Büyükşehir belediyesinde ''yolsuzluk'' istifası

Büyükşehir belediyesinde ''yolsuzluk'' istifası
Güncelleme:

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 10 Mart’ta ihale ile 20 milyon TL'ye sattığı villa parsellerini alan ihale ortaklarının isimlerini açıkladı. İhaleye ortak olanlar arasında olduğu ortaya çıkan üç belediye yöneticisi istifa etti.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin (KBB) 10 Mart tarihinde ihale ile satışa çıkardığı 221 adet villa parselinden 40 milyon TL zarar ettiği iddia edildi. İYİ Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Grup Başkan Vekili Kazım Yücel’in gündeme getirdiği iddianın ardından ildeki muhalefet partisi yöneticileri ile meclis üyeleri ihalenin iptalini ve isimlerin açıklanmasını talep etmişti. Ayrıca AK Partili isimlerden de olayın bir an önce çözülmesine ilişkin açıklamalar gelmişti.

Duvar'dan Çağdaş Caner Koçak'ın haberine göre olayın kamuoyunda geniş yankı bulmasının ardından isim listelerini açıklayan büyükşehir belediyesi duyuru yayımladı: “Başkanımız Dr. Memduh Büyükkılıç, ivedilikle yetkisini kullanarak Teftiş Kurulu Başkanlığı’nı ihale dosyasını incelemek üzere göreve davet etmiştir.” Açıklanan listede, belediyelerde ve yan kuruluşlarında görevli kişilerden, dernek ve oda görevlilerine kadar birçok farklı isim bulunuyor.

DEĞER TESPİTİ YAPANLAR ALICI OLMUŞ

KBB’nin uzun bir aranın ardından açıkladığı isim listesinde belediye şirketlerinden İMAR A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Altuntuğ’un çocukları bulunurken, belediyelerden ve yan kuruluşlarından da birçok isim yer alıyor. Olayın gündeme gelmesinin ardından Kayseri Talas Belediyesi’nden Başkan Yardımcısı İlker Sülev, Fen İşleri Müdürü Metin Sami Doğramacı ve İmar ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Bülent Türemiş istifa etti.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Gonca Yelda Orhan, katıldığı bir programda İhale Kanunu’na göre, ihaleye hazırlanma sürecinde bir Değer Tespit Komisyonu oluşturulduğunu ama bu ihale için oluşturulan komisyonda Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı, yedi oda üyesi ve ihaleyi alan Kayseri Bağlar Kooperatifi’nin de üyesi olduğunu dile getirdi.

İhalenin usulsüz bir şekilde yapıldığını belirten Orhan, itiraz gerekçesini şu sözlerle savundu: “İhale Kanunu bize şunu çok net söyler; değer tespit komisyonuna girecek kişilerin veya kurumların, kendisi veya kan bağının bulunduğu hiç kimse bu ihalelere giremez, bir parça dahi satın alamaz!”

‘KAMU VİCDANINI RAHATLATACAK ADIMLAR ATILACAK’

İhale süreci ve devamında yapılan işlemlerin tamamının mevzuata uygun olduğu yönünde duyuru yayınlayan KBB, ihale süreci ve sonrasında yaşanan süreçlerde belediyenin ilgili karar organlarının ve birimlerinin ‘Mevzuatı’ dikkate aldıklarını dile getirdi. Açıklamada, “Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın yapacağı inceleme doğrultusunda kamu vicdanını rahatlatacak şekilde, gerekirse daha keskin adımlar tarafımızdan atılacaktır” denildi.

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ: İADE TALİMATI VERDİM

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, kamuoyunda geniş yankı bulan villa parseli ihalesi ile ilgili yaptığı açıklamada, ihalenin tamamen hukuka uygun olduğunu, ancak belediye çalışanlarının da bu işin içerisinde olmasının etik olmadığını söyledi. Büyükkılıç, “Burası hukuk devletidir, hiçbir şeyin arkasına sığınmıyoruz. Belediye ya da yan kuruluşlarından bu arsaları alanlar, bu işe bulaşanlar varsa geri iade etmeleri ve bu işin içinden tamamen sıyrılmaları talimatını verdim” dedi.

AK PARTİ İL BAŞKANI ÇOPUROĞLU: YENİ MÜFETTİŞ ELZEMDİR

221 adet villa parseli ihalesi üzerinden belediyenin zarara uğratıldığının gündem olmasının ardından KBB, ihaleyi denetlemesi için Ahmet Acer adlı şahsı görevlendirmişti. Ancak daha sonra şahsın, bakanlık tarafından 16 yıldır geçici görevlendirme ile KBB’de çalıştığı ve eski başkan Özhaseki zamanında da genel sekreter yardımcılığı yaptığı ortaya çıkmıştı.

AK Parti Kayseri İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, gazetecilerin atanan müfettişle alakalı sorularını yanıtlayarak, “Burada İçişleri Bakanlığı’ndan yeni müfettiş istenmesi elzemdir. İstenmek zorundadır. Araştırılıp, varsa yanlış, hata, giderilmesi için yeni müfettiş görevlendirilmelidir.” ifadelerini kullandı. İyi Parti Büyükşehir Meclis Üyesi ve Grup Başkan Vekili Kazım Yücel de, konuya ilişkin meclis toplantısında yaptığı açıklamada, “Müfettişleri niye belediyenin içerisinden atıyorsunuz?” demişti.

 İsim listelerinin ve encümen kararlarının meclis üyeleri tarafından talep edilmesine rağmen, uzun süre açıklanmamasına ilişkin eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı, Mehmet Özhaseki de yerel bir gazeteye verdiği demeçte, “21 yıllık başkanlığımda 1 metrekare arsa almadım da satmadım da. Bu işlere ben de, sülalem de girmedi. Bu işlerden kaçmak lazım. İhale ortakları listesi niye saklanır ki? Kötü bir şeyse yapmayın, encümen kararların yayınlayın, kurtulun.” demişti.