İran'la bayrak ve sandalye krizi !

İran'la bayrak ve sandalye krizi !

Türkmenistan'da İran'la yapılan görüşmede bayrak ve sandalye krizi patlak verdi.

Türmenistan'daki görüşme İranlıları rahatsız etti... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri arasında Türkmenistan’da yapılan ikili görüşme sırasında İran bayrağının konulmaması ve iki yetkilinin oturduğu sandalyeler arsındaki farklılık ülkede tartışma konusu oldu.

Tarafsızlık Konferansı’na katılmak amacıyla Türkmenistan’da bulunan Erdoğan ve cihangiri,  çeşitli konuların konuşulduğu yaklaşık 20 dakika süren ikili görüşmede bulundu. Cumartesi günü yapılan görüşme kısa sürse de içeriği ve yapılış şekli İran medyasında tartışılmaya devam ediyor.

"AŞAĞILANDIK" DEDİLER...

İran’daki bazı medya kurumları, söz konusu görüşmede sadece Türk bayrağı konulup İran bayrağının konulmaması, Erdoğan ve Cihangiri’nin oturduğu sandalyelerin farklılığı ve Erdoğan’ın oturuş biçimine dikkat çekerek İran’ın aşağılandığını iddia etti.

Eleştirilen artması üzerine, yarı resmi ajans İSNA, adını açıklamadığı bir hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde, İran’ın aşağılandığı yorumlarının reddedildiği, ancak yine de Tahran’ın misilleme yapabileceği vurgulandı.
 
"İRAN BAYRAĞI YOKTU"
 
Yapılan savunmada, Erdoğan ve Cihangir arasındaki siyasi konumun denk olmaması nedeniyle, görüşmede İran bayrağının yer almamasının diplomatik teamüllere aykırı olmadığı ifade edildi.
 
İRAN: GEREK GÖRÜRSEK MİSİLLEMEDE BULUNACAĞIZ
 
Sandalye farklılığı eleştirileri konusunda medyayı haklı bulan yetkili, "Rahatsızlığı göstermek amacıyla bazı görsel hareketlerin yapılması daha önce de Türk makamlarınca icra edilmiştir" dedi.
 
Yetkili, "Siyasi kurallarda karşılık verilmesi ilkesi kabul edilebilir bir uygulamadır ve İran gerekli gördüğü takdirde karşı eylemde bulunacaktır " diye konuştu.