Dolar'dan yeni rekor, Euro zirvede, altın çöktü

Dolar'dan yeni rekor, Euro zirvede, altın çöktü
Güncelleme:

Haftanın son işlem gününde yeni gün yine Dolar kurunun Türk Lirası karşısındaki yeni bir rekoruyla başladı. Euro da TL karşısındaki zirve seyrini sürdürürken altın fiyatlarındaki düşüş sürüyor. İşte Dolar, Euro, Sterlin, Yen, altın, gümüş, brent petrol ve kripto paralarda son durum...

Piyasalarda dövizin Türk Lirası karşısındaki rekor serisi haftanın son işlem gününde de devam ederken Dolar kuru yeni güne yeni bir rekorla başladı. Euro'nun da rekor seviyedeki seyri devam ederken altın fiyatlarındaki geri çekilme devam ediyor.

İsrail ablukası altındaki Gazze'deki insanlık dramı İsrail'in aralıksız süren saldırılarıyla devam ederken döviz kuru yukarı yönlü seyrediyor.

Yargıtay’ın bugüne kadar benzeri görülmemiş bir adım atarak, TİP Milletvekili Can Atalay’ın tahliyesine karar veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararıyla yargıya güven endişesi alevlendi; analistlere göre oluşturulmaya çalışılan uluslararası yatırımcı güveni de yara aldı.

Dolar/TL’de geçen hafta illikit piyasada görülen 28.75 seviyesi kalıcı olmadı. Bu sabah kur güne 28.55 zirvesinden başladı. TL, dolar karşısında yıl başından beri yüzde 34.4 değer kaybetti. Kur üzerinde kamu kontrolünün gevşediği Haziran ayından bugüne TL’deki değer kaybı ise yüzde 27.4 seviyesinde gerçekleşti.

14 ve 28 Mayıs Seçimleri'nde 20 liranın altında olan dolar kuru, seçim sonrasında yükselişe geçti. Tam durağan bir seyir izleyen döviz kuru bu kez de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCBM) beş defa faiz artırımıyla rekor üstüne rekor kırdı.

Öte yandan dün Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından düzenlenen 24. Jacques Polak Yıllık Araştırma Konferansı kapsamında "Küresel Ekonomide Para Politikası Zorlukları" başlıklı panelde konuşan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürecek kadar kısıtlayıcı bir para politikası duruşuna ulaşıldığından "emin olmadıklarını", gerekmesi halinde para politikasını daha da sıkılaştırmakta tereddüt etmeyeceklerini söyledi.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ

Merkez Bankası (TCMB) tarafından dün açıklanan verilere göre bankanın toplam rezervleri geçen hafta itibarıyla 128.42 milyar dolara yükseldi. Seçim öncesine göre rezervlerde yüzde 30 üzeri artış yaşanırken bu tutar da yaklaşık 30 milyar dolara tekabül ediyor.

Hazine’nin bu hafta gerçekleştirdiği ihaleler tahvil bono piyasasının kamu kontrolünden yeniden serbest piyasaya doğru ilerlediğini gösterdi. İhalelerden 2 yıllık gösterge tahvilde bileşik getiri, bankalara zorunlu olarak tahvil aldıran regülasyonlarla gerilediği tek haneli seviyelerden yüzde 42,18’e kadar yükseldi.

İşte piyasalarda son durum:

Dolar, Euro, Sterlin ve Japon Yeni
 
Güne 28,53 TL'den başlayan Dolar 28,56 TL'den, 
30,47 TL'den başlayan Euro 30,53 TL'den, 
34,91 TL'den başlayan Sterlin 34,89 TL'den, 
18,86 TL'den başlayan Japon Yeni ise 18,86 TL'den işlem görüyor.