Kredi çekecekler için çok önemli haber

Kredi çekecekler için çok önemli haber
Güncelleme:

Bankalar kredi verirken sigorta şirketi konusunda sınırlama getiremeyecek...

Kredide sigorta zorunluluğu kalkıyor, tüketiciye sigorta şirketini seçme hakkı geliyor. Hazine Müsteşarlığı, bireysel kredilere bağlı yapılan sigortalara yönelik yönetmelik yayınlayarak, bankaların kredi ile birlikte düzenledikleri sigortalarda önemli değişiklikler yaptı. Mevcut uygulamada bankalar, tüm bireysel kredilerde başta hayat sigortasını şart koşarken, kredinin çeşidine göre de kasko, trafik, konut, deprem sigortalarını ya çalıştıkları ya da gruba bağlı kendi sigorta şirketlerinden yapıyorlar.

Bu uygulama yıllardır tüketici şikayetlerine konu olurken; son dönemde kimi bankaların poliçeyi yenileyip, primi tüketicinin borcuna yansıtmaları, kimi bankaların, 'sigortayı ben yapacağım başka şirketin poliçesini kabul etmem' yaklaşımı tüketicilerin tepkisini daha da artırdı.

Hazine, 13 Mart'ta yayınladığı yönetmelikle, kredilerle bağlantı sigortalara yeni düzenleme getirdi. Uygulama ise 6 ay sonra başlayacak. Buna göre, bankalar sigorta şirketi konusunda tüketiciye sınırlama getiremeyecek. Tüketici, kredi ile bağlantılı bankanın talep ettiği teminat ve süreye uygun poliçeyi, istediği şirketten yaptıracak, banka da poliçeyi kabul edecek. Sigortanın belirli şirkete yaptırılmasına ilişkin kredi sözleşmesine konacak her türlü şart, geçersiz sayılacak. Kredi ile bağlantılı yapılan kasko, konut, hayat gibi zorunlu olmayan sigortaların yenilenmesinde kredi vadesi süresince tüketici aleyhine değişiklik yapılamayacak. Daha açık bir anlatımla, sigorta şirketi, kredinin başında gerekli risk incelemesini yapıp, poliçeyi kesecek; kredi süresi içinde de sigorta şartlarında tüketici aleyhine değişiklik yapamayacak.

Yeni düzenleme, bankalara da tüketiciyi sigorta konusunda bilgilendirme yükümlülüğü getiriyor. Eğer tüketici, bankanın anlaşmalı olduğu sigorta şirketinden poliçe düzenlenmesini kabul ederse, yapılacak sigortalar hakkında banka, tüketiciye bilgi formu düzenleyip, imzalattıracak. Hazine'nin yeni düzenlemesinde konut finansmanı kapsamında kullandırılan kredilerde de değişikliğe gidildi. Bu çerçevede, konut için yapılan sigortanın bedeli, kredi tutarından bağımsız olacak ve sigorta bedeli, konutun yeniden yapım maliyeti esas alınarak belirlenecek, maliyetin tespitinde arsa değeri dikkate alınmayacak.

 

İstanbul trafiğinin ''kaynakçıları''na polis dronlarıyla ceza yağdı İstanbul trafiğinin ''kaynakçıları''na polis dronlarıyla ceza yağdı Nakit devri kapandı, altın devri başladı: ''50 gram altın getiren anahtarı alır'' Nakit devri kapandı, altın devri başladı: ''50 gram altın getiren anahtarı alır'' Yıllar sonra bir ilk! Spil Dağı’nda o şelale yeniden akmaya başladı Yıllar sonra bir ilk! Spil Dağı’nda o şelale yeniden akmaya başladı Bakan Şimşek’ten milyonlarca memur ve işçinin maaşları için düzenleme sinyali Bakan Şimşek’ten milyonlarca memur ve işçinin maaşları için düzenleme sinyali İzmir Otoyolu'nda heyelan! Trafik çift yönlü durdu İzmir Otoyolu'nda heyelan! Trafik çift yönlü durdu Çifte asgari ücret, ÖTV istisnası ve iş garantisi teklifi TBMM'de! Çifte asgari ücret, ÖTV istisnası ve iş garantisi teklifi TBMM'de! Mert Ramazan Demir ve Miray Daner’li Bize Bi’Şey Olmaz'ın ilk fragmanı olay oldu Mert Ramazan Demir ve Miray Daner’li Bize Bi’Şey Olmaz'ın ilk fragmanı olay oldu Sigarada zam fırtınası dinmiyor: Bir za daha geldi! İşte yeni fiyatlar Sigarada zam fırtınası dinmiyor: Bir za daha geldi! İşte yeni fiyatlar Fenerbahçe’den bir genç transfer daha: 3'üncü ligin yıldızı imzayı atıyor! Fenerbahçe’den bir genç transfer daha: 3'üncü ligin yıldızı imzayı atıyor! Boşanma aşamasındaki eşini bıçaklayarak yaraladı, polisten kaçarken canından oldu Boşanma aşamasındaki eşini bıçaklayarak yaraladı, polisten kaçarken canından oldu
Eski eş dehşet saçtı: Biri eşi biri kuzeni 2 kadını katledip intihar etti! Eski eş dehşet saçtı: Biri eşi biri kuzeni 2 kadını katledip intihar etti! Büyük Menderes’te 7 günlük süren yaşam mücadelesi: Helikopterle kurtarılabildi! Büyük Menderes’te 7 günlük süren yaşam mücadelesi: Helikopterle kurtarılabildi! Hava durumu raporu baş döndürdü: Güneş ve fırtına, yağmur ve kar... 4 mevsim birarada! Hava durumu raporu baş döndürdü: Güneş ve fırtına, yağmur ve kar... 4 mevsim birarada! Devlete ait 100 milyonluk yarış atları kayıp mı ? Gerçek ortaya çıktı Devlete ait 100 milyonluk yarış atları kayıp mı ? Gerçek ortaya çıktı İsmail Saymaz'dan Hülya Avşar'a sert eleştiri: Helin Avşar'dan cevap gecikmedi İsmail Saymaz'dan Hülya Avşar'a sert eleştiri: Helin Avşar'dan cevap gecikmedi Milli Parklar için 99 yıllık dönem başlıyor! Yapılaşma tartışması alevlendi Milli Parklar için 99 yıllık dönem başlıyor! Yapılaşma tartışması alevlendi Prensip anlaşması tamam; Formula 1'in Türkiye'ye döneceği tarih belli oldu! Prensip anlaşması tamam; Formula 1'in Türkiye'ye döneceği tarih belli oldu! Yerin 120 metre altında kömür karası sahur Yerin 120 metre altında kömür karası sahur Kayseri'de korku dolu anlar! Dere taştı, acil tahliye operasyonu başlatıldı Kayseri'de korku dolu anlar! Dere taştı, acil tahliye operasyonu başlatıldı Beşiktaş’ta Orkun Kökçü alarmı! 30 milyon Euro teklif ettiler! Beşiktaş’ta Orkun Kökçü alarmı! 30 milyon Euro teklif ettiler!