacak olan Meclis'in gündemine gelecek. Emekli kök maaş zammı ve en düşük emekli aylığı olmak üzere 2 düzenleme masada olup refah payı veya seyyanen zam düzenlemesi yapılabileceği belirtiliyor. Emekliler, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını talep ediyor. 

Ayrıca NTV Ankara Temsilcisi Ahmet Ergen'in haberine göre memur ve işçi emeklileri arasındaki yaklaşık 12 puanlık farkın giderilmesi için Ankara'da çalışmalar başladı.  Buna göre; bütçe imkanları zorlanmadan ve enflasyonla mücadele programına zarar vermeden adım atılması için çalışma yürütülüyor.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın başlattığı çalışmada alternatifli planlar hazırlandı. Bu çalışma Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.  Çalışmada ücreti 7 bin 500 liraya tamamlanan emeklilerle ilgili de düzenleme yapılması hedefleniyor.