Kredi kartında taksit sınırı ne olacak ?

Kredi kartında taksit sınırı ne olacak ?

Maliye Bakan merakla bekleyenleri üzecek: "Kartta taksit sınırını gevşetecek lüks yok"

BDDK Başkanı’nın ‘Kartta taksit sınırını esnetebiliriz’ sözleri tüketicileri umutlandırırken Maliye Bakanı Şimşek’ten, “Tedbirlerin devamı şart, gevşemeye alan yok” vetosu geldi.

Türk halkının olmayan parayla harcamasını önlemek için hükümetin 1.5 yıl önce kredi kartı ve kredilerde yaptığı sınırlamanın yeniden esnetilmesine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten veto geldi. Şimşek, son birkaç yılda makro ihtiyati tedbirleri başarıyla uyguladıklarını ve bunlardan birinin taksit sınırlaması olduğunu belirterek, “Makro ihtiyati çerçevenin devam etmesi gerekiyor. Burada henüz gevşemeye alan yok. Çok uzun zamandır dış talep zayıf. Büyümek için herkes ilave çaba göstermek zorunda kalıyor. Krediyi gevşetirseniz çok hızlı büyüme eğilimi olduğunu gördük. Daha ılımlı bir kredi büyümesi ve ekonomik büyüme ülkenin menfaatine” dedi. 

 İstanbul Finans Zirvesi’nde konuşan Şimşek, Türkiye cari açık ve yüksek enflasyon sorunuyla karşı karşıya olmasaydı maliye politikasının bir miktar rahatlatılabileceğini belirtti.
 
BDDK sinyali verdi 
 
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksit sınırlamasının, Finansal İstikrar Komitesi (FİK) toplantısında gündeme geldiğini, konu üzerinde çalışıldığını belirterek, “Acaba bunu biraz esnetebiliriz miyiz diye konuştuk” açıklamasıyla taksit sınırında gevşemeye yeşil ışık yakmıştı. 
 
BDDK kredi kartı ve nakit çekimlerinde taksit sayısını 1 Şubat 2014 tarihinden geçerli olmak üzere 9 ayla sınırlandırdı. Cep telefonu başta olmak üzere telekomünikasyon, gıda, kuyumculuk ve akaryakıtta taksit uygulaması kaldırıldı. Ancak kuyumculukta bu uygulama 10 ay sonra esnetilerek tüketicilere kredi kartına 4 taksit ile altın alma imkanı sağlandı.
 
İkiz açığa tolerans yok
 
“Türkiye hak ettiği bir zenginliği yaşamalı ve verimlilik artışıyla bunu sağlamalı” diyen Bakan Mehmet Şimşek, şunları söyledi: “Maliye politikasında güçlü bir duruşumuz var. Borç-milli gelir oranımız ve bütçe açığımız düşük. Bunlar doğrudur ama bunu doğru alanlara, doğru  bir çerçevede yönlendirmemiz lazım. Bizim mutlaka enflasyonu düşük tek haneye, cari açığı çok daha yönetilebilir bir düzeye çekip, ikiz açığa asla ve asla tolerans göstermememiz lazım. Hiçbir hükümetin göstermemesi lazım, çünkü bu anlamda hiçbir kazanım kalıcı olmaz ve eninde sonunda faturayı millet öder.” 
 
Kurdaki yükseliş siyasi
 
Mehmet Şimşek, “Döviz kuru öngörülebilir değil. Bu konuda birçok faktör var. Kurda en önemli konu siyasi belirsizlik” dedi. Yükselen kurun etkilerini değerlendiren Şimşek, “Elektrik dağıtım şirketlerinin TL satıp, dolar yükümlülüğü olması bir risk, EPDK ve Enerji Bakanlığı sistemin işlemesi için düzenlemeyi yapmalı” dedi.