Eczanelerde veresiye ilaç dönemi başladı

Eczanelerde veresiye ilaç dönemi başladı
Güncelleme:

Türkiye'de her geçen gün artan ekonomik dar boğaz sonunda eczanelerde de veresiye dönemini başlattı. Vatandaş ilaçtaki katkı paylarını eczanede veresiye defterine yazdırmaya başladı.

Türkiye'de SGK verilerine göre 2022’nin ilk dokuz ayında reçete başına harcama 210 TL iken bu tutar 2023’ün ilk dokuz ayında yüzde 93 artışla 406 TL oldu. Toplam reçete fatura tutarı 2022’nin ilk dokuz ayında 69 milyar 931 milyon lira iken 2023’te 142 milyar 239 milyon liraya yükselerek yüzde 103 arttı.

Artan ilaç katkı payı ödemeleri ile en basit ilaçlar dahi lüks haline geldi.

Cumhuriyet'ten Merve Kılıç'ın haberine göre katılım paylarını ödeyemeyen vatandaş, eczanelere “veresiye” ilaç yazdırmaya başladı. Uzmanlar ise “Bir an önce en temel sağlık hakkına erişim için emeklilerin ve açlık sınırı altında maaş alanların tüm ilaç katkı katılım payları kaldırılmalı” dedi.

 

Reçete başına harcama ve reçete fatura tutarının 2023’ün ilk dokuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 100 artması, yurttaşların da ilaç alırken ödedikleri katılım paylarını 2 kat artırdı. Ayakta tedavide reçete edilen ilaçlar için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerden ilaç bedelinin yüzde 10’u, çalışanlardan ise yüzde 20’si oranında katılım payı alınıyor.

 

Cumhuriyet