Deprem uzmanı bu illerimiz için endişe veren uyarı

Güncelleme:

Prof. Dr. Orhan Kavak, 6 Şubat depremlerinin ardından Hakkari'den Elazığ'a kadar olan bölgede büyük ve yıkıcı depremlerin belendiğini açıkladı.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen, 11 ilimizi yerle bir edip, 55 binden fazla canımızı yitirmemize yol açan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgedeki yeni depremler ve artçı sarsıntılar devam ediyor. 

Hakkari’den Elazığ bölgesine kadar değişik zamanlarda depremlerin gerçekleşeceğine dikkat çeken Prof. Dr. Orhan Kavak, depremlerin öldürmediğini, hatalı binaların öldürdüğünü belirtti.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan depremlerin yankıları sürerken Dicle Üniversitesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kavak’tan dikkat çeken uyarı geldi.

Prof. Dr. Orhan Kavak, Arap blokunun Anadolu blokuna çarpması sonucunda yılda ortalama 4 santimetre kuzeye doğru itimin söz konusu olduğunu söyleyerek, “Ülkemiz sürekli söylüyoruz, bir deprem ülkesidir. Depremlerin ilksel mekanizmasına baktığımız zaman tamamen Arap blokunun Anadolu blokuna çarpması sonucunda Türkiye’nin tektonik alanları değişmiştir. 4 ana arterden oluşan bir Doğu Anadolu Fay Hattı dediğimiz Antakya’nın dibinden, Ölüdeniz tarafından başlayan Bingöl Karlıova’ya kadar giden Doğu Anadolu fay hattı oluşmuştur. Bir de yine Bingöl Karlıova’dan Doğu Anadolu fay hattı ile kesişen Kuzey Anadolu fay hattımız var. Bu fay hattı Soros Körfezi’ne kadar gitmektedir. Karadeniz Bölgesini alttan keserek devam etmektedir. Tabi ülkemizde bir de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bindirme hattı dediğimiz geniş bir alana yayılmış bir hattımız var. Arap blokunun Anadolu blokuna çarpması sonucunda oluşan bir mekanizmadır. Bu mekanizma sayesinde bir sürü yerde fay hatları oluşmuş. Anadolu blokumuzda yılda ortalama 4 santimetre itim söz konusu olmaktadır. Bu itim sonucunda ister istemez faylarımız zamanla kırılmaktadır. Bu faylar kırıldığı zaman da depremin şiddetine bağlı olarak bir enerji açığa çıkmaktadır. Bu enerjinin açığa çıkması sonucunda depremlerimiz oluşuyor” dedi.
Depremin insanı öldürmediğini, kötü binaların öldürdüğünün altını çizen Kavak, “Bizim bölgemizde Çermik de dahil olmak üzere, Hakkari’ye kadar uzanan bölgemiz depreme sürekli maruz kalacaktır. Önemli olan bizim deprem bölgesinde yaşanmasını öğrenmemiz lazım. Deprem insanı öldürmez, kötü binalar insanı öldürür. Dolayısıyla biz mutlak suretle depreme dirençli binalar yapmak zorundayız. Depreme dirençli binaları yaptığımız zaman öncelikle zemin etütlerinin yapılması lazım” diye konuştu.
Hakkari’den Elazığ’a kadar bindirme zonu boyunca değişik zamanlarda depremlerin gerçekleşeceğinin altını çizen Kavak, şu uyarılarda bulundu:
“Kısa vadede olmasa da önümüzdeki süreçte değişik bölgelerde, Hakkari’den tutun da Elazığ bölgesine kadar bindirme zonu boyunca yani Arap blokunun Anadolu blokuna bindirmesi sonucu bu fay sistemi boyunca değişik zamanlarda depremler gerçekleşecektir. Çünkü bu çevrede bir enerji birikimi olduğu söz konusudur. Sürekli Arap bloku Anadolu blokunu ortalama 4 santimetre gibi ileriye doğru yani Rusya istikametine doğru iteklemesi sonucunda bir enerji birikimi söz konusu oluyor. Bu enerji birikimi sonrasında da ister istemez faylar dediğimiz sistemler sayesinde kırılmalar olacaktır. Bu yüzden bizim depreme dayanıklı binalar yapıp içinde yaşamamız lazım.”

AK Parti fena karışacak: Erdoğan, AK Partili milletvekillerinin üstünü çizdi AK Parti fena karışacak: Erdoğan, AK Partili milletvekillerinin üstünü çizdi Yıldırım Demirören'in kardeşi karşılıksız çekten tutuklandı! Yıldırım Demirören'in kardeşi karşılıksız çekten tutuklandı! Trafik cezalarına katmerli zam geliyor: Ehliyetlere iptal, araçlara da trafikten men cezası geliyor! Trafik cezalarına katmerli zam geliyor: Ehliyetlere iptal, araçlara da trafikten men cezası geliyor! Suç makinesi seyyar satıcı Taksim'de kadın turiste hayatının kabusunu yaşattı Suç makinesi seyyar satıcı Taksim'de kadın turiste hayatının kabusunu yaşattı Hadise ile Melike Şahin arasındaki ''imalı'' tartışma yayına damgasını vurdu Hadise ile Melike Şahin arasındaki ''imalı'' tartışma yayına damgasını vurdu Türkiye'den tam 23 yıl sonra başlayan uçuşlarda büyük hüsran Türkiye'den tam 23 yıl sonra başlayan uçuşlarda büyük hüsran Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan 4,8 büyüklüğündeki depremin ardından korkutan ifadeler Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan 4,8 büyüklüğündeki depremin ardından korkutan ifadeler Lütfü Savaş, CHP kurultayının iptali için dava açtı Lütfü Savaş, CHP kurultayının iptali için dava açtı Hadise kalçasındaki dövmenin ardından sınırları zorlamaya devam ediyor! Hadise kalçasındaki dövmenin ardından sınırları zorlamaya devam ediyor! İmamoğlu mu, Erdoğan mı, Bayraktar mı, Fidan mı anketinin sonucu açıklandı İmamoğlu mu, Erdoğan mı, Bayraktar mı, Fidan mı anketinin sonucu açıklandı
Kara hasret İstanbullulara müjde: Lapa lapa kar yağacak, megakente çığ düşecek! Kara hasret İstanbullulara müjde: Lapa lapa kar yağacak, megakente çığ düşecek! Survivor'a gözyaşları içinde veda eden Zeynep Alkan soluğu bakın nerede aldı Survivor'a gözyaşları içinde veda eden Zeynep Alkan soluğu bakın nerede aldı Ünlü şarkıcı Deniz Seki'den yıllar sonra gelen itiraf Ünlü şarkıcı Deniz Seki'den yıllar sonra gelen itiraf ''Öcalan'a hakaretten iddianame düzenlense desteklerim'' demişti ''Öcalan'a hakaretten iddianame düzenlense desteklerim'' demişti Bingöl’de 4.8 büyüklüğünde deprem Bingöl’de 4.8 büyüklüğünde deprem Sahibinin tasmasız bir şekilde sokağa saldığı Kocaeli'de pitbull ortalığı birbirine kattı Sahibinin tasmasız bir şekilde sokağa saldığı Kocaeli'de pitbull ortalığı birbirine kattı Güzel oyuncu Devrim Özkan, Lucas Torreira'yı çabuk unuttu Güzel oyuncu Devrim Özkan, Lucas Torreira'yı çabuk unuttu Trafikteki kavga feci bitti: Sürücü kamyonetin altında kaldı Trafikteki kavga feci bitti: Sürücü kamyonetin altında kaldı İbrahim Tatlıses 25 yaş küçük asistanıyla 4'üncü kez mi evlendi ? İbrahim Tatlıses 25 yaş küçük asistanıyla 4'üncü kez mi evlendi ? Geçen haftayı unutun! Asıl soğuklar bu hafta donduracak! Geçen haftayı unutun! Asıl soğuklar bu hafta donduracak!