İslam Memiş tarih vererek açıkladı: ''Sancılı geçecek!''

İslam Memiş tarih vererek açıkladı: ''Sancılı geçecek!''
Güncelleme:

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın açıkladığı TCMB'nin enflasyon hedefini ve 2023, 2024 tarihini işaret ederek 2024 yılı için kötü haberi verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın dün düzenlediği basın toplantısında açıkladığı yılın üçüncü enflasyon raporunu değerlendiren altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş "2024 yılı sancılı geçecek" dedi.

TCMB Başkanı Erkan, enflasyonun kısa vadede geçici yükseliş göstereceğini, 2024'te düşüşü sağlayacak zemini oluşturduklarını belirterek Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini 22,3'ten yüzde 58'e yükseltildiğini duyurmuştu.

TCMB'nin beklentilerin altında kalan faiz artırım kararları için de yıl sonunu ve 2024 yılının ikinci çeyreğini işaret eden Erkan, "Dezenflasyon sürecinin sonunda iyileşen cari denge mali disiplin görülecektir. Dezenflasyon süreci dönemine girildiğinde, göreli fiyatlarda geçici düzeltmeler yerini kur istikrarı, iyileşen cari denge, mali disiplin, sermaye akımlarında kalıcı güçlenme ve artan rezervlere bırakacaktır. 2025 yılı sonrasını ise istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyondaki gerileme hızlanırken, öngörülebilirlik artacaktır."  demişti.

Erkan'ın açıklamalarını değerlendiren altın ve para piyasaları Uzmanı İslam Memiş Erkan'ın sunumunu başarılı bulduğunu belirtirken 2024 yılı için kötü haberi verdi.

İşte İslam Memiş'in açıklamaları:

FED Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasından “Belirsiz” bir sürece girildiği anladım. Powell “Şartlara göre, bizi takip etmeye devam edin” diyor. Fed, piyasaları BIÇAK sırtında bıraktı.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın sunumunu başarılı buldum. Hayalden uzak gerçek beklentileri açıkladı. Göreve ilk atandığında kamuoyu ile buluşmasını çok arzu ederdim. Çünkü dedikodu, bilgi kirliliği ve belirsizliğin önüne geçilmiş olurdu.

2024 yılının da sancılı geçeceğini düşünüyorum. Toparlanmamız iki yılı alır. Cari açık, rezerv, faiz politikası vs hepsinin bir anda düzelmesi oldukça zor ama imkansız değil.

Hepsinin ve hepimizin işi zor. Önemli gördüğüm çare İLETİŞİM. Bugüne kadar başaramadığımız İLETİŞİM.

Bu ülkede çok kıymetli, tecrübeli, vatansever hocalarımız var. İstişareler yapılmalı, çalıştay yapılmalı. Bizi siyasi kısır tartışmalar kurtarmayacak. Türkiye’nin gerçek problemi ekonomidir. Popilist söylemlerin faydası yok. Söyleyecek çok söz, yapılacak çok iş var. Yılın kalan dört ayı oldukça belirsiz olacak.