Tbb-masak Çalıştayı

Tbb-masak Çalıştayı

MASAK Başkanı Dereli:- "Aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede tedbirlerin somuta indirgenmesi ve bizi hedefe yaklaştırması açısından şüpheli işlem bildirimleri önemlidir. Bu sayede aklamaya konu suç gelirlerine veya terörizmin finansmanında kulla

İSTANBUL (AA) - Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Osman Dereli, aklama ve terörizmin finansmanında kullanılacak paralara ulaşılması açısından şüpheli işlem bildiriminin önemine değinerek, "En çok bildirim aldıklağımız yükümlü grubunu bankalar oluşturuyor. 2015 itibarıyla 74 bin 221 şüpheli işlem bildiriminin 66 bin 719'u, 2016'nın ilk çeyreğinde ise 26 bin 667 şüpheli işlem bildiriminin 23 bin 339'u bankalar tarafından gerçekleştirilmiştir" dedi.

Dereli, MASAK ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından Grand Hyatt Otel'de düzenlenen "Türk Bankacılık Sektöründe Aklama ve Terörizmin Finansmanıyla Mücadele" konulu TBB-MASAK Çalıştayının açılışında konuştu.

MASAK'ın en önemli fonksiyonlarından bir tanesinin suç gelirlerinin aklanmasıyla mücadele etmek olduğunu dile getiren Dereli, diğer önemli bir fonksiyonunun ise Türkiye'nin yükselişine, birliğine kasteden terör ve suç örgütlerinin finans kaynaklarıyla mücadele etmek olduğunu söyledi.

Dereli, 1997'den beri sürdürdükleri bu mücadelede özel sektördeki en büyük destekçilerinin bankalar ve TBB olduğunu kaydederek, bu mücadelenin sadece kamu ile sürdürülmesinin kolay olmadığını, bankalara önemli görevler düştüğünü aktardı.

Bu çerçevede geçmişte yapılan çalışmaları anlatan Dereli, bugün başlayan çalışmada çok önemli konuların ele alınacağını, tartışılacağını, çözüm önerilerinin sunulacağını anlattı.


- "Yükümlülük bildirim işlemlerinin tamamı elektronik ortamda"


Dereli, kısa süre önce bu göreve atandığını anımsatarak, "Bu sürede çalışma arkadaşlarımdan edindiğim bilgiler çerçevesinde yükümlülük bildirimi işlemlerinin tamamının elektronik ortamda yapıldığını gözlemledim. Başkanlığımız tarafında da bu yükümlülük bildirimleri ve diğer işlemlerin tamamı elektronik ortamda yürütülmektedir. Konu başkanlığımızca önemsenmektedir" diye konuştu.

Yükümlülük Bildirimi Sisteminin gelecek süreçte daha iyi seviyelere taşınmasının ve karşılıklı olarak geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Dereli, bu konuda daha iyi noktaya geleceklerini söyledi.

Dereli, "Başkanlığımız ve bankalar arasında önemli bir köprü rolü üstlenen uyum görevlileri ve bankalardaki uyum birimleri önem arz etmektedir. Bankalar tarafından yerine getirilmesi gereken müşterinin tanınması, şüpheli işlem bildirimi, bilgi ve belge temini, eğitim gibi yükümlülüklerin yerine getirilmesinde uyum görevlileri ve uyum birimlerinin önemi büyüktür." ifadelerini kullandı.

Uyum görevlilerinin aklama ve terörizmin finansmanı konusunda yükümlülüklerini yerine getirmesine katkı sağlayabilecek yetkinlikte kişilerce seçilmesi gerektiğini belirten Dereli, ayrıca banka içerisindeki uyum birimlerinin de yeterli ve donanımlı bir alt yapısının olması, bankada hak ettiği pozisyona kavuşması gerektiğini vurguladı.


- "Şüpheli işlem bildirimlerinin önemi"


Dereli, "Aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede tedbirlerin somuta indirgenmesi ve bizi hedefe yaklaştırması açısından şüpheli işlem bildirimleri önemlidir. Bu sayede aklamaya konu suç gelirlerine veya terörizmin finansmanında kullanılacak paralara, değerlere ulaşmamız, yaklaşmamız daha mümkün" dedi.

En çok bildirim aldıkları yükümlü grubunu bankaların oluşturduğunu dile getiren Dereli, 2015 itibarıyla 74 bin 221 şüpheli işlem bildiriminin 66 bin 719'unun bankalar tarafından yapıldığını söyledi.

Dereli, "Bu yılın ilk çeyreğinde 26 bin 667 şüpheli işlem bildiriminin 23 bin 339'u bankalar tarafından gerçekleştirilmiştir. Genel olarak baktığımızda şüpheli işlem bildirimlerinde hem sayı hem kalite olarak belirli bir seviyeye gelmiş bulunuyoruz." diye konuştu.

Terörizmin finansmanı konusunda uluslararası iş birliklerinin önemine değinen Dereli, bu konuda yaptıkları çalışmaları anlattı.