AYM'den gecekondular için olay olacak karar

AYM'den gecekondular için olay olacak karar
Güncelleme:

AYM, Gecekondu Kanunu’nun, kamu arazilerine yapılan gecekonduların hiçbir karar alınmasına gerek kalmaksızın belediye veya devlet zabıtaları tarafından derhal yıktırılmasına ilişkin hükmü iptal etti.

İstanbul 7’nci İdare Mahkemesi tarafından yapılan başvuruda izinsiz yapıların yargı yolu gösterilmeden yıktırılmasının işleme karşı yargı yoluna başvurma imkanını ortadan kaldırdığını, bunun da hak arama özgürlüğünü ihlal ettiği bildirildi.

Ekonomim’in haberine göre Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gerekçeli kararında ise yıkım kararı alınan yapıların da bir mülk olduğu ve bu kapsamda korunması gereken bir menfaatin mevcut olduğu sonucuna varıldığı vurgulandı.

9 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Kararda ayrıca izinsiz yapıyı yapanlara bildirimde bulunmadan yıkın işleminin gerçekleştirilmesiyle de dava açma hakkının korunmasını sağlayacak güvencelere yer vermediği bildirildi.

İptal kararı Resmi Gazete’de yayımlandıktan 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

İptal edilen maddenin ilk bölümü şöyle:

"Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın belediye veya devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır."

text-ad
''Eşime baktın'' kavgası kanlı bitti: 4 aylık evli bir kişi hayatını kaybetti! ''Eşime baktın'' kavgası kanlı bitti: 4 aylık evli bir kişi hayatını kaybetti! İstanbul'dan kahreden manzara: Masmavi sular gitti, balıklar çamura saplandı! İstanbul'dan kahreden manzara: Masmavi sular gitti, balıklar çamura saplandı! Burak Özçivit'in tek imzayla kazanacağı para dudak uçuklattı Burak Özçivit'in tek imzayla kazanacağı para dudak uçuklattı Son günlerin en çok tartışılan ismi güzel spiker Ela Rümeysa Cebeci'ni estetiksiz hali olay oldu Son günlerin en çok tartışılan ismi güzel spiker Ela Rümeysa Cebeci'ni estetiksiz hali olay oldu 500 bin konutluk Yüzyılın Konut Projesi'nde son günler; kura tarihi belli oldu! 500 bin konutluk Yüzyılın Konut Projesi'nde son günler; kura tarihi belli oldu! Altın fiyatları için uzman isimden yatırımcılara kritik uyarı: Rakam verdi! Altın fiyatları için uzman isimden yatırımcılara kritik uyarı: Rakam verdi! Google'daki bu arama ilgi çekti: Herkes Google'a girip tekrar tekrar deniyor! Google'daki bu arama ilgi çekti: Herkes Google'a girip tekrar tekrar deniyor! Ava giden 4 arkadaşın yolculuğu faciayla bitti! Ava giden 4 arkadaşın yolculuğu faciayla bitti! Ünlü şarkıcıdan Güllü ile ilgili skandal ifadeler: ''Lezbiyen ilişkileri var'' Ünlü şarkıcıdan Güllü ile ilgili skandal ifadeler: ''Lezbiyen ilişkileri var'' Yıllar sonra İstanbul'u terk etti, köyünde kendi işinin patronu oldu! Yıllar sonra İstanbul'u terk etti, köyünde kendi işinin patronu oldu!
Yılın son seçim anketi açıklandı: Partilerin oy oranındaki değişim dikkat çekti! Yılın son seçim anketi açıklandı: Partilerin oy oranındaki değişim dikkat çekti! Dağda kaybolan minik çocuk kolundaki akıllı saati sayesinde kurtuldu Dağda kaybolan minik çocuk kolundaki akıllı saati sayesinde kurtuldu Hava durumu yine şaşırtacak: Önce yağmur ve kar, ardından güneşli günler geliyor! Hava durumu yine şaşırtacak: Önce yağmur ve kar, ardından güneşli günler geliyor! Dünyanın en ünlü plajında kanlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var! Dünyanın en ünlü plajında kanlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var! Süper Lig'te bir istifa daha: Tribünlerden yükselen küfürler bardağı taşırdı! Süper Lig'te bir istifa daha: Tribünlerden yükselen küfürler bardağı taşırdı! Aile için işkence iddiası şok etti: ''Kaçırıp, kelepçelediler, yarı çıplak koşarak kaçtım'' Aile için işkence iddiası şok etti: ''Kaçırıp, kelepçelediler, yarı çıplak koşarak kaçtım'' Bu mezarlığa akın var... Herkes buraya gömülmek isteyince ortalık karıştı! Bu mezarlığa akın var... Herkes buraya gömülmek isteyince ortalık karıştı! Açılış nedeniyle 19 üründe 19 TL kampanyası izdihama dönüştü, insanlar birbirini ezdi! Açılış nedeniyle 19 üründe 19 TL kampanyası izdihama dönüştü, insanlar birbirini ezdi! ''Ben 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım''... Gizemli telefonun sırrı çözüldü! ''Ben 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım''... Gizemli telefonun sırrı çözüldü! Doğru tahminleriyle tanınan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan ''büyük ve yıkıcı bir deprem'' itirazı! Doğru tahminleriyle tanınan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan ''büyük ve yıkıcı bir deprem'' itirazı!