Bakan Bozdağ'dan kira zammı açıklaması: ''Tahliye davası açılırsa...''

Bakan Bozdağ'dan kira zammı açıklaması: ''Tahliye davası açılırsa...''
Güncelleme:

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira artışına yüzde 25 sınır getirilmesine ilişkin ''Tahliye davası açılırsa mahkemenin ret edeceği aşikardır. Yargının yasal düzenleme karşısında bu sebebe dayalı bir tahliye kararı vereceğini tahmin etmiyorum'' dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ geçtiğimiz gün, "Konut kiralarında, 1 yıl süreyle, bir önceki yılın Kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilecek, üzerindeki artışlar geçerli olmayacak" açıklamasında bulundu.

Bakan Bozdağ'ın kira zammı düzenlemesi ve gündeme dair açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Türkiye bir hukuk devleti, mülkiyet üzerinde herkesin düzenleme hakkı var. Kira artışları ile ilgili düzenlemenin karakteristik özellikleri var. Geçici bir düzenleme, kira artışını yüzde 25 ile sınırlıyor. Sadece meskenlerde geçerli. 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli ve devam eden sözleşmeler üzerinde uygulanacak. TÜFE ve şartlar altında geçerli ise onlar uygulanacaktır.

Uzatılma söz konusu değil, geçici mahiyette yapıldı. 1 yıl sonra eski düzenlemeye dönülecek. İstisnai bir durum. Konutlarda ve konutlarda kiracı olarak oturanlar için geçerli. İş yerleri mevcut borçlar kanunu sözleşmesine tabi.

Yasa bir düzenleme getiriyor. Ev sahibini sınırlıyor kiracıya bir hak getiriyor. Tahliye davası açılırsa mahkemenin ret edeceği aşikardır. Yargı yasal düzenleme karşısında bu sebebe dayalı bir tahliye kararı vereceğini tahmin etmiyorum. Ev sahibi zorla kiracıyı çıkaramaz.

'MAKUL DÜZEYDE BİR SINIRLAMA'

Ev sahibini makul düzeyde koruyan ev sahibini de makul düzeyde bir sınıra tabi tutan bir adım attık. 1 yıl süre için yasa bir hakem rolü oynadı, emredici bir hüküm kurarak makul çizgide kavuşturuyor.

STOKÇULUĞA VERİLEN CEZA

Piyasayı etkileme suçları ile ilgili. Piyasayı manipüle eden ve haksız kazanç sağlayanlara yönelik bir yaptırım getiriyor. Geçenlerde ayçiçek yağı ile ilgili bir durum oluştu. Haksız kazançların önüne geçmek.

Fiyatları artırmak isteyen kötü niyetli kişilere karşı cezai tedbirler alınıyor, alt ve üst sınırlar artırılıyor böylelikle tutuklama yasağı kapsamı dışına çıkarılmış olacak.

UZLAŞTIRMA DÜZENLEMESİ

Uzlaştırma şu anda bir cezanın altındaki suçları kapsıyor. 2005’ten beri büyük bir başarı var. Uzlaştırmanın kapsamına girecek suçları araştırıyoruz. Hukuk mahkemelerinde iş yükü azalıyor, masrafı daha az, tarafları memnun ediyor.

Hakaret suçu uzlaştırma kapsamında başka pek çok suç var üzerinde çalışıyoruz.

Uzlaştırma kapsamını genişleteceğiz. Mevcut suçlardan daha fazla, cezası daha yüksek bazı suç tiplerini de bu kapsama alacağız.

Ev sahibi- kiracı arasındaki hukuki ihtilafların arabulucu ile çözülmesini sağlayacak bir düzenleme olacak. 1 ayda bu sorunu çözüp iki tarafın da yararına olacağını düşünüyorum. Ev sahibi- kiracı için arabuluculuk zorunlu olacak. 1 ay içinde çözülmezse dava açılabilecek. Tahliye, zam oranı üzerinde bir ara buluculuk olacak.

AİHM KARARLARI

Türkiye yüzde 89,3’le AİHM kararlarına uyuyor. Yunanistan 2008’den beri AİHM kararlarını uygulamıyor. Biz burada Türkiye’ye karşı adil olun, tarafsız olun istiyoruz. Avrupa Parlamentosu’nun veya her hangi bir örgütün Türk yargısına şöyle karar ver demeye hakkı yoktur. Türk yargısı bağımsız ve tarafsızdır.

Türkiye Osman Kavala hakkında AİHM’in verdiği hak ihlali kararını uygulamıştır.

SEÇİM GÜVENLİĞİ

Seçim güvenliği ile ilgili endişem yok. Bütün dünyanın gözü önünde Türkiye seçimlerini yapıyor. Kim ki sandıkta hile var diyorsa çok net söylüyorum seçimi kaybedeceklerini düşündükleri için mazeret üretiyorlar.

'CUMHUR İTTİFAKI’NIN ADAYI BELLİDİR'

Parti sözcümüz Sayın Ömer Çelik Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayının Sayın Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan olduğunu kaç kere açıkladı, Sayın Devlet Bahçeli de kaç kere açıkladı. Cumhur İttifakı’nın adayı bellidir.

6’lı masada ismi konuşmuyorlar. İsmi konuşmaya başlayınca masa dağılabilir, çatlayabilir, bambaşka olabilir çünkü herkesin kafasında ayrı bir isim var.

6’lı masa aslında 7’li masadır. Kılıçdaroğlu fiilen cumhurbaşkanlığı adaylığını ilan etti.

Sayın Cumhurbaşkanımız seçimi ilk turda alacaktır.

KADIN CİNAYAETLERİ İÇİN TEDBİRLER

Kadın cinayetlerini önlemek için ciddi tedbirler aldık. Alt soy – üst soy işlenen cinayetleri, töre için işlenmişse ağırlaştırılmış hapis cezasına bağladık. İstanbul Sözleşmesi’nden bağımsız Türk ceza kanununda alınmış kararlardır. Şu anda Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) en ağır cezalar kadına karşı işlenen suçlara verilmektedir. İstanbul Sözleşmesi yürürlükten kalktı diye bu cezalar TCK’dan kalkmadı aynen uygulanıyor.

İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılması Anayasa’mıza da yasamıza da uygundur. Bunun aksini iddia etmek yasaları çarpıtmaktır, bilmemektir.