AKM'deki afişin sebebini meğer kimse anlamamış (!)

AKM'deki afişin sebebini meğer kimse anlamamış (!)

AKM’deki afişin sebebi meğer "kadına yönelik şiddet kampanyası"ymış..

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, onarım bahanesiyle kapatılan ve Erdoğan’ın yıkılıp yerine ‘barok’ mimari tarzında bir opera binası yapılmasını istediği Taksim meydanındaki Atatürk Kültür Merkezi’ne ‘Ertuğrul 1890’ filminin afişinin asılmasına gerekçe olarak ‘kadına yönelik şiddet’ kampanyasını gösterdi.

‘Kültür varlığına pervasızca zarar veriyor’

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, AKM’ye asılan afiş üzerine, Beyoğlu Kent Savunması adına avukat Eren Can, Beyoğlu Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu’na konuyla ilgili dilekçe vererek, binaya zarar verildiği gerekçesiyle reklamın kaldırılmasını istedi.

Avukat Can’ın İBB’ye “Kurumunuz denetim görevini yerine getirerek AKM gibi bir kültür varlığına pervasızca zarar veren bu reklam panosu yasal yollar kullanılarak kaldırılmalıdır” ifadelerinin yer aldığı başvurusuna yanıt geldi.

1-20151216083913.jpg

‘Ocak 2016 sonuna kadar kalacak’

Başvuruyla ilgili İBB Avrupa Yakası Zabıta Müdürlüğü’yle görüşüldüğü belirtilen yanıtta şöyle denildi: “Ertuğrul 1890 adlı film afişinin farkındalığının artması ve filmin geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla AKM binasının Taksim cephesine Ocak 2016 sonuna kadar asılmasına dair İstanbul 2 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 13 Kasım 2015 – 3913 sayılı kararı bulunduğundan, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Birleşelim Kampanyası’ kapsamında bahse konu uygulamanın konulduğu anlaşılmaktadır.”

‘Cevap tirajikomik’

Yanıtı değerlendiren Can, Kültür Bakanlığı’nın AKM’nin restorasyonunu tamamlayarak bir an önce kullanıma açması gerektiğini söylerken, “İBB’nin verdiği cevap trajikomik. Ertuğrul 1890 adlı film afişinin AKM üzerine konulması ile‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Birleşelim Kampanyası’nın ilgisi tarafımızca anlaşılamamıştır. Koruma Kurulu’ndan izin alırken bu kampanya kullanılıp sonra film reklamı mı binaya yerleştirilmiştir, biz de merak içindeyiz” diye konuştu.

Bakanlıktan yazı gitmişti

Geçtiğimiz günlerde Kültür Bakanlığı tarafından YÖK’e gönderilen resmi yazıda, 25 Aralık’ta gösterime girecek ‘Ertuğrul 1890’ adlı filmin akademisyen ve öğrencilere duyurulması istenmişti.