Sur ilçesine toplu konut yapılmayacak

Sur ilçesine toplu konut yapılmayacak
Güncelleme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Sur ilçesi içinde toplu konut yapılmayacağını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları Yönetmeliği'nin hazırlanmasında katkı sağlayan akademisyen, STK ve sektör temsilcileri ile bir araya geldiği toplantıda Silopi'deki zarar tespit çalışmaları ve Sur Bölgesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Cizre ve Sur'da da en kısa sürede hayatın normale döneceğini dile getiren Bakan Sarı, "Silopi ve Cizre için gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm çalışması ayrı bir kategoride. Ama Sur için yaptığımız çalışma tamamen Suriçi bölgesine özgü bir çalışma. Burada kesinlikle ve kesinlikle bir kentsel dönüşüm söz konusu değil" diye konuştu.

Silopi'de operasyonların sona erdiğini ve hayatın normalleştiğini vurgulayan Bakan Sarı, "Sayın Başbakanımız yarın Allah kısmet ederse Mardin'de eylem planımızın sunumunu yapacak. Biz uzun zamandan beri ilgili bakanlıklar ile birlikte bu konu üzerinde çalışıyoruz" dedi.

23 EKİPTEN OLUŞAN 72 PERSONELİMİZ SİLOPİ'DE ZARAR TESPİT ÇALIŞMASINI TAMAMLADI

İçişleri Bakanlığı ve Şırnak Valiliğinin talebiyle bakanlık olarak toplam 72 kişiden oluşan 23 ayrı ekibi Silopi'ye gönderdiklerini anlatan Bakan Sarı, uzman ekiplerin 10 gün süren çalışmalar sonucunda zarar tespiti yaptığını belirtti. Ekiplerin, tek tek her bir bölgedeki zarar gören binaları tespit ettiklerini kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, "İlgili birimler ve özellikle muhtarlarla tutanak tuttular. Bu tutanakların bir nüshasını bakanlığımıza getirdiler. Diğer bir nüshasını ilgili kaymakamlıklarımıza ve valiliklerimize gönderdiler" diye konuştu.

27 ADET YIKIK BİNA 342 AĞIR HASARLI BİNA TESPİT EDİLDİ

Bölgede yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen verileri açıklayan Bakan Fatma Güldemet Sarı, konuşmasına öyle devam etti: "Bu çalışmalar sonucunda genel olarak rakam anlamında verdiğimiz zaman 27 adet yıkık bina, 342 adette ağır hasarlı zarar tespit çalışması sonucunda tespit ettiğimiz bina var. Binaların durumu ile ilgili daha sonraki günlerde hem bakanlığımız çalışmaları ile hem de valiliğimiz çalışmaları ile netleşecek. Biz burada hızlı bir biçimde rezerv alan çalışmaları da gerçekleştirdik. Giden ekiplerimizden Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğümüz hem de Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz bölgede çalışmalarını yaptılar, rezerv alan tespitlerini gerçekleştirdiler."

Bölgenin hızlı bir biçimde kentsel dönüşüm kapsamına alınacağını ve buradaki zarar görmüş binaların yerlerine yeni konutlar inşa edileceğini aktaran Bakan Sarı, "Vatandaşlarımızın mağduriyetleri en kısa zamanda giderilecek. Tabi ki bunun yanında siz de biliyorsunuz basında sürekli takip ettiğiniz gibi diğer bakanlıklarımız da bölgeye her türlü yardımı yapıyorlar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız başta olmak üzere. Bu yardımlar hayat normalleşinceye kadar devam edecek. Silopi'de hayat normalleşmiş durumda. Bundan sonraki süreçte en kısa zamanda Cizre ve Sur'da da hayatın normalleştiği vatandaşlarımızın huzur ve güven dolu bir ortamda hayatlarını geçirdiği bir yaşam kalitesine sahip olacaklar" dedi.

"SURİÇİ BÖLGESİNE ÖZEL BİR ÇALIŞMA YAPILACAK, KENTSEL DÖNÜŞÜM SÖZ KONUSU DEĞİL"

Cizre ve Sur'da da en kısa sürede hayatın normale döneceğini dile getiren Bakan Sarı, "Silopi ve Cizre için gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm çalışması ayrı bir kategoride. Ama Sur için yaptığımız çalışma tamamen Suriçi bölgesine özgü bir çalışma. Burada kesinlikle ve kesinlikle bir kentsel dönüşüm söz konusu değil" diye konuştu.

Basını ve bölge halkını yanlış yönlendiren haberleri de düzeltmek istediğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, şu bilgileri verdi: "Sur'da yapacağımız çalışma kentsel sit alanı ilan edilmiş bölgede koruma amaçlı yapılmış imar uygulama planlarının uygulanmasıdır ki bu çalışma 2012 öncesinde de devam etmektedir. 2012'den sonra da devam etmektedir. 2012 tarihini neden veriyorum. 2012 tarihi Büyükşehir Belediyesi ve Sur İlçe Belediyesi'nin koruma imar planını onayladığı tarihtir. Bu koruma imar planı da Sur içindeki bina yüksekliklerine kadar her şey tespit edilmiş ve belirtilmiştir. Ortalama bina yükseklikleri konutlarda zemin artı bir kat, iş yerlerinde zemin artı 2 kat şeklindedir. O yüzden basında yanlış şekilde aktarılan veya vatandaşlarımızın yanlış anladığı toplu konutun Sur içerisinde gerçekleşeceği düşüncesi tamamen yanlıştır."

TOPLU KONUT SUR'DA OLMAYACAK

Bakan Sarı, toplu konutların Sur içerisinde hiçbir şekilde yerinin olmadığını kaydetti. "Toplu konutlar ve TOKİ başkanlığımızın yapacağı konutlar Sur'un ilçe sınırları dışında belli rezerv alanlardaki mahallelerdedir" diyen Bakan Sarı, Sur'un içinde toplu konut ile ilgili hiçbir yapının yapılmayacağını tam tersi Sur'un içinde bölgenin mimarisine, yörenin mimarisine, Sur'un mimarisine uygun tescilli binaların benzeri ve yörenin mimarisinin de sonuçlarının da ortaya çıkmış korunması gereken binaların devamı şeklinde bir yapılaşma olacağını vurguladı.