İhracat şampiyonları Ege'den çıktı

İhracat şampiyonları Ege'den çıktı
Güncelleme:

Türkiye İhracatçılar Meclisi, 'İhracat Şampiyonları'nı açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan 'İhracat Şampiyonları' listesine 2015 yılında Ege Bölgesi'nden 140 firma girmeyi başardı. Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi'nden sonra listede en fazla firma ile temsil edilen bölge olurken, İzmir, ilk bin ihracatçı listesinde 77 firma ile İstanbul'un ardından ikinci il olarak kayıtlara geçti. Egeli ihracat şampiyonları, Türkiye'ye 2015 yılında 14 milyar 297 milyon dolarlık döviz kazandırdı.

İhracatın Şampiyonlar Ligi olarak tanımlanan, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından her yıl açıklanan en fazla ihracat yapan bin firma listesinde, 2016 yılında Ege Bölgesi'nden 140 firma yer buldu. Aynı listede 2011 yılında 118, 2012 yılında 129, 2013 yılında 138, 2014 yılında ise 139 Egeli firma yer almıştı. 2015 yılında Türkiye'ye 14 milyar 297 milyon dolar döviz kazandıran 140 firma Türkiye ihracatının yüzde 10'luk dilimini gerçekleştirdi.

İzmir 2014 yılında 68 firma ile ilk bin listesinde yer alırken 2015 yılında ilk bin listesine 77 firma taşımayı başardı. Denizli 21 firma ile ilk bin listesinde yerini alırken, Manisa 18 firma ile ilk bin ihracatçı listesinde yer buldu. İzmir, Denizli ve Manisa'dan toplam 116 firma İlk bin ihracatçı listesine girdi. Aydın ilinden yedi firma, Balıkesir'den beş firma, Afyon'dan iki, Muğla dört,Kütahya'dan üç ve Uşak'tan bir firma ilk bin ihracatçı listesinde yer almanın mutluluğunu yaşadı.

TÜPRAŞ BİRİNCİ

Kayıtlara Kocaeli firması olarak giren İzmir'de de rafinerisi bulunan ve ihracatının büyük bölümünü İzmir'deki rafinerisinden gerçekleştiren Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. 2 milyar 911 milyon dolarlık ihracat rakamıyla Türkiye ikincisi olurken, Türkiye genelinde 5. firma olan VestelDış Ticaret A.Ş. 2 milyar 155 milyon dolarlık ihracat rakamı ile TÜPRAŞ'ı izledi. İzmir Aliağa'da üretim tesisleri bulunan kayıtlara İstanbul firması olarak giren Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş. 870 milyon dolarlık ihracat rakamıyla Ege Bölgesi'nde üçüncü sırada yer aldı. 2015 yılında 654 milyon dolarlık dövizi ülkemize kazandıran Pergamon-Status Dış Ticaret A.Ş. Ege Bölgesi'nde en fazla ihracat yapan dördüncü firma oldu. Petkim Petrokimya Holding A.Ş. 484 milyon dolarlık ihracat rakamıyla beşinci oldu.

EGE'NİN İLK 10'U

Ege Bölgesi'nde ilk 10'da yer alan diğer firmalar ise; 270 milyon dolar ile Manisa merkezli BoschTermoteknik Isıtma ve Klima San. Tic. A.Ş., 226 milyon dolarlık ihracatla Denizli merkezli Başak Metal Tic.ve San. A.Ş., 191 milyon dolar ile İzmir merkezli CMS Jant ve Makine San. A.Ş., 187 milyon dolarlık tutarla MAXİON İNCİ Jant Sanayi A.Ş. ve 171 milyon dolarlık ihracatla İzmir Demir Çelik San. Tic. A.Ş. oldu. Uğur Soğutma Makinaları San. ve Tic. A.Ş. 130 milyon dolarlık ihracatla Aydın'ın ihracat şampiyonu olurken, Balıkesir Elektro Mekanik San. Tic. A.Ş. 106 milyon dolarlık ihracatla Balıkesir'in yeni ihracat şampiyonu oldu. Muğla'da KLC Gıda Ürünleri İth. İhr. ve Tic. A.Ş. 114 milyon dolarlık döviz girdisi ile Muğla şampiyonu, Afyon Yumurta İth. İhr. ve Tic. A.Ş. ise 23 milyon dolarlık ihracatla afyonkarahisar ihracat şampiyonu olarak listede yer aldı.

"DAHA ÇOK FİRMAMIZ İLK BİNE GİRECEK"

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan ilk bin ihracatçı listesindeki Egeli firma sayısının 2012 yılından bu yana 118'den 140'a yükselmesinin gururunu yaşadıklarını anlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, önümüzdeki süreçte Ege Bölgesi'nden ilk bin ihracatçı listesinde daha fazla firmanın yer alması için İnovosyon, Ar-Ge, Tasarım ve Markalaşmaya ağırlık veren çalışmalar yapacaklarını kaydetti. Türkiye'de ihracatın Ege Bölgesi'den başladığını ve 1990'lı yıllara kadar Türkiye'nin ihracatında lider bölge konumunda olduğunu hatırlatan Ünlütürk, “Ege Bölgesi gümrük kayıtlarına göre 22 milyar doları aşan Ege Bölgesi ihracat rakamını daha yukarılara taşımak için çalışmalarımızı koordine ediyoruz" dedi.