''IŞİD misilleme eylemi yapabilir''

''IŞİD misilleme eylemi yapabilir''

Gaziantep saldırısının düzenleyen IŞİD'in iki üyesinin 11 Ağustos’ta Gaziantep'te düzenlenen gizli operasyonda yakalandığı ortaya çıktı.

Kamuoyuna yansımayan operasyonda IŞİD’in Türkiye’deki canlı bomba eylemlerini organize eden Yunus Durmaz’ın kız kardeşi G.D. ile eşi A.D ve örgüt sorumlusu T.G. gözaltına alındı. Arama yapılan evlerde çok sayıda canlı bomba yeleği ile malzemeler ele geçirildi. Emniyet, operasyondan sonra birimlerine yaptığı bilgilendirmede IŞİD’in misilleme eylemi yapabileceğini ve özellikle HDP’ye müzahir yerlerde saldırıda bulunabileceği uyarısını yaptı.

Milliyet'ten Tolga Şardan'ın haberine göre, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü, daha önce de kentte eylem gerçekleştiren IŞİD hücrelerine yönelik 11 Ağustos’ta önemli bir operasyon gerçekleştirdi. Canlı bomba eylemlerinin gerçekleştirebilecek ya da organize edebilecekleri gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı’nın gri ve turuncu listeleriyle arananlar gözaltına alındı. Gaziantep Emniyeti, operasyonda, gri listede yer alan ve “sorumlu” düzeydeki T.G.’yi yakaladı. Aynı operasyonda, turuncu listede yer alan ve Ebu Bera kod adını kullanan A.D. ile eşi G.D de gözaltına alındı. Kadın şüpheli G.D.’nin, IŞİD’in Türkiye’deki eylemlerini organize eden ve Gaziantep’teki hücre evi operasyonunda öldürülen Yunus Durmaz’ın kardeşi olduğu anlaşıldı. Operasyonda, şüphelilerin ikamet olarak kullandıkları evde yapılan aramada çok sayıda canlı bomba yeleği ile canlı bomba yapımında kullanılan malzeme ve çok miktarda mühimmat ele geçirildi. 

‘Misilleme olabilir’

Genel güvenlik uygulamaları kapsamında kamuoyuna duyurlmayan operasyon sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), il emniyet müdürlüklerine bilgilendirme yazısı gönderdi. 12 Ağustos’ta gönderilen yazıda, IŞİD’in söz konusu operasyona “misilleme” yapabileceği belirtildi. Yazıda, “misilleme amaçlı eş zamanlı bir çok yerde silahlı/bombalı saldırı, canlı bomba veya bombalı araçla intihar eylemi, silahlı veya bombalı suikat eylemleri yapılabileceğinin değerlendirildiği” kaydedildi 

Emniyet Genel Müdürlüğü aynı yazıda IŞİD’in PKK ve PKK’yla bağlantılı hedeflere yönelik eylem yapabileceğini vurguladı. Yazıda, “15 Temmuz 2016’da FETÖ/PDY terör örgütü mensuplarının gerçekleştirdiği darbe girişimi sonrası DEAŞ (IŞİD) örgütünün HDP milletvekilleri, binaları, yöneticiler ve partililer ile PKK/KCK örgütüne müzahir kitlelere ve katılım gerçekleştirdikleri etkinliklere yönelik eylem arayışı içerisinde olduğu göz önüne bulundurulmalı” değerlendirmesi yapıldı. 

EGM, yazıda ayrıca yurt içinde karışıklık çıkarmak amacıyla Alevi ve Caferi vatandaşlara, askeri kurum ve kuruluşlara, yabancı temsilcilik misyonlarına yönelik eylem gerçekleştireceğinin değerlendirildiğinin altı çizildi.

Milliyet