Fransa'da "Hepimiz Başörtülüyüz" Kampanyası

Fransa'da "Hepimiz Başörtülüyüz" Kampanyası

Fransa'da "Hepimiz Başörtülüyüz" adı altında sosyal medyada başlatılan kampanyayla siyasetçilerin başörtüsü karşıtı söylemleri protesto edildi

PARİS (AA) - Fransa'da Başbakan Manuel Valls ve Kadın Hakları Bakanı Laurence Rossignol'ün başörtülü Müslüman kadınlara yönelik sözleri sonrası sosyal medya üzerinden "Hepimiz Başörtülüyüz" adlı başörtülü kadınlara destek kampanyası başlatıldı.

Gazeteci Nadir Dendoune tarafından sosyal medya üzerinden başlatılan kampanya için siyasetçilerin başörtüsü karşıtı açıklamalarına tepki gösteren binden fazla kadın ve erkek başörtülü fotoğrafını gönderdi. Fotoğraflar sosyal medya üzerinden birçok kullanıcı tarafından paylaşıldı.

Kampanyayı başlatan Dendoune, paylaştığı mesajda, başörtüsü aleyhine konuşan siyasetçilerin ve hükümetin konuya ilişkin tavrından bıktıkları için böyle bir yola başvurduğunu belirtti.

Bakan Rossignol dünyaca ünlü markaların tesettürlü kadınlara yönelik koleksiyon hazırlamasından rahatsız olduğunu söylemiş ve kendi tercihiyle tesettüre giren kadınlar hakkında da "kendi istekleriyle köleliği seçmiş zenciler" benzetmesinde bulunmuştu. Kadın Hakları Bakanı'nın sözlerine sivil toplum örgütleri tepki göstermişti.

Rossignol'ün açıklamaları sonrası katıldığı bir panelde konuşan Başbakan Valls ise başörtüsünün bir moda ürünü olmadığını ve kadını köleleştirdiğini öne sürmüştü.

Diğer taraftan, hükümetin Paris'teki terör saldırıları sonrası başlattığı "Nefrete Kaşı Birlik" kampanyasında İslam karşıtı saldırıların 2014 ve 2015 yıllarında önceki yıllara göre 3 katına çıktığı bildirilmişti.