'Suriye’de devlet kurmak o kadar kolay değil'

'Suriye’de devlet kurmak o kadar kolay değil'

Özgür Suriye Ordusu'nun kurucu komutanı Riyad Esad, muhalifleri zayıflatan ABD’nin, PYD üniformasına sığındığını anlattı.

Suriye'de Esed rejimine karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kurucu komutanı Albay Riyad Esad, Yeni Şafak'a konuştu. Rejim güçlerince abluka altına alınan Halep'in bir kısmında dört binden fazla ailenin mahsur kaldığını anlatan Esad, içerideki 10 binden fazla silahlı mücahidin bu kuşatmayı kırmak için bütün yolları deneyeceğini kaydetti. “Halep'in tamamen düşmesi felaket olur. Bu durumda en büyük faturayı Suriye'yi destekleyen başta Türkiye olmak üzere dost ülkeler öder. Beşar Esed, Halep'i dünyanın en ilkel tahrip silahı olan varil bombaları ile vuruyor. 8-9 aylık dönemde Ruslar bütün yasaklı silahlarla kenti tanınmaz hale getirdi. Şu anki Halep kuşatması savaş içinde bir tür devam merhalesi olarak kabul edilmeli” diyen Esad, iç savaşın başladığı 2011 yılında tüm ülkede hakimiyeti ele geçiren ÖSO'nun zaman içinde ABD tarafından nasıl sabote edildiğini şöyle anlattı:

ÖSO'YU ABD SABOTE ETTİ

“Suriye devriminin başlagıcı olan 2011 Mart ayından itibaren, Suriye ordusundan ayrılan bir grup arkadaşımızla birlikte 'alternatif ordu' yapılanmasını konuşmaya başladık. 3 aylık dönemde tüm bölgelerde yapılandık. Çok kısa sürede ciddi mesafe kaydettik ve bütün Suriye genelinde teşkilatlandık. Düzenli ordu, Esed rejiminin düşmesi için zaruretti. İl ve ilçelerde askeri meclisler kurarak disiplinli bir ordu teşkil ettik. Sonrasında ABD, süreci ve kurduğumuz orduya dönük yardımları sabote etti. Bize verilen desteği kesmesi için dost ülkelere baskı yaptı. Çünkü Batı'nın menfaati, savaşan gruplar üzerinden bizi bölerek krizi sürdürmekti. Bu yolla uzun vadede Suriye üzerindeki menfaatlerini sağlayarak devrimi sabote ettiler.”

PYD ÜNİFORMASINA SIĞINDILAR

“Suriye devriminin ilk günlerinde Esed'e karşı muhalifleri desteklediğini her fırsatta açıkça ilan eden ABD yönetimi, savaşın seyrine etki eden baş aktör oldu. Başta uçak ve helikopterlere karşı savunma sistemlerini engelleyen ve Suriye muhalefetini parçalayarak Esed rejiminin devrilmesinin önüne geçen tek güç ABD'dir. Sonrasında ise PYD'nin üniformasına sığınacak kadar küçülen bir ABD gerçeği var. Basit bir terör örgütünü desteklerken, haklı bir isyanı cezalandıran sözde dünya devi ABD, Suriye'deki katliamlardan Esed, Rusya ve İran kadar sorumludur. PYD, ABD ve Avrupa güdümlü düşünülmüş planlı bir projedir. Ama Kandil'den inip Suriye'de devlet kurmak bu kadar kolay olmayacak. Ayrışarak bu süreci fırsata dönüştürmek tarihte ender görülen bir ihanettir. Suriye halkı PYD'ye Suriye'de mutlaka bedel ötedecektir.”

PYD IŞİD'den tehlikeli

ÖSO komutanı Riyad Esad, Suriye PKK'sı PYD'nin gerek uluslararası destekçileri gerekse de siyasi emelleri açısından IŞİD'den çok daha tehlikeli olduğunu kaydetti. Tekfirci, ayrıştırıcı IŞİD'in bölgede kalıcı olamayacağını, dolayısıyla geçici bir yapılanma olduğunu ifade eden Esad, “PYD'yi uzun emeller taşıyan kalıcı felaket sebebi olarak görüyoruz. Her iki tehlikenin varlığı da Esed rejiminin devamına bağlıdır. Esed giderse terörün tüm kaynakları kurur” dedi.