Bilirkişi davasında Ekrem İmamoğlu ve gazeteciler için istenen ceza belli oldu

Bilirkişi davasında Ekrem İmamoğlu ve gazeteciler için istenen ceza belli oldu
Güncelleme:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bilirkişi hakkındaki sözleri nedeniyle hazırlanan iddianamede, hem İmamoğlu hem de gazeteciler Barış Pehlivan ile Kürşad Oğuz hakkında istenen cezalar belli oldu.

İddianamede, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bilirkişiye yönelik sözleri nedeniyle Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında yargılanması talep edildi. Savcılık, İmamoğlu’nun "kamu görevlisine hakaret" suçunu işlediğini öne sürerek 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ve siyasi yasak ile cezalandırılmasını istedi.

Savcılık tarafından hazırlanan iddianame, mahkemeye sunuldu.

Gazeteciler Barış Pehlivan, Kürşad Oğuz, Seda Selek, Serhan Asker ve Suat Toktaş'ın da hapsi istendi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Halk TV çalışanı Barış Pehlivan ile Kürşad Oğuz'a "Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek, yargı görevini yapanı etkileme, kayda alınan konuşmaların basın, yayın yoluyla yayınlanması" suçlamasıyla 6 yıldan 14 yıla, soruşturma kapsamında tutuklanan Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş, Seda Selek ve Serhan Asker hakkında, "Kayda alınan konuşmaların basın, yayın yoluyla yayınlanması, yargı görevini yapanı etkileme" suçlamasıyla 4 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianame henüz kabul edilmezken, mahkemenin değerlendirme aşamasında olduğu dava için duruşma tarihi belirlenecek.

Bilirkişi iddianamesinin ayrıntıları

İddianamede, İBB Başkanı İmamoğlu'nun basın toplantısında bilirkişinin görev aldığı bir kısım soruşturma ve kovuşturmalardan bahsettiği aktarılarak, "Dosya içerisindeki mevcut çözümleme tutanağı ile de sabit olduğu üzere bilirkişi ve yargı organlarının bağımsız ve tarafsız olmadığı yönünde bir kamuoyu oluşmasını amaçladığı, bu şekilde oluşacak kamuoyu baskısıyla da İstanbul Adliyesi ve diğer adliyelerde görülmekte olan çeşitli soruşturma ve kovuşturmalarda yapmakta olduğu resmi bilirkişilik görevinin etkilenmeye çalışıldığı, Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmekte olan dava dosyasını etkilemeye teşebbüs ettiği" denildi.

İmamoğlu hakkında ayrıca, Türk Ceza Kanunu 53. maddesinin 1. fıkrasında yer alan "kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkumiyetin kanuni sonucu olarak, 'sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten yoksun bırakılır" maddesinin uygulanması talep edildi.

Ne olmuştu?

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İlk kez duyacaksınız” diyerek önemli şeyler açıklayacağını işaret ettiği 27 Ocak'taki basın toplantısında, “Heybedeki turpun adı belli oldu” diyerek, bilirkişinin ismine dikkati çekmişti.

Bu ismin imzası bulunan raporlardaki usulsüzlük iddialarına değinen İmamoğlu hakkında "bilirkişiyi hedef göstermek" ve "yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs" suçlamalarıyla, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açılmıştı.

Daha sonra gazeteci Barış Pehlivan, Ekrem İmamoğlu'nun bahsettiği bilirkişi heyetinde yer alan bilirkişi ile görüşmüştü. Görüşmenin ses kaydı Halk TV'de yayınlanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "Kişiler Arasındaki Konuşmaların Dinlenmesi ve Kayda Alınması ve Bilirkişiyi Etkilemeye Teşebbüs" suçlarından soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma kapsamında, gazeteci Barış Pehlivan, Halk TV Sorumlu Müdürü Serhan Asker ve program sunucusu Seda Selek gözaltına alınmıştı.

Ardından Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş ve program koordinatörü Kürşat Oğuz da gözaltına alınanlar arasına katılmıştı.

Soruşturma sürecinde Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş tutuklanmıştı.

İmamoğlu ''3 davanın duruşmasına da gitmeyi düşünmüyorum'' demişti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı için 23 Mart'ta yapacağı ön seçim ve kendisiyle ilgili devam eden yargı sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sözcü yazarı Saygı Öztürk'e konuşan İmamoğlu, ön seçimle ilgili "Demokrasi devrimi" tanımı yaparken "Adaylar muhtemelen önümüzdeki hafta gibi netleşecek. Sonrası Allah kerim" dedi.

İmamoğlu ayrıca hakkında açılan 3 ayrı davanın duruşmaları için 11 Nisan'a gün verildiğini söyleyen İmamoğlu, "Hiçbirine gitmeyi düşünmüyorum. Bir gereklilik yoksa avukatlarımız gereken savunmayı yapacaktır. Herhalde korktular ayrı ayrı günler olursa on binlerce insan yığılır baş edemeyiz, o yüzden üçe bölelim diye düşündüler" dedi.