Tren kazası raporu: Yeni bir facia daha yaşanabilir !

Tren kazası raporu: Yeni bir facia daha yaşanabilir !
Güncelleme:

BTS 9 kişinin hayatını kaybettiği 86 yolcunun da yaralandığı Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında yaşanan faciaya ilişkin bir rapor yayımladı.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), 9 kişinin hayatını kaybettiği 86 yolcunun da yaralandığı Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında yaşanan faciaya ilişkin bir rapor yayımladı.

Birgün gazetesinden Burcu Cansu'nun aktardığı rapora göre raporda, yaşanan facianın sorumluluğunun siyasi iktidarda olduğu vurgulanarak, “Yeni bir facia daha yaşamamak için sinyalizasyon sistemi tamamlanana kadar banliyö treninin de çalışmaması gerekir” uyarısı yapıldı.

Sendikanın Yüksek Hızlı Tren Faciası Raporu’nda, “Faciada AVM ağırlıklı tasarlanan Ankara YHT Garı bu kazanın oluşumunda da fiziki olarak ortam sağladı. Günde 46 YHT trenin, 130 Başkentray banliyösünün ve ayrıca yine çok sayıda konvansiyonel trenin çalışması, peron yetersizliği ve beraberinde makaslar üzerinde manevra hareketlerinin yoğunluğuna ve yetersizliğine neden oldu. Gar sahası özellikle gece aydınlatmaları, hatların numaralandırılmaları ve görüş mesafeleri fren mesafesinden daha kısa ve yetersiz, alanda manevra hizmetlerinde çalışanlar saha içerisinde temel insani çalışma koşullardan yoksun” tespiti yer aldı.

‘YENİ FACİA’ UYARISI

 Raporda, “Kayaş-Ankara-Sincan hattındaki sinyalizasyon sistemi bitmeden hiçbir şekilde banliyö treni çalıştırılmamalıdır. Gebze-Halkalı arasındaki Marmaray hattının Ayrılıkçeşme-Kazlıçeşme arası dışındaki güzergâhının 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesi sinyal olmadan açılacağı söylenmekte olup, çok büyük tehlikelere yol açabilecek bu adımdan kesinlikle vazgeçilmelidir” uyarıları yer aldı.

RAPORDA ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR:

2003 yılında AKP ile TCDD’de yeniden yapılanma süreci devam ettirildi. Büyük tren kazalarının meydana geldiği bu süreçte demiryollarının güvenilirliği zedelendi. Uzmanlık, liyakat ve bilgi isteyen atama kriterleri tamamen terk edildi.

Sinyalizasyon parası ödendiği halde sinyalizasyon yapılmadan, trenlerin telsizle işletilmesine başlanıldı. Yol, 24 Haziran seçimleri öncesi ‘siyasi şov’ uğruna bitmeden büyük bir törenle açıldı.

En büyük sorumluluk Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ait. TCDD, Trenlerin Hazırlanması ve Trafiğine Ait Yönetmeliği’ne aykırı tren işletmeciliği yapılmasından asli kusurlu ve sorumludur.
 

Birgün