Diyanet'ten ''Olaylara karışmayın'' hutbesi

Diyanet'ten ''Olaylara karışmayın'' hutbesi
Güncelleme:

Hollanda'da sokağa çıkma yasağı protestoları sürüyor, Diyanet Vakfı camilerde "Olaylara karışmayın" hutbesi okutacak.

Hollanda'da cumartesi akşamı başlayan sokağa çıkma yasağı protestoları, pazartesi akşamı da devam etti. Ülkenin farklı bölgelerinde bazı dükkanlar yağmalandı, göstericiler polisle çatıştı. Hollanda polisi, şiddet olaylarına karışan 184 kişinin daha gözaltına alındığını açıkladı.

Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, gözaltına alınanlar arasında Tükr kökenli hiçbir göçmenin bulunmadığını söyledi. Hollanda Diyanet Vakfı (HDV) ise cuma günü camilerde, "Olaylara karışmayın" hutbesi okutacak.

Sokağa çıkma yasağının yürürlüğe girdiği cumartesi akşamı 21:00'den itibaren Urk kentindeki aşırı sağcı kesim tarafından başlatılan protestolar, hafta sonundan bu yana ülkenin diğer bölgelerinde artarak devam ediyor. Aşırı sağcıların başını çektiği olaylara Venlo, Rotterdam ve Lahey kentlerinde Fas kökenli göçmenlerin de karıştığı belirtiliyor. Pazartesi gecesi Rotterdam'da göçmenlerin yoğun olduğu güney bölgesinde çok sayıda işyeri yağmalandı.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre polis, yağmacılara karşı zaman zaman uyarı ateşi açmak zorunda kaldı. Güvenlik güçleri, protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su da kullandı.

“BU DÜZENE SAYGILIYIZ, HUZUR ORTAMI VE HARMONİNİN PARÇASIYIZ”

Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, 3 gün boyunca gözaltına alınan yüzlerce kişi arasında hiçbir Türkiye kökenli göçmenin bulunmadığını söyledi.

Dişli, Türk vatandaşlarının genellikle olaylara ilişkin videolar paylaştığını ve protestolara katılmadığını belirterek, "Özellikle vatandaşlarımızdan protesto ve şiddet olaylarından uzak durmalarını istiyoruz" dedi.

Büyükelçi Dişli, cuma günü Hollanda Diyanet Vakfı tarafından, ülkedeki camilerde, Türkiye kökenli göçmenleri olaylara karışmamaları konusunda uyaran bir hutbe okutulacağını açıkladı.

Türkiye kökenli göçmenlerin, Hollanda'daki huzur ortamının bir parçası olduğunu burgulayan Dişli, Pegida gibi bazı aşırı sağcı örgütlerin, Türk kökenlileri olayların içine çekmeye çalıştığını vurguladı.

Büyükelçi, "Biz bu düzene saygılıyız. Bu huzur ortamı ve harmoninin bir parçasıyız" diye konuştu.