Gözaltı süresi 8 güne çıktı

Gözaltı süresi 8 güne çıktı

17-25 Aralık operasyonlarına adı karışan ve gözaltına alınan isimler için gözaltı süresi 8 güne çıktı.

Türkiye’yi sarsan 17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonunu yapan Organize Şube eski Müdürü Nazmi Ardıç’ın da aralarında olduğu 29 polis, gözaltı süreleri dolmasına rağmen serbest bırakılmadı. Yasada en fazla dört günle sınırlandırılan gözaltı süresinde sekizinci güne girilmesine rağmen, polislere yapılan bu uygulama avukatlardan tepki çekti. Geçtiğimiz pazartesi günü yapılan operasyonda gözaltına alınan polislerin avukatlarından Ahmet Arslan, sadece gözaltı süreleri sebebiyle bile Türkiye’nin AHİM’de mahkum olacağını söyledi.

Taraf gazetesinden Aysun Yazıcı'nın haberine göre hakimlerin “Hürriyeti tahdit” ve “Görevi kötüye kullanma” suçunu işlediklerini söyleyen Aslan, “Yasaya göre, gözaltı süresi kişi gözaltına alındığında başlar ve bu süre uzatmalarla birlikte maksimum dört gün sürer. Bugün yedinci gün ve ifadeler bugün de bitmeyecek. Şu an müvekkillerimiz hiçbir gerekçe sunulmadan, hukuka aykırı bir şekilde adliyenin bodrum katında tutuluyor. İçişleri Bakanı’nın, ‘Anayasayı tanımıyorum’ dediği bir yerde, hakim de, ‘Ben de yasayı, Yargıtay kararlarını tanımıyorum’ diyor. Hakimlerin gözaltı süreleriyle ilgili ilginç bir savunma yaptığını belirten Arslan, “Şüphelilerin mahkemeye ifadesi sırasında geçen bir süre, gözaltı kapsamında kalmıyor’ gibi saçma bir gerekçe sunuyorlar bize. Böyle bile olsa mahkemede ifadesi bitenlerin serbest kalması gerekiyor” dedi.

İstihbarat başkanından fırça

17 Aralık soruşturması sırasında Teknik Büro Amiri olarak görev yapan ve son operasyonda gözaltına alınan polis Ayhan Arıkanoğlu’nun ifadesinden çok önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. İfadeye göre, 17 Aralık sabahı İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, yolsuzluk dosyasını sızdırmak suçlamasıyla 17 Aralık soruşturması sırasında ifadesi alınan İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş’a, “Neden dosyayı deşifre etmedin” diye fırça atmış. Arkanoğlu ifadesinde şunları belirtti: “Dosya kapsamında şüpheli olarak bulunan Ahmet Arıbaş neden şüphelilerin 17 Aralık yolsuzluk soruşturmalarını deşifre etmeye çalıştıklarını izah etmelidir. Çünkü istihbarat daire başkanı o dönemde organize suçlarla mücadele şube müdür olan Nazmi Ardıç’ın mali suçlarla şube müdürü olan Yakup Saygılı’nın asayiş, şube müdürü Ertan Erçıktı olan görevden alınarak 17 aralık soruşturmasını kendince niye önüne geçemeye çalıştığını izah etmelidir. Bütün bu görüşmeler ayrıntıları ile dosyada mevcuttur.”