Beyaz Toros'lar şehirlerde yok oldu

Beyaz Toros'lar şehirlerde yok oldu

Doğu ve Güneydoğu'da bir çok faili meçhul cinayetlerde ön planda olan Beyaz Toros arabaları şehirden çok kırsalda kullanılıyor.

Doğu ve Güneydoğu'da 1990'lı yıllarda faili meçhul, infaz ve kaçırmalarda kullanılan ve dün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Van'da yaptığı, "Ak Parti iktidardan inerse buralarda terör çeteleri ya da eskiden olduğu gibi beyaz Toroslar dolaşacak" sözleriyle ilgili yeniden gündeme gelen Beyaz Toros'ların artık şehir merkezinde pek kullanılmadığı, halen köylerde kullanıldığı bildirildi.

Olağanüstü Hal döneminde bölgede bir çok faili meçhul cinaylette kullanılan ve yargısız infaz ile kaçırmalarla sürekli gündeme gelen "Beyaz Toros" marka otomobillerin artık bölgede şehir merkezlerinde neredeyse hiç kullanılmadığı, daha çok kırsal kesimde köylüler tarafından kullanıldığı ortaya çıktı. 1989 yılında üretimine başlanan ve 2000 yılından bu yana artık üretilmeyen Toros marka otomobiller, hem her türlü arazi şartlarında kullanılması, hem de masrafsız bir araç olmasından dolayı 1990'lı yıllar ile 2000'li yıllar arasında çok tercih edilen bir araç olduğu belirtildi. Diyarbakır'da bazı otomobil galerilerinde halen satışa sunulan araçların fiyatları 5 ile 10 bin arasında değişirken, araçların köylerde yük taşımacılığında ve kötü yol koşullarında iyi olduğu için daha çok tercih edildiği öğrenildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu dün Van mitinginde yaptığı konuşmada, "Ak Parti iktidardan inerse buralarda terör çeteleri ya da eskiden olduğu gibi beyaz Toroslar dolaşacak" sözlerine bölgeden tepki geldi. CHP'nin Diyarbakır 1'inci sıra Milletvekili adayı Naci Sapan, "Başbakan, Van'da yaptığı konuşmada bütün bölgeyi dolayısıyla Kürtleri tehdit ediyor. Başbakan 90'lı yılları örnek göstererek faili meçhul cinayetlerin sanığı konumundaki "Toros" marka araçları örnek göstererek "ya bizi tercih edersiniz ya da ölümü" demek istemiştir. Yurttaşları tehdit ederek barışı sağlamaları mümkün mü? Elbette ki değil. Zaten sonları da iyi değil" dedi.